Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαλκιδική: Ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες - Πτώση τζίρου τον Ιούνιο

Χαλκιδική: Ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες – Πτώση τζίρου τον Ιούνιο

Ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες είναι και φέτος η Χαλκιδική, διαβεβαιώνει η διοίκηση του Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι τηρούνται και εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από τις επιχειρήσεις όλα τα μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19

Ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες είναι και φέτος η Χαλκιδική, διαβεβαιώνει η διοίκηση του Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι τηρούνται και εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από τις επιχειρήσεις όλα τα μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19. Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων στον νομό βιώνουν κάθετη πτώση τζίρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα τουριστικά καταλύματα εφαρμόζουν τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου κι έχουν εφοδιαστεί με το σήμα πιστοποίησης «HealthFirst», ενώ τα κρούσματα στον νομό, που προέρχονταν από εισερχόμενο τουρισμό, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, απομονώθηκαν και στη συνέχεια οι φορείς του ιού επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Παράλληλα, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής έχει αναβαθμιστεί τεχνολογικά, το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε με επιπλέον ασθενοφόρα και πληρώματα, ενώ το πλαίσιο προστασίας ολοκληρώθηκε με την επιλογή του ξενοδοχείου για τη φιλοξενία πιθανών κρουσμάτων.

«Κάποια φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί στην αρχή, με μη επαρκή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, έχουν πλέον εξαλειφθεί. Γίνονται συνέχεια έλεγχοι από τα συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τηρούνται από το προσωπικό των επιχειρήσεων όλα τα βασικά μέτρα προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού, όπως η καλή υγιεινή των χεριών, η χρήση αντισηπτικών, η αποφυγή χειραψιών, η τήρηση αποστάσεων και εν γένει η τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής» σημειώνει ο κ.Κουφίδης, διευκρινίζοντας ότι σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και περίπου το 60% των καταλυμάτων στον νομό επαναλειτουργούν μετά το lockdown, αλλά η κίνηση «είναι στα… τάρταρα».

Πόσο μειώθηκε ο τζίρος τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο για τον μήνα Ιούνιο σε δείγμα δεκάδων επιχειρήσεων-μελών του στους πέντε δήμους του νομού (πέντε επιχειρήσεις ανά κλάδο στους δήμους Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Ν.Προποντίδας, Αριστοτέλη), ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν μειωμένος κατά 50%-55% φέτος, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, των φούρνων και των βενζινάδικων κατά περίπου 60%, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν τα τουριστικά καταλύματα, με τις απώλειες στον κύκλο εργασιών τους να ανέρχονται στο 80%-85%.

Κι αυτό σε μια περίοδο, που -όπως λέει- όλοι ανέμεναν ότι η φετινή σεζόν θα ήταν τουριστικά η πιο δυνατή της δεκαετίας και για αυτό είχαν επενδύσει σε επεκτάσεις, ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό. «Η εικόνα ως προς τον τζίρο ήταν περίπου ίδια στους διάφορους δήμους, χωρίς μεγάλες διαφορές, αν και σε κάποιες πόλεις, όπως τα Νέα Μουδανιά, ήταν ελαφρώς βελτιωμένη, λόγω κυρίως του μεγαλύτερου τοπικού πληθυσμού» επισημαίνει ο κ.Κουφίδης.

«Μέρα με την ημέρα»

Ερωτηθείς ποιο είναι το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, από τα τουριστικά καταλύματα μέχρι τα βενζινάδικα και από τα καταστήματα με σουβενίρ μέχρι τους φούρνους και τα καφέ, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου λέει ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν παρά να λειτουργούν «μέρα με τη μέρα».

«Μπορεί κάποιος να μας εγγυηθεί ότι ο Προμαχώνας θα είναι ανοιχτός και την 1η Αυγούστου; Ζούμε, σχεδιάζουμε και λειτουργούμε μέρα με τη μέρα. Προσπαθούμε να μείνουμε αισιόδοξοι και να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα» λέει. Ως προς τα κρούσματα που εντοπίστηκαν -και αντιμετωπίστηκαν- στη Χαλκιδική σε τουρίστες από τα Βαλκάνια, ο κ.Κουφίδης σημειώνει ότι το θετικό για την περιοχή είναι ότι ο τουρισμός εκεί είναι κυρίως οδικός, οπότε αν κάποιος διαγνωστεί θετικός στον ιό, μπορεί -αμέσως μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες- να επιστρέψει άμεσα στην πατρίδα του με το αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του επιμελητηρίου, τα τουριστικά καταλύματα στη Χαλκιδική, εφαρμόζουν τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων λειτουργούν στο πλαίσιο λήψης μέτρων έναντι του κορονοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι το προσωπικό τους έχει υποχρεωτικά παρακολουθήσει και ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα._

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024