Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ανυπότακτοι «Γαλάτες» στην Αυτοκρατορία Πούτιν

Οι ανυπότακτοι «Γαλάτες» στην Αυτοκρατορία Πούτιν

Ένας νομαδικός πληθυσμός στις απομονωμένες αρκτικές ακτές της Ρωσίας τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ύστερα από το "όχι" στη συνταγματική αναθεώρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο ρωσικός λαό ψήφισε, με ποσοστό 77,92% τη συνταγματική αναθεώρηση που επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

Συγκεκριμένα δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν τη δυνατότητα, μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας το 2024, να διεκδικήσει δύο επιπλέον θητείες, ως το 2036.

Στην περίπτωση δηλαδή που θα συνεχίσει να εκλέγεται, όταν ο Πούτιν θα εγκαταλείψει το Κρεμλίνο θα έχει κλείσει τα 84 του έτη.

Ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου, αποκάλεσε την ψηφοφορία «θριαμβευτικό δημοψήφισμα που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Πούτιν».

Το ποσοστό που στήριξε την αναθεώρηση που εισηγήθηκε ο Πούτιν, αν και ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι έκανε λόγω για νοθεία, είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Όλη η ρωσική επικράτεια έχει υποταχθεί στον Πούτιν. Όλη; Όχι! Ένας πληθυσμός ανυπότακτων, οι κάτοικοι του αυτόνομου θύλακα των Γιαμάλων Νένετς, στην Αρκτική Σιβηρία, 1600 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας συνεχίζει να αντιστέκεται.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σε σύνολο 85 περιφερειών της Ρωσίας μόνο ο θύλακας των Γιαμάλων Νένετς είπε «όχι» στον πανίσχυρο πρόεδρο Πούτιν.

«Γιαμάλ» στη γλώσσα των Νένετς, που είναι μια νομαδική φυλή που εκτρέφει ταράνδους σημαίνει «στην άκρη του κόσμου» και τα μέλη της διατηρούν ακόμα τα περισσότερα παραδοσιακά χαρακτηριστικά από οποιονδήποτε άλλον νομαδικό πολιτισμό στον κόσμο. Πολλοί από αυτούς ζουν σε σκηνές και φορούν ρούχα από δέρματα ταράνδου, τρώνε ωμό κρέας ταράνδου, θυσιάζουν ταράνδους στους θεούς της αρχαίας ζωομορφικής τους θρησκείας και μεταναστεύοντας, διανύουν, εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο πάνω σε ξύλινα χειροποίητα έλκηθρα αναζητώντας νέα βοσκοτόπια.

Η δυσαρέσκειά τους απέναντι στον Πούτιν «καλλιεργείται» εδώ και καιρό και οι αναλυτές θεωρούν την αρνητική τους ψήφο για τη συνταγματική αναθεώρηση ως αποδοκιμασία στους προεδρικούς χειρισμούς πάνω σε ένα τοπικό θέμα, που τους αφορά πολύ περισσότερο.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι αντιτίθενται σε σχέδιο που προωθεί η ρωσική κυβέρνηση για μεταφορά τους και ένωση τους με τους κατοίκους της γειτονικής περιοχής του Αρκανγκέλσκ, γεγονός που θα τους στερήσει και την ειδική κρατική οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν ως τώρα.

Τοπικό δημοψήφισμα πάγωσε την εφαρμογή του σχεδίου όμως οι κάτοικοι συνεχίζουν να ανησυχούν.

O Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι της περιοχής έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ενάντια στην αναθεώρηση αποτελούν όμως την «απόλυτη μειοψηφία».

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024