Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Άγκυρα

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Άγκυρα

Σε κλοιό πιέσεων από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον βρίσκεται η Τουρκία η οποία ωστόσο συνεχίζει να ξεδιπλώνει όλη τη «βεντάλια» των διεκδικήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε κλοιό πιέσεων από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον βρίσκεται η Τουρκία η οποία ωστόσο συνεχίζει να ξεδιπλώνει όλη τη «βεντάλια» των διεκδικήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματά μας θα απαντηθεί κατάλληλα» τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Λίγες ημέρες μετά από τις αμφίσημες δηλώσεις του περί διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέ Μπορέλ, ήταν αυτή τη φορά πιο προσεκτικός στις διαπιστώσεις του για την Τουρκία.

Ευρωπαϊκό «κατηγορώ» για την Τουρκία

Το κλίμα στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν εξαιρετικά βαρύ για την Τουρκία, οι πρακτικές της οποίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Νέο μήνυμα από την Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον, δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, επεσήμανε την έντονη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την στάση της γείτονος αντιπαραγωγική για την ασφάλεια στην περιοχή.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι όλα τα νησιά, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές ακτές για τη χάραξη ΑΟΖ, κάτι που αυτομάτως καταρρίπτει τις τουρκικές θέσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παράσχουν στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πώς αντιδρά η Άγκυρα

Η Άγκυρα αντέδρασε δια το Χαμί Ακσόι, με τη διεθνή κοινότητα ωστόσο να αναγνωρίζει τον ρόλο της Κύπρου και για αυτό την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε πολυεθνική άσκηση νότια της Μεγαλονήσου, στην οποία συμμετείχαν η Εθνική Φρουρά, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία.

Το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προκαλεί για μια ακόμα φορά την Αθήνα κάνοντας λόγο για διάλογο, αναφερόμενος σε τουρκική μειονότητα στην Θράκη και σε διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει την επιχειρησιακή του εκπαίδευση στο νότιο Αιγαίο.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024