Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μυτιλήνη: Να σταματήσουν τα έργα στο Βαλιδέ Τζαμί λόγω... Αγίας Σοφίας ζητά ο Μουτζούρης

Μυτιλήνη: Να σταματήσουν τα έργα στο Βαλιδέ Τζαμί λόγω… Αγίας Σοφίας ζητά ο Μουτζούρης

Τη διακοπή των εργασιών αποκατάστασης στο Βαλιδέ Τζαμί στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μετά την απόφαση του τούρκου προέδρου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τη διακοπή της χρηματοδότησης του έργου της αποκατάστασης του Βαλιδέ τζαμί της Μυτιλήνης ζήτησε με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη και στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σε μια ακραία αντίδραση για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

«O περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου που είχε εγκριθεί και ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020 (Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ) με ποσό χρηματοδοτήσεως 1,2 εκατ. ευρώ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή αφού δεν μπορεί να τον αφήσουν αδιάφορο «τα όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαίτερα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν».

Φορέας εκτέλεσης του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει να εκτελείται είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και εκτός από την επισκευή του κυρίως χώρου του τζαμιού, η μελέτη προβλέπει την επισκευή και στήριξη του μιναρέ του, αλλά και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Το Βαλιδέ Τζαμί στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης είναι το παλαιότερο στο νησί, κτίστηκε το 1615 και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1981 από το υπουργείο Πολιτισμού το 1981. Έκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή εργασία συντήρησης του μνημείου.

Τρίκαλα: Βανδάλισαν τζαμί ως απάντηση στον Ερντογάν

Σε μια ακόμη ακραία αντίδραση, στις πόρτες του Κουρσούμ Τζαμί ξέσπασαν πολίτες στα Τρίκαλα ως απάντηση στην απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας trikalanews.gr, τα ξημερώματα της Δευτέρας ομάδα Τρικαλινών πολιτών αντέδρασαν πετώντας πέτρες στην είσοδο του Κουρσούμ Τζαμί ή αλλιώς Τέμενος Οσμάν Σάχ.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Δήμος Τρικκαίων, αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, η οποία έχει αναλάβει το έργο να βρεθούν οι δράστες της ενέργειας αυτής, όπως και να μην επαναληφθεί τέτοιο γεγονός.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024