Μάνφρεντ Βέμπερ και Ντάβιντ Σασόλι θέτουν προϋποθέσεις για την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με βέτο απείλησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (αριστερά, στην κεντρική φωτογραφία), σε περίπτωση που οι «27» δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη διασύνδεση της οικονομικής βοήθειας των κρατών-μελών με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Το κράτος δικαίου

Ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU), μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, επέμεινε ότι η βοήθεια που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου τα κράτη – μέλη της να ξεπεράσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού θα πρέπει να συνδέεται με την τήρηση των κριτηρίων του κράτους δικαίου.

«Για μας στο (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο αυτό θα είναι το κεντρικό σημείο. Δεν μπορούμε να βγούμε στον κόσμο και να διεκδικήσουμε τις αξίες μας, εάν δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στο εσωτερικό», δήλωσε ο κ. Βέμπερ, αναφερόμενος εμμέσως σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν τέτοια διασύνδεση.

Να πληρούνται οι προϋποθέσεις

Την ίδια ώρα, κατά δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ανάλογη προειδοποίηση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι (δεξιά, στην κεντρική φωτογραφία), ο οποίος δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενδέχεται να εμποδίσει με βέτο την όποια συμφωνία επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν περιοριστούν σημαντικά η βοήθεια προς τα κράτη – μέλη και ο νέος προϋπολογισμός.

«Επειτα από συζητήσεις ημερών, οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν μια συμφωνία η οποία θα αναλογεί σε αυτήν την ιστορική στιγμή. Εάν δεν πληρούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις του Κοινοβουλίου, το σώμα δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του», δήλωσε ο κ. Σασόλι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr