Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νοσηλευτές : Οι απλήρωτοι ήρωες της κρίσης

Νοσηλευτές : Οι απλήρωτοι ήρωες της κρίσης

Την άνοιξη ο κόσμος επευφημούσε το νοσηλευτικό προσωπικό ως τους ήρωες της κρίσης. Οι απολαβές τους και οι συνθήκες εργασίας τους είναι όμως εδώ και χρόνια κακές. Μια πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο τη Γερμανία.

Στις αρχές Μαρτίου ήταν σαφές πλέον και στη Γερμανία πως η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια σοβαρή κρίση που θα ταλάνιζε για καιρό την κοινωνία. Όλο και περισσότερο επικεντρωνόταν κανείς στις επαγγελματικές ομάδες που θα έπαιζαν τον πιο σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιστρατεύθηκαν νοσηλευτές σε νοσοκομεία και γηροκομεία ακόμα και εάν δεν ήταν πλήρως εκπαιδευμένοι. Τα βράδια έβγαινε ο κόσμος στα μπαλκόνια και χειροκροτούσε. Ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές για τους νέους ήρωες της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε μάλιστα να δοθεί ένα μπόνους 1.500 ευρώ. Τώρα, μερικούς μήνες αργότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε 1.000 ευρώ. Τα κρατίδια και οι εργοδότες πρέπει να δώσουν τα υπόλοιπα 500.

Ειδικοί πάντως θεωρούν πως είναι σταγόνα στον ωκεανό το ποσό αυτό. «Η Κοινωνική Ένωση Θυμάτων Πολέμου και Συγγενών Θυμάτων Πολέμου και Συνταξιούχων Γερμανίας» έχει δύο εκατομμύρια μέλη και είναι η μεγαλύτερη κοινωνική ένωση στη Γερμανία. Η πρόεδρος της ένωσης Βερένα Μπεντέλε μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung δηλώνει πως είναι απαραίτητες τώρα καλύτερες συνθήκες εργασίας και περισσότερα χρήματα.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το ακριβό σύστημα παροχής υπηρεσιών

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Αγορά Εργασίας και την Επαγγελματική Έρευνα στη Νυρεμβέργη οι νοσηλευτές κερδίζουν 2.400 ευρώ μεικτά. Το ποσό διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο και τελευταία στην κατάταξη είναι η Σαξωνία-Άνχαλτ με 2.100 ευρώ. Ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν θέλει τώρα να εγκριθούν ενιαίες απολαβές σε όλη τη Γερμανία που θα είναι 2.500 ευρώ μικτά. Ωστόσο η Ένωση Ιδιωτικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, που εκπροσωπεί 8.000 ιδρύματα σε όλη τη χώρα, καλεί τον Γερμανό υπουργό Υγείας αντί να εξαγγέλλει μεγάλες αμοιβές, να καταθέσει σχέδια για το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ακριβή παροχή υπηρεσιών.

Και πραγματικά η παροχή υπηρεσιών στους οίκους ευγηρίας για παράδειγμα είναι πολύ ακριβή. Σπάνια η ασφάλεια καλύπτει όλα τα έξοδα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γερνούν και έχουν ανάγκη φροντίδας. Ένας στους πέντε νέους Γερμανούς δηλώνει πως θεωρητικά θα μπορούσε να εργαστεί σε αυτόν τον τομέα αλλά μόνο το 4% ενδιαφέρεται πραγματικά. Για τον καθηγητή Στέφαν Σελ, ειδικό σε κοινωνικά θέματα της αγοράς, το ποσοστό αυτό δεν θα πρέπει να εκπλήσσει διότι προφανώς οι νέοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι πραγματικά συμβαίνει στα γηροκομεία και σε παρόμοια ιδρύματα.

Οι χαμηλές αμοιβές είναι αποτρεπτικές

Οι χαμηλές αμοιβές είναι ένα σημαντικός παράγοντας που αποτρέπει τους νέους απ’ αυτή την εργασία. Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει πως θα έπρεπε να δημιουργηθούν 13.000 νέες θέσεις εργασίας στα γηροκομεία. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD μόνο 2.600 θέσεις έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα.

Μια ματιά στο εξωτερικό όμως δείχνει πως δεν είναι μόνο η Γερμανία που δεν πληρώνει καλά το νοσηλευτικό προσωπικό. Και στη Γαλλία η επίσημη πολιτική είναι παρόμοια. Γεμάτοι επαίνους για το νοσηλευτικό προσωπικό την περίοδο της μεγάλης κρίσης της πανδημίας. Ωστόσο στις 14 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής επετείου, στους δρόμους δεν έγινε μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, για πρώτη φορά από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ήταν νοσηλευτές, ταμίες των σουπερμάρκετ και αστυνομικοί στην τιμητική εξέδρα δίπλα από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο στο περιθώριο των εορτασμών ακτιβιστές άνοιξαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε ότι «πίσω από τις τιμές, ο Μακρόν πνίγει τους νοσηλευτές». Γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται σε όλη τη χώρα ότι υπάρχουν λίγες μάσκες και γενικότερα το προστατευτικό υλικό δεν επαρκεί. Ο Προέδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε τώρα στους σύγχρονους ήρωες να τους δώσει 200 ευρώ επιπλέον το μήνα.

Γενς Τουράου

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024