Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: Παρείχε πλήρη κάλυψη σε Παππά, πλήρως εκτεθειμένος στα πολιτικά πυρά

Αλέξης Τσίπρας: Παρείχε πλήρη κάλυψη σε Παππά, πλήρως εκτεθειμένος στα πολιτικά πυρά

Στο στόχαστρο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μπαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την απόφασή του να καλύψει πλήρως τον Νίκο Παππά απέναντι στο μπαράζ των καταγγελιών και των αποκαλύψεων για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αν και η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα με την ομιλία που απηύθυνε το απόγευμα της Τρίτης ήταν να «χτίσει» την άμυνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του μπαράζ των αποκαλύψεων για τα έργα και τις ημέρες επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να μην επιτρέψει φαινόμενα διάλυσης της -ούτως ή άλλως χαλαρής- συνοχής της, αυτό που επί της ουσίας κατάφερε είναι να θέσει εαυτόν σε πρώτο πλάνο στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέφερε πλήρη κάλυψη στο δεξί χέρι του, Νίκο Παππά, ο οποίος εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε όλες τις καταγγελλόμενες υποθέσεις, κάτι που οδηγεί αναμφίβολα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρο των πυρών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη φορά απέφυγε να πάρει αποστάσεις -όπως ήταν η ερμηνεία που δόθηκε για την αποστροφή από την κυριακάτικη συνέντευξή του ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως χωροφύλακας ή παιδονόμος έναντι των συνεργατών του.

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «συκοφαντία» και «δολοφονία χαρακτήρων» κι έτσι δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας ότι καλύπτει πλήρως τον Νίκο Παππά απέναντι σε όλες τις καταγγελίες και αποκαλύψεις, είτε αφορούν την παρωδία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 και τα όσα αποκαλύπτει σχετικά ο Χρήστος Καλογρίτσας, είτε τη δυσώδη υπόθεση που προκύπτει από τα ηχητικά ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σάμπυ Μιωνής και παραπέμπουν σε λειτουργία παρακράτους, ή ακόμη και τις νέες καταγγελίες περί παραδικαστικού κυκλώματος που προανήγγειλε ο επιχειρηματίας.

«Συκοφάντες και δολοφονία χαρακτήρων»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Μας φοβούνται…Γιατί σωστά έχουν καταλάβει ότι δε πρόκειται να τους επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδιά τους, σκίζοντας τη θάλασσα της κοινωνικής αντίστασης, για να περάσουν όπως πέρασε ο Μωυσής.

»Και επειδή το έχουν καταλάβει επιστρατεύουν μαζί με την τρομοκρατία, τη συκοφαντία. Μαζί με το κράτος το παρακράτος. Μαζί με την αστυνομία, τη μαφία. Ίσως πει κάποιος σήμερα ότι χρησιμοποιώ σκληρές εκφράσεις. Όχι. Γιατί, καμιά σκληρή έκφραση δεν μπορεί να αποδώσει την ανηθικότητα της δολοφονίας χαρακτήρων που επιχειρούν, προκειμένου να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας…

»Γιατί πετάνε λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στα στελέχη του, ακριβώς γιατί δε τους ενδιαφέρει αν η λάσπη μετατρέψει τη πολιτική αντιπαράθεση σε βούρκο. Αυτοί άλλωστε εκεί είναι συνηθισμένοι να ζουν.

Αλλά αυτό που θέλουν είναι να κυλιστούμε στο βούρκο μαζί τους. Αυτό που θέλουν είναι να επιβάλουν το στερεότυπο ότι όλοι είναι ίδιοι. Και τελικά να σπείρουν την απογοήτευση στην κοινωνία, έτσι που να παραδοθεί στις ορέξεις τους χωρίς αντίσταση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί αυτό η ελληνική Δεξιά. Την κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία. Την ξέρει καλά τη διαδικασία της διαβολής και της λάσπης. Και σήμερα δε θα πάω μακριά στην εποχή του πατέρα Μητσοτάκη, μην τυχόν και πάθει κανείς κανένα πολιτικό έμφραγμα. Αλλά σε όσα ζήσαμε πρόσφατα.

»Σε όσα ζήσαμε με τις Πρέσπες. Με τη διαβολή υπουργών μας όταν ήμασταν στην κυβέρνηση. Με τις χιλιάδες ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκα και δέχομαι εγώ προσωπικά. Με τον οχετό που πολλοί, ή μάλλον όλοι, αντιμετωπίσαμε όταν δημοσίευαν σενάρια δήθεν πλουτισμού, δήθεν διαπλοκής, δήθεν κινήσεων αντίθετων με το ήθος της Αριστεράς. Βλέπω απέναντί μου πάρα πολλούς και πολλές που η Δεξιά δοκίμασε πάνω τους τα δόντια της. Και όσο πιο πολύ η πολιτική τους θα χρεοκοπεί και θα καταδικάζεται να είστε σίγουροι ότι τόσο πιο πολύ θα βουλιάζει στη λάσπη αυτού του είδους. Κι αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να μετράμε μια και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

»Αλλά οφείλουμε επίσης και να μην αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω. Να υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη. Ως εδώ λοιπόν. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών. Ως εδώ. Με το ήθος και την ιστορία της αριστεράς δε θα αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια».

Η γραμμή άμυνας

Όπως είναι φανερό από τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, η κεντρική στρατηγική της Κουμουνδούρου είναι να παρασχεθεί κάλυψη σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν θέσεις – κλειδιά επί κυβέρνησης Τσίπρα και παράλληλα να διαμηνυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις -εντός κι εκτός- ότι το κόμμα οφείλει και θα παραμείνει ενωμένο έναντι των επιθέσεων των πολιτικών αντιπάλων.

Αυτή η γραμμή άμυνας αποφασίστηκε στον διευρυμένο πολιτικό καφέ της Κουμουνδούρου χθες, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και ενώ είχαν προηγηθεί άτυπες συσκέψεις μεταξύ στελεχών. Η ανησυχία από το μπαράζ των αποκαλύψεων και των πολιτικών πυρών ήταν έκδηλη, ως εκ τούτου και η πίεση για μια συμπαγή γραμμή άμυνας του κόμματος ήταν ασφυκτική.

Είναι σαφές ότι η γραμμή άμυνας: «Είμαστε εδώ, ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις» δύσκολα θα αντέξει στο μπαράζ των αποκαλύψεων που υπόσχονται οι πρωταγωνιστές που έχουν ανοίξει το στόμα τους, αλλά και στα διασταυρούμενα πολιτικά πυρά.

«Καυτό» καλοκαίρι

Ωστόσο, είναι εξίσου σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει απόφαση να αντεπιτεθεί και όχι να κρυφτεί όπως μέχρι σήμερα τον κατηγορούσαν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών του κόμματος για να ξεκαθαρίσει ότι θα δώσει τη μάχη και πως θέλει στο πλευρό του το κόμμα.

Δεδομένου, δε, ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι θα ακολουθήσει ένα «καυτό» καλοκαίρι σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, που θα περιστρέφεται γύρω από την σήψη του πολιτικού συστήματος, τη λειτουργία των θεσμών, τη διαφθορά, τη διασύνδεση πολιτικής και επιχειρηματικών συμφερόντων, την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, «πασπαλισμένα» με ηχητικά ντοκουμέντα και κωδικές ονομασίες που προκαλούν, όπως White House και White Porcha…

Ωραία η παράσταση, αλλά από απαντήσεις τίποτα

Για του λόγου το αληθές, μετά την ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ έσπευσε να σχολιάσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστησε ολόκληρη παράσταση, αλλά απέφυγε να δώσει κάποια ουσιαστική απάντηση σε όσα έχουν ακουστεί.

«Ο κ. Τσίπρας, μπροστά στον πανικό του, έστησε ολόκληρη παράσταση για να παρέχει πλήρη κάλυψη στον πιο στενό συνεργάτη του και στις παρακρατικές μεθόδους του. Με προσβλητικά επίθετα και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ προσπάθησε να σκεπάσει όσα είδαν κι άκουσαν οι Έλληνες, που θυμίζουν μαφία κι όχι πολιτικούς δημοκρατικής χώρας. Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε να δείξει ξανά ότι ο Ν. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. ‘Όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται» αναφέρει το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος.

«Μονόδρομος η αποπομπή Παππά»

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μονόδρομο την αποπομπή Παππά και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις όπως οφείλει.

Για τα σκάνδαλα τα οποία έχουν δει το φως τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός είπε: «Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα από όλα αυτά. Η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα. Με βάση το πόρισμα θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις σε ότι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο».

«Το 2016 επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια απόπειρα χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου αλλά είναι καινούρια όλα αυτά; Είχα μιλήσει γι’ αυτά στην Βουλή από τότε και το σχέδιό τους δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα όπως το ΣτΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ίδια η ενίσχυση των θεσμών και της δημοκρατίας, είπε ακόμα. Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο στέρεη και πιο ισχυρή, είπε ακόμα και αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του συντάγματος.

Το δικό μου όραμα είναι να κοιτάζω στο μέλλον και να διασφαλίζω ότι οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση να φτάνει στα αρμόδια όργανα.

Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο τέως πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του. Το οφείλει ο κ. Τσίπρας και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα τι έχει να πει. Η αποπομπή Παππά νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024