Κάποιοι στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη έχουν μπερδέψει την τήρηση της τάξης με την επίδειξη τσαμπουκά. Αυτό είναι επικίνδυνο

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στη λογική του «νόμου και της τάξης». Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να επαναφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Ως πρόθεση είναι κατανοητή. Ηταν άλλωστε τμήμα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί κανείς να διαφωνεί, ή να θεωρεί ότι η ανασφάλεια στην κοινωνία δεν είναι τόσο ζήτημα αστυνομίας, αλλά κοινωνικής πολιτικής, όμως όντως η κυβέρνηση υποσχέθηκε περισσότερη αστυνομική παρουσία.

Ωστόσο, περισσότερη αστυνομική παρουσία δεν μπορεί να σημαίνει περισσότερη αστυνομική αυθαιρεσία και βία.

Και το λέω αυτό γιατί ήδη είχαμε τα προβλήματα με τη «στρατιωτική» αντίληψη για την αντιμετώπιση του υποτιθέμενου «άβατου» των Εξαρχείων, όταν καταγράφηκαν αρκετά παρατράγουδα «υπερβάλλοντος ζήλου» στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Τώρα, όμως, έχουμε το θέμα με τις διαδηλώσεις. Όχι μόνο με αφορμή τον νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, που έχει κατηγορηθεί ότι περιορίζει ένα βασικό δικαίωμα, αλλά και επειδή μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν τα σημάδια ότι θα υπάρχουν μαζικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.

Τα μέχρι τώρα σημάδια από τη στάση της Αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις δείχνουν ότι η νέα πολιτική κατάσταση και το νέο θεσμικό πλαίσιο έχουν ερμηνευτεί ως δυνατότητα της Αστυνομίας να είναι πιο επιθετική απέναντι σε διαδηλωτές.

Μάλιστα, έχουν επιστρέψει και πρακτικές που είχαν σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια όπως το να κινούνται εναντίον πεζών διαδηλωτών, αστυνομικοί πάνω σε δίκυκλα μηχανάκια, πρακτική που είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Απρόκλητες επιθέσεις, υπερβολική βία, αυθαίρετες συλλήψεις δεν θα τονώσουν το «αίσθημα ασφάλειας» των πολιτών, αλλά πολύ περισσότερο θα πυροδοτήσουν μεγάλες αντιδράσεις ή ακόμη και κοινωνικές εκρήξεις, εάν τα πράγματα ξεφύγουν.

Η νεολαία είναι ιδιαίτερα οργισμένη. Βλέπει μπροστά της ξανά την ανεργία, ζει τα προβλήματα της εκπαίδευσης, αγωνιά για την κλιματική αλλαγή. Άμα αισθανθεί ότι είναι «στο στόχαστρο» θα εκραγεί. Και με τις εκρήξεις της νεολαίας δεν ξεμπερδεύεις εύκολα.

Ας το έχουν αυτό στον νου τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr