Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανηγύρια: Παιχνίδι με τη φωτιά από τους Ελληνες – Οι viral πατέντες και η αδυναμία να ελεγχθεί η κατάσταση

Πανηγύρια: Παιχνίδι με τη φωτιά από τους Ελληνες – Οι viral πατέντες και η αδυναμία να ελεγχθεί η κατάσταση

Ο φόβος και ο τρόμος για την επιστημονική κοινότητα είναι οι εικόνες συνωστισμού που έχουν σημειωθεί σε κάποια πανηγύρια τις τελευταίες μέρες.

Με τον κοροναϊό να επιστρέφει, ο φόβος και ο τρόμος για την επιστημονική κοινότητα είναι οι εικόνες συνωστισμού που έχουν σημειωθεί σε κάποια πανηγύρια τις τελευταίες μέρες.

Οι Ελληνες… παίζουν με τη φωτιά συμμετέχοντας μαζικά σε πανηγύρια καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος αν νοσεί κι αν θα διασπείρει τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση δύσκολα ελέγχεται αν ξεκινήσει ο πρώτος… χορός,  γι΄αυτό και θα πρέπει όλοι να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και να μένουν στη θέση τους.

Χιλιάδες είναι τα μικρά ή μεγάλα πανηγύρια που γίνονται το καλοκαίρι σε υπαίθριους χώρους. Δεν υπάρχει χωριό, ειδικά στα νησιά που να μην γιορτάζει με αυτόν τον απλό και φιλόξενο τρόπο. Αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνο στα χρόνια της πανδημίας.

Ειδικά το Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού», γίνεται κυριολεκτικά χαμός με χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες να χορεύουν. Τι θα συμβεί αν η κατάσταση ξεφύγει με την πανδημία;

Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει – Ο ιός δεν ξέρει από αυτά

Μετά τις εικόνες σε Αλίαρτο και Γουδή λοιπόν τέθηκε από μερικούς επιστήμονες μέχρι και θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών.

Ωστόσο τα δύο αυτά μέρη δεν ήταν τα μόνα στα οποία οι άνθρωποι γλέντησαν σαν να μην υπάρχει κοροναϊός.

Φαινόμενα συγχρωτισμού παρατηρήθηκαν στο Γκορτσούλι Αρκαδίας και στον Αυλώνα.

Την ίδια ώρα τα εκατοντάδες άτομα που συνωστίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα πανηγύρια, τα οποία διεξήχθησαν χωρίς αποστάσεις και προφυλάξεις, ανησύχησαν μέχρι και τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ 100,3 πως ανησυχεί για την κοινωνική χαλάρωση.

Από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, οι εικόνες σαν κι αυτές που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κοροναϊού.

Ωστόσο οι περισσότεροι δεν είναι υπέρ της απαγόρευσης των πανηγυριών ακόμη, καθώς όπως αναφέρουν δεύτερη σκέψη σχετικά με το ποιες εκδηλώσεις θα πρέπει να επιτρέπονται θα πρέπει να υπάρξει μόνο αν συνεχιστεί αυτή η ανυπακοή.

Μετέωρη η διοργάνωση πανηγυριών σε πολλά χωριά

Την ώρα που τα πανηγύρια προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς καθώς αποτελούν πιθανή υγειονομική βόμβα, αρκετοί  Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Αδελφότητες τηρούν στάση αναμονής.

Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση με την πανδημία φαίνεται ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα δρώμενα αλλά και τα πανηγύρια του φετινού καλοκαιριού θα είναι λίγα.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό πως οι κάτοικοι ενός χωριού ή ακόμη και ενός ολόκληρου νησιού περιμένουν πως και πως την ημέρα που θα γιορτάσουν τον προστάτη του χωριού τους.

Κι ενώ η γιορτή του Προφήτη Ηλία πλησιάζει, οι συσκέψεις σε χωριά δίνουν και παίρνουν προκειμένου να αποφασιστεί αν θα γίνουν τελικά πανηγύρια όπως κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εύβοια και τα Τρίκαλα, όπου αρκετά χωριά αποφάσισαν να ακυρώσουν τα γλέντια και τους χορούς.

Πιο συγκεκριμένα, στα Τρίκαλα τόσο στα καμποχώρια όσα και στα ορεινά χωριά του νομού υπό φυσιολογικές συνθήκες τα πανηγύρια θα είχαν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα και θα συνεχιζόταν ακάθεκτα μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη.

Μέχρι στιγμής όμως είναι ελάχιστοι οι Σύλλογοι, Αδελφότητες ή και Κοινότητες που προγραμματίζουν παραδοσιακά πανηγύρια.

Την ίδια στιγμή το τοπίο γίνεται ακόμη πιο θολό μετά τις εικόνες που παρατηρήθηκαν στην Αρκαδία.

Πάντως σύμφωνα με την ιστοσελίδα panigiria-pazaria.blogspot.com από τώρα μέχρι και τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί περίπου 50 θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερο αν προσθέσει κανείς όλα τα μικρά ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, τα οποία φροντίζουν κάθε χρόνο μετά τον εκκλησιασμό να ακολουθούν τα γλέντια και οι  εμποροπανηγύρεις.

Οι πρωτότυπες ιδέες εν μέσω πανδημίας

Παρ΄όλο πάντως που αρκετά χώρια ακύρωσαν φέτος τα πανηγύρια βρήκαν τρόπο να γιορτάσουν με αποτέλεσμα να γίνουν… viral.

Στο Ξυλοπάροικο Τρικάλων και μετά το πέρας του πανηγυρικού Εσπερινού στο εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ δεν στρώθηκαν τραπέζια και δεν έπαιξαν μουσικές.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους κατοίκους του χωριού από το προσφέρουν την παραδοσιακή φιλοξενία στους προσκυνητές.

Έτσι και με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας Νίκου Τζερεμέ στήθηκαν καζάνια και μαγειρεύτηκε η παραδοσιακή προβατίνα με κριθαράκι.
Μόνο που τούτη τη φορά, όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr, μοιράστηκε σε πακέτα… take away!!!… Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024