Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυτές είναι οι συνήθειες που «προστατεύουν» την καρδιά μας

Αυτές είναι οι συνήθειες που «προστατεύουν» την καρδιά μας

Οι συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να προστατεύσουμε την καρδιά μας για να ζήσουμε περισσότερο και… καλύτερα.

Η καρδιά αν και μικρή αποτελεί το πλέον ζωτικό όργανο του σώματός, που χτυπά συνεχώς καθ’όλη την διάρκεια της ζωής για να μας τροφοδοτεί με αίμα. Η προστασία και η ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας της θα πρέπει να μας απασχολεί ανεξάρτητα από την ηλικία και την συνολική εικόνα της υγείας μας. Για να προστατευθούμε λοιπόν από διάφορες παθήσεις όπως που μπορεί να την «ραγίσουν» είναι σημαντικό να εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα τις ακόλουθες συνήθειες:

1. Δώστε τέλος στο κάπνισμα

Πολλά είναι εκείνα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύετε τα αιμοφόρα αγγεία σας, με το καλύτερο από αυτά να είναι η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ο οποίος όμως μπορεί να ελεγχθεί. Η διακοπή του καπνίσματος θα ωφελήσει όχι μόνο την καρδιά σας αλλά τα συνολικά επίπεδα υγείας του οργανισμού.

2. Αφήστε το ρυθμό να σας παρασύρει

Είτε προτιμάτε τις μελωδίες της ρούμπα είτε κάτι πιο γρήγορο, ο χορός αποτελεί μια ιδανική προπόνηση για υγιή καρδιά αλλά και βελτιωμένη διάθεση. Όπως και άλλες μορφές αερόβιας φυσικής άσκησης, αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και εντείνει την λειτουργία των πνευμόνων. Μπορείτε επίσης να κάψετε περίπου διακόσιες θερμίδες ανά ώρα ή και περισσότερο ανάλογα με τον χορό που θα επιλέξετε και την έντασή του. Αν προτιμάτε την πρακτική του stretching μπορείτε να δοκιμάσετε την yoga, που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ισορροπία, την ευελιξία και τη δύναμή σας. Επιστημονική μελέτη μάλιστα, υποστηρίζει ότι η yoga ενισχύει και προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μετακινήστε, αφού ανεξάρτητα από τον αριθμό που βλέπουμε στην ζυγαριά, οι παρατεταμένες περίοδοι «καθισιού» όχι μόνο δεν μας ωφελούν αλλά θα μπορούσαν να μειώσουν την διάρκεια ζωής.

3. Μην ξεχνάτε το πρωινό

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας δυναμικά. Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή και το βάρος σας στα επιθυμητά. Για να φτιάξετε ένα υγιεινό πρωινό, μπορείτε να δοκιμάσετε:

-Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης.
-Άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως μια μικρή μερίδα ξηρών καρπών ή φυστικοβούτυρου.
-Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως γιαούρτι ή γάλα με χαμηλά λιπαρά.

4. Μειώστε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

Πλήθος ερευνών αποδεικνύει ότι η αποθήκευση έξτρα λίπους γύρω από την κοιλιά αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία. Έρευνα από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας έχει συνδέσει το υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση και τα ανθυγιεινά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με περισσότερο σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, περιβάλλοντας τα εσωτερικά όργανα, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο. Αν και το χρόνιο άγχος σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα ύπνου είναι γνωστό ότι αυξάνουν το σπλαχνικό λίπος, η άσκηση βοηθά και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μείωσή του λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή.

5. Η πρόληψη είναι σύμμαχός σας

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης εκτός της φροντίδας του οργανισμού, περιλαμβάνει τα τακτικά check – up ώστε να γνωρίζουμε τα επίπεδα που κυμαίνεται η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αλλά και τα τριγλυκερίδια. Μαθαίνοντας ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα για το φύλο και την ηλικία σας, μπορείτε να κάνετε ανάλογες προσπάθειες για να φτάσετε σε αυτά.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024