Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: «Έλεγχοι παντού» μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Σε επιφυλακή για την κάθοδο των Βρετανών

Κοροναϊός: «Έλεγχοι παντού» μετά την αύξηση των κρουσμάτων – Σε επιφυλακή για την κάθοδο των Βρετανών

Γιατί οι επιστήμονες επιμένουν στην χρήση μάσκας. Τα τρία μέτωπα που απασχολούν τώρα τους ειδικούς.

Όλο και αυστηρότεροι γίνονται οι κανόνες αλλά και οι έλεγχοι για τον κοροναϊό στην Ελλάδα.

Λίγα 24ωρα μετά την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι και τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση έδωσε αυστηρή εντολή για χρήση μάσκας σε εστίαση και τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε πιο εντατικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, ΚΤΕΛ και μπαρ.

Άλλωστε η ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων δεν είναι καθόλου τυχαία.

Αφενός τα διάσπαρτα εγχώρια κρούσματα κυρίως τις τελευταίες μέρες στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους επιστήμονες, αφετέρου το άνοιγμα των συνόρων στους Βρετανούς από σήμερα και σε λίγες μέρες στους Σουηδούς έχει ως αποτέλεσμα η τήρηση των μέτρων να είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι έκαναν χτες σαφές πως δεν είναι στιγμή για εφησυχασμό.

Η πρόταση της επιτροπή λοιμωξιολόγων για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους έσκασε για πολλούς σαν κεραυνός εν αιθρία, όχι όμως για τους ειδικούς που βλέπουν τους Έλληνες να είναι πιο χαλαροί από ποτέ.

Οι Ελληνες χαλάρωσαν με τα μέτρα για τον κοροναϊό

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο σταθμός Alpha σε συνεργασία με την εταιρεία Marc και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.003 νοικοκυριά το διάστημα από τις 10 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους προστατεύουν από τον κοροναϊό μετά την άρση της καραντίνας.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως ένας στους δυο έχει χαλαρώσει την αντιμετώπιση του.

Συγκεκριμένα το 47,1% απάντησε πως τηρεί τα ίδια μέτρα προφύλαξης όπως και πριν, δηλαδή κατά την περίοδο της καραντίνας. Το 41,6% απάντησε πως ναι μεν τηρεί τα μέτρα αλλά λιγότερο από πριν και το 10,9% απάντησε πως δεν τηρεί τα μέτρα.

Ωστόσο παρά την χαλάρωση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, το Μαξίμου φαίνεται πως αποφάσισε να μην προχωρήσει αμέσως στη λήψη αυτού του μέτρου, αλλά σε πρώτο στάδιο να αυστηροποιήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση αυτό το μέτρο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν συνεχίσει αυτή η χαλαρή στάση και η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών.

Τα τρία μέτωπα που ανησυχούν τους ειδικούς

Άλλωστε δεν είναι αυτό το μόνο «μέτωπο» το οποίο απασχολεί τους ειδικούς, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο σήμερα στη χώρα μας έφτασαν πάνω από 6.000 Βρετανοί τουρίστες.

Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό σχηματίζονται καθημερινά  ουρές στον Προμαχώνα με τουρίστες να φτάνουν στα σύνορα κρατώντας στα χέρια την πιστοποίηση ότι είναι αρνητικοί στον κοροναϊό.

Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες εκτός από τουρίστες, εισέρχονται και εποχιακά εργαζόμενοι, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ο κοροναϊός είναι ακόμη εδώ και πιο συγκεκριμένα είναι ακόμη στην Αττική όπως αποδεικνύεται και από την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Καμπανάκι σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη με τα αυξημένα κρούσματα

Ειδικότερα, τα κρούσματα του κοροναϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, καθώς σήμερα καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκαν και χτες.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως ανακοινώθηκαν και σήμερα οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητας Αττικής,  συνολικά τα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα μας σήμερα (27) είναι εμφανώς λιγότερα από τα χτεσινά (58).

Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων στην Αττική, ήδη από χτες ο ΙΣΑ ανακοίνωσε πως αυξάνονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες στην περιφέρεια.

Εκτός από την Αθήνα όμως, καμπανάκι έχει σημάνει και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία σήμερα εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα, ενώ χτες επτά.

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα στα αστικά κέντρα

Την ανησυχία του για τα ορφανά κρούσματα εξέφρασε και ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίγκιας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ήπια κινητικότητα ορφανών κρουσμάτων σε αστικά κέντρα και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αλλά είναι ήπιος.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ANT1 επανέλαβε την σημασία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ενώ τόνισε πως είναι εξίσου  σημαντικό να φοράμε μάσκα και σε χώρους που ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που γνωρίζουμε, όπως σε ένα εμπορικό κέντρο ή στο σούπερ μάρκετ.

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συνιστούν οι επιστήμονες

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, εντατικολόγος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας», αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί το δεύτερο κύμα κοροναϊού στη χώρα. Απλώς έχουμε μία αύξηση στα κρούσματα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη γενική χαλάρωση που έχουμε λόγω του καλοκαιριού. Έχουμε για την ώρα μία μίνι έξαρση», ανέφερε η κ. Κοτανίδου.

«Όλη η επιτροπή από την αρχή ήταν εναντίον στο να βάζουμε πρόστιμα για κάτι που δεν τηρείται. Γιατί θεωρούσαμε ότι η αυστηρή σύσταση είναι κάτι που ο κόσμος θα το ακούσει και θα το τηρήσει. Από ό,τι φαίνεται η σύσταση δεν επαρκεί και μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσει και η επιτροπή ότι πρέπει να μπουν κάποια πρόστιμα για να μπορέσουν να συμμορφωθούν όλοι αυτοί που συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκες», συνέχισε η ίδια.

«Η εισήγηση της επιτροπής θα είναι για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, στα εμπορικά κέντρα, στα σούπερ μάρκετ, παντού, τώρα γίνεται συζήτηση για το αν θα γίνει υποχρεωτική ή για το αν θα παραμείνουμε στην αυστηρή σύσταση. Έχουμε πει από την αρχή της επιδημίας ότι κάθε μέρα επανεξετάζονται τα θέματα και αναλόγως από την επίπτωση που έχουμε σε κρούσματα, μπορεί να χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Αναλυτικά τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 27 νέα κρούσματα κοροναϊού στην χώρα μας.

Μάλιστα τα τέσσερα από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, κατά την ίδια αναφορά, ενώ οι θάνατοι παραμένουν 193.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των νέων περιστατικών του ιού έγινε γνωστό πως καταγράφηκαν:

τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
και πέντε (5) εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
Συνεπώς τα κρούσματα που αφορούν σε τουρίστες είναι 9 συνολικά.

Επίσης καταγράφηκαν:

οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
και, τέλος, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου.
Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων εισαγόμενα ήταν τα 34.

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3910, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα καμπανάκι χτύπησε στην Πάρο καθώς επιβεβαιώθηκε ένα θετικό κρούσμα στον φονικό ιό.

Αναλυτικά παππούς, γιος και εγγονός διαγνώστηκαν με κοροναϊό στη Λέσβο.

Η οικογένεια είχε φιλοξενήσει πρόσφατα επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Πάρο, μία γυναίκα μόνιμη κάτοικος Αθηνών, βρέθηκε θετική στον ιό.

Ένας 74χρονος και μία 73χρονη είναι τα δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στα Γρεβενά.

Στην Κέρκυρα, ένας Ολλανδός είναι το έκτο κρούσμα επιβεβαιωμένο στο νησί. Στη Χαλκιδική, μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων σε παιδική κατασκήνωση, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έσπευσε για να κάνει τεστ και τα 600 παιδιά.

«Σαφάρι» ελέγχων για την τήρηση των μέτρων

Σημειώνεται πως «λαυράκια» έπιασαν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε 569 σημεία ενδιαφέροντος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Συνολικά, βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 13.350 ευρώ, ενώ επιβλήθηκε η αναστολή λειτουργίας δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για δεκαπέντε ημέρες.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024