Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Σύλληψη τοπικού κυβερνήτη ανάβει φωτιές στο Κρεμλίνο

Ρωσία: Σύλληψη τοπικού κυβερνήτη ανάβει φωτιές στο Κρεμλίνο

Διαδηλώσεις προκάλεσε η σύλληψη του Σεργκέι Φουργκάλ, τοπικού κυβερνήτη της περιοχής Χαμπαρόφσκ με την κατηγορία συμμετοχής σε δολοφονίες.

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώνεται στην πλατεία Λένιν, στην πόλη Χαμπάροφσκ της ρωσικής Άπω Ανατολής. Καθώς η ώρα περνά το πλήθος ολοένα και αυξάνεται. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ του τοπικού κυβερνήτη τους Σεργκέι Φουργκάλ, που την περασμένη Πέμπτη συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και μεταφέρθηκε στη Μόσχα για να ανακριθεί.

Ο Φουργκάλ κατηγορείται για συμμετοχή σε δολοφονίες επιχειρηματιών, πριν από περίπου 15 χρόνια. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και η απόφαση των δικαστικών αρχών να προφυλακιστεί στη Μόσχα πυροδότησε την αντίδραση των κατοίκων του Χαμπάροφσκ καθώς θεωρούν ότι η σύλληψη του Φουργκάλ στηρίζεται σε πολιτικά κίνητρα.

«Όταν ο κυβερνήτης μας συνελήφθη, όλοι το εισέπραξαν ως μία προσωπική τραγωδία» δηλώνει στο ΒΒC διαδηλωτής και προσθέτει  «Τον εκλέξαμε αυτόν τον άνθρωπο και νιώθουμε ότι μας έχουν ληστέψει. Όταν μας τον έκλεψαν για πολιτικούς λόγους. Ο κόσμος νιώθει ότι η Μόσχα τους έφτυσε στο πρόσωπο»

«Μα λένε ότι ενεπλάκη σε δολοφονίες», αντιτείνει ο δημοσιογράφος του BBC Στίβ Ρόζενμπεργκ

«Για 15 χρόνια ήταν πολιτικός», απαντάει ο διαδηλωτής, «Στη Ρωσία υπάρχει φάκελος για κάθε πολιτικό. Σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, ο φάκελος αυτός μπορεί να βγαίνει από τον κουτί και ένας άνθρωπος μπορεί να καταδικαστεί για οτιδήποτε»

Ο Σεργκέι Φουργκάλ δυσκολά μπορεί πάντως να χαρακτηριστεί ως ήρωας.

Πρώην επιχειρηματίας, μπήκε στην πολιτική με το υπερεθνικιστικό ρωσικό κόμμα LDPR, το  οποίο αν και στα χαρτιά ήταν κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε την έγκριση του πολιτικού συστήματος του Κρεμλίνου.

Το 2018, ο Φουργκάλ κατέβηκε ως υποψήφιος κυβερνήτης της περιοχής του Χαμπάροφσκ. Όλοι θεωρούσαν την υποψηφιότητά του ως μια τεχνική αναγκαιότητα, προκειμένου να υπάρχει κάποιος «χάρτινος» αντίπαλος απέναντι στον υποψήφιο που «κατέβαζε» το Κρεμλίνο.

Ήρθε όμως η μεγάλη ανατροπή και ο Φουργκάλ προσωποποιώντας τη λαϊκή αντίδραση απέναντι στο ρωσικό κράτος κατατρόπωσε τον υποψήφιο του Κρεμλίνου. Υιοθετώντας στη συνέχεια σκληρή ρητορική εδραιώθηκε στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής ως ο ιδανικός του ηγέτης, κάτι που φυσικά δεν θα πέρναγε απαρατήρητο από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Νικολάι Πετρόφ «Το Κρεμλίνο κάνει διαρκώς κοινωνιολογικές σφιγμομετρήσεις, παρακολουθώντας τι συμβαίνει με την δημοτικότητα των τοπικών αξιωματούχων και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όταν οι τοπικοί άρχοντες γίνουν πιο δημοφιλείς προχωράει σε συγκεκριμένες κινήσεις»

Το Κρεμλίνο πάντως αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση της σύλληψης του Φουργκάλ με την ύπαρξη πολιτικών κινήτρων.  Όταν ο απεσταλμένος του Πούτιν, Γιούρι Τρούτνεβ επισκέφθηκε το Χαμπάροφσκ δήλωσε πως «Οι δικαστικές αρχές δεν θα συνελάμβαν ποτέ έναν εν υπηρεσία κυβερνήτη αν δεν είχαν 100% στέρεο λόγο να το πράξουν».

Οι κάτοικοι του Χαμπάροφσκ βέβαια δεν πείθονται. Συνεχίζουν να διαδηλώνουν ζητώντας την επιστροφή του κυβερνήτη τους στην πόλη τους για να έχει μια δίκαιη δίκη.

«Προσπαθούμε να δείξουμε στη Μόσχα ότι είναι ο άνθρωπός μας και ότι πρέπει να βρίσκεται εδώ. Ακόμα και αν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, που δεν το πιστεύουμε, πρέπει να βρίσκεται εδώ»

Κατά των διαδηλώσεων στρέφεται πάντως ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Κράφτσουκ, που βέβαια προέρχεται από το κόμμα του Κρεμλίνου, «Ενωμένη Ρωσία» και ο διάλογος που είχε με τον δημοσιογράφο του BBC είναι αρκετά διαφωτιστικός για το πως λειτουργεί η εσωτερική πολιτική σκηνή στη Ρωσία και για το πόσο ελεύθερα μπορεί να εκφραστεί κάποιος ενάντια στις επιταγές του Κρεμλίνου.

Ο Κράφτσουκ είχε έναν πολύ ενδιαφέρον σύντομο διάλογο με τον Ρόζενμπεργκ.

–          Πιστεύετε ότι η δική θα πρέπει να γίνει εδώ στο Χαμπάροφσκ;

–          Εσείς τι πιστεύετε;

–          Εγώ είμαι ο δημοσιογράφος, εσείς είστε ο δήμαρχος και σας ρωτάω.

–          Μα φανταστείτε ότι είστε εσείς ο δήμαρχος και εγώ ο δημοσιογράφος.

–          Μα δεν είμαι ο δήμαρχος!

–          Η δίκη θα γίνει εκεί που πρέπει να γίνει.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024