Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : 27 νέα κρούσματα, τα 17 εισαγόμενα - Πού εντοπίστηκαν [Γραφήματα]

Κοροναϊός : 27 νέα κρούσματα, τα 17 εισαγόμενα – Πού εντοπίστηκαν [Γραφήματα]

Είκοσι επτά νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα. με τα 14 εξ αυτών να εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας

Είκοσι επτά νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα. με τα 14 εξ αυτών να εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Αναλυτικότερα: Δεκατέσσερα (14) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, – τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα (προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο) – τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης – τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής – ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης – ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακη ενοτητα Καστοριάς – ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.589.

Εξ αυτών, 54.7% αφορά άνδρες, ενώ 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Αναφορικά με τους νεκρούς οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Τι φοβούνται οι επιστήμονες για τις επόμενες εβδομάδες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι ειδικοί καθώς η ανησυχία για αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ελλάδα δεν έχει φύγει.

Κι ενώ τις προηγούμενες μέρες όλο το βάρος είχε πέσει στο άνοιγμα του τουρισμού, πλέον οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους στον Προμαχώνα και στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στα πανηγύρια.

Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ενώ ο κοροναϊός βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταφέρει να τον περιορίσει και να τον εντοπίσει στα σύνορα.

Το γεγονός δηλαδή πως τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύτηκαν πριν οι τουρίστες φτάσουν στον προορισμό τους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει σε αυξημένο «συναγερμό», ενώ οι έλεγχοι και τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας εντείνονται και αυστηροποιούνται.

Βέβαια παρά το γεγονός πως τα δύο σημαντικά προβλήματα των ειδικών είναι ο Προμαχώνας και τα πανηγύρια, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα.

Συγκεκριμένα ενεργή παραμένει και η εστία της πανδημίας στην ελληνική επικράτεια, καθώς η Ξάνθη εξακολουθεί να δίνει θετικά κρούσματα.

Βράζει η επιδημία στα βόρεια σύνορα

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τόνισε πως  «το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο Τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα είχαμε περίπου και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν. Τα λεγόμενα «ορφανά». Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλαζουν κάθε μερα αναλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος  χαρακτήρισε «αναμενόμενο» το ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα γιατί, όπως είπε, «ξέραμε ότι όταν ανοίξουν τα σύνορα με χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα».

«Το ότι τα βρίσκουμε είναι καλό γιατί σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλό. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει ο κόσμος να πειθαρχήσει τα μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Πάντως, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίγκας Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε θετικό πως τα τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες και όχι αργότερα.

«Το πρόγραμμα ελέγχου στις πύλες αποδίδει καθώς ανιχνεύουμε την πιθανή αύξηση πριν ακόμη το κρούσμα φτάσει στον προορισμό του με αποτέλεσμα και πιθανώς να μεταδώσει τον ιό».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024