Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, αλλά ισχνή η πιθανότητα συμφωνίας

Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, αλλά ισχνή η πιθανότητα συμφωνίας

Ούτε η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύεται ικανή να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, με το μπλοκ των σκληρών να ζητά περισσότερες παραχωρήσεις και το Νότο να εμφανίζεται ανένδοτος. Η πιθανότητα συμφωνίας είναι ισχνή αν και ο Σαρλ Μισέλ συνεχίζει τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μέχρι το απόγευμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου. Τα βλέμματα στο δείπνο των ηγετών.

Κόβουν και ράβουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου και να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

Ωστόσο, παρά τις εργώδεις προσπάθειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τη νέα πρόταση που κατέθεσε και τα διαδοχικά τετ α τετ με τις αντικρουόμενες πλευρές, ακόμη το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο και η πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία ισχνή.

Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας στη Σύνοδο για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την πανδημία του κοροναϊού είναι «πολύ αδύναμες», δήλωσε στο Reuters, διπλωμάτης από κράτος μέλος της ΕΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, δεύτερη ημέρα της Συνόδου και μετά από ένα μαραθώνιο συζητήσεων που δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς.

«Η πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας απόψε είναι πολύ μικρή. Ισχνή», είπε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το στρατόπεδο των πλούσιων χωρών της βόρειας Ευρώπης πιέζει για βαθύτερες περικοπές στο νέο προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και μεγαλύτερες εκπτώσεις στον βασικό προϋπολογισμό της ΕΕ, μεταξύ άλλων απαιτήσεων.

Από το άλλο στρατόπεδο, αυτό του Νότου, ο Τζουσέπε Κόντε στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και ασκώντας πίεση προς πάσα κατεύθυνση δεν δίστασε σε μήνυμά του στο facebook να μιλήσει για τέλμα.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Πιέζουν οι πλούσιοι του Βορρά, ανένδοτος ο Νότος

Με την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, μετά τη χθεσινή αποτυχία να βρεθεί κοινό έδαφος και τους «φειδωλούς» του Βορρά με αρχηγό τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε και «λαγό» τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς -που χθες το βράδυ ζήτησε νέα πρόταση- να ασκούν αφόρητες πιέσεις ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέλαβε δράση.

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από την απαίτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να μπορεί ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις, αίτημα που προκάλεσε την έκρηξη του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα και να συμβιβάσει τα πράγματα ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε σήμερα νέα συμβιβαστική πρόταση με ελαφρά κλίση -προς το παρόν τουλάχιστον γιατί μέχρι το τέλος της Συνόδου μπορεί να είναι μεγάλη- προς τις θέσεις των «φειδωλών» του Βορρά.

Ειδικότερα, πρότεινε μείωση των επιχορηγήσεων κατά 50 δισεκ. ευρώ και αντίστοιχη αύξηση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ψαλίδι στις επιχορηγήσεις, αύξηση των δανείων

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών.

Προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Η προσοχή στο δείπνο των ηγετών

Με τους σκληρούς του Βορρά να φαίνονται αποφασισμένοι να ασκήσουν πίεση για περαιτέρω υποχωρήσεις, διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

Ωστόσο, Ολλανδός διπλωμάτης αναγνώρισε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα».

«Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Από τη στιγμή της κατάθεσης της νέας πρότασης ακολούθησε μπαράζ συναντήσεων και διαβουλεύσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις «αντιμαχόμενες» πλευρές, και όχι μόνο, σε διμερείς και πολυμερείς επαφές.

Μετά από το μαραθώνιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, οι ηγέτες ξανακάθησαν στο τραπέζι με τις πληροφορίες να μιλούν για βελτιωμένο κλίμα, αλλά και πολλά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024