Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγία Σοφία : Πώς σχεδιάζουν οι Τούρκοι να «εξαφανίσουν» τις αγιογραφίες του εμβληματικού ναού

Αγία Σοφία : Πώς σχεδιάζουν οι Τούρκοι να «εξαφανίσουν» τις αγιογραφίες του εμβληματικού ναού

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Αγίας Σοφίας είναι τι θα συμβεί με τα περίλαμπρα ψηφιδωτά που περιλαμβάνουν απεικονίσεις του Ιησού και της Παναγίας μαζί με τα σπάνια πορτραίτα αυτοκρατόρων

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Αγίας Σοφίας είναι τι θα συμβεί με τα περίλαμπρα ψηφιδωτά που περιλαμβάνουν απεικονίσεις του Ιησού και της Παναγίας μαζί με τα σπάνια πορτραίτα αυτοκρατόρων. Όπως προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», αυτός ο ψηφιδωτός διάκοσμος θα καλύπτεται πιθανότατα με ειδικά οπτικά την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής.

Το εμβληματικό κτίριο των 1.500 ετών φιλοξενεί στα σπλάχνα του μια αμύθητης πολιτιστικής αξίας κληρονομιά, τον ψηφιδωτό πλούτο της Αγίας Σοφίας. Ό,τι γλύτωσε από τη λεηλασία του 1.204 και την άλωση του 1.453, κινδυνεύει με πλήρη αφανισμό από τα επικίνδυνα σχέδια του τούρκου ηγέτη.

Κουρτίνες και φώτα θα «κρύβουν» τον πολιτισμό

Σύμφωνα με όσα προαναγγέλλει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής, δύο τεχνάσματα θα χρησιμοποιούνται ώστε να μη φαίνονται οι σπάνιες ψηφιδωτές απεικονίσεις των χριστιανικών και βυζαντινών στιγμιοτύπων.

Ο πρώτος τρόπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι άμεσα καταστροφικός. Τα ψηφιδωτά που βρίσκονται με προσανατολισμό τη Μέκκα, προς την οποία στρέφονται οι μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν, θα καλυφθούν με κουρτίνες, στερεωμένες σε ξύλινα τελάρα. Οι κουρτίνες θα ανοίγουν μόνο κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Την ώρα της προσευχής, ειδικά χαλιά που θα τοποθετηθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, θα εκπέμπουν ένα φως που θα επισκιάζει τον υπόλοιπο χώρο. Έτσι οι αγιογραφίες θα καλύπτονται από σκοτάδι και δεν θα είναι ορατές από τους μουσουλμάνους που θα προσεύχονται.

Τα ψηφιδωτά κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό

Οι εργασίες αποκάλυψης και αναστήλωσης των ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας ξεκίνησαν το 1.931 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο έδωσε την σκυτάλη στην UNESCO και στο Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οργανισμοί που πρέπει τώρα να βάλουν «φρένο» στα καταστροφικά σχέδια του τούρκου προέδρου.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024