Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενώ ο πλανήτης ασχολείται με τον κοροναϊό 1 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από άλλες ασθένειες

Ενώ ο πλανήτης ασχολείται με τον κοροναϊό 1 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από άλλες ασθένειες

Ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να στρέφουν τους πόρους τους στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού, τίθεται σε κίνδυνο η σκληρά κερδισμένη πρόοδος που είχε σημειωθεί στα μέτωπα άλλων ασθενειών, όπως ο HIV, η φυματίωση και πολλές ακόμη

Ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να στρέφουν τους πόρους τους στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού, τίθεται σε κίνδυνο η σκληρά κερδισμένη πρόοδος που είχε σημειωθεί στα μέτωπα άλλων ασθενειών, όπως ο HIV, η φυματίωση και πολλές ακόμη. Τα ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάζει το CNN βάσει μιας νέας έκδοσης που δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα τη Διεθνής Κοινότητας για το AIDS.

Η κοινότητα έγειρε τις ίδιες ανησυχίες και κατά τη διάρκεια της 23ης διεθνούς συνδιάσκεψης για το AIDS, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι ειδικοί θα μιλήσουν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον έλεγχο άλλων ασθενειών όπως ο HIV σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τους φόβους τα πράγματα να επιδεινωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

«Οι προσπάθειες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα lockdown έχουν διαταράξει τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για τον HIV και έχουν βάλει σε παύση τις σχετικές έρευνες», εξηγεί ο Δρ. Άντον Πόζνιακ, πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας για το AIDS.

Αρκετές έρευνες αποδεικνύουν ότι έχει δίκιο, μεταξύ των οποίων και εκείνη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS, τη Φυματίωση και την Ελονοσία, έναν διεθνή χρηματοδοτικό μη κυβερνητικό οργανισμό. Ανακάλυψε ότι στις 106 χώρες όπου δραστηριοποιείται, το 85% ανέφεραν προβλήματα στις υπηρεσίες τους για το AIDS, με τα αντίστοιχα ποσοστά να βρίσκονται στο 78% στην περίπτωση της φυματίωσης και στο 73% για την ελονοσία. Σχεδόν το 20% αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες στον έλεγχο και των τριών ασθενειών.

Μοντέλα του ΠΟΥ, της συνεργασίας Stop TB, και του Imperial College έχουν προβλέψει ότι αυτού του είδους τα προβλήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιπλέον θανάτους εξαιτίας αυτών των τριών ασθενειών.

Για παράδειγμα, πρόσφατα μοντέλα που παρήγγειλε ο ΠΟΥ και το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον HIV/AIDS (UNAIDS) υπολογίζουν ότι μια εξάμηνη διατάραξη των υπηρεσιών στην υποσαχάρια Αφρική και μόνο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 500,000 επιπλέον θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS το 2021. Χωρίς αυτούς τους θανάτους και βάσει των στοιχείων του 2018, ήδη οι νεκροί από επιπλοκές της ασθένειας αναμένονταν στους 470,000.

Αυτό θα πήγαινε τη μάχη κατά του AIDS περισσότερα από 12 χρόνια πίσω.

«Υπάρχει κίνδυνος οι σκληρά κερδισμένες νίκες μας απέναντι στην επιδημία του AIDS να θυσιαστούν στον βωμό του κοροναϊού», προειδοποιεί η γενική διευθύντρια της UNAIDS, Γουίνι Μπιανίμα. «Όμως το δικαίωμα στην υγεία σημαίνει ότι καμία ασθένεια δεν θα πρέπει να καταπολεμείται εις βάρος μιας άλλης».

Πολλοί ειδικοί του τομέα θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας συμβαίνει ακριβώς αυτό.

«Όταν όλες οι υπηρεσίες σου ασχολούνται με τον κοροναϊό και το σχετικό τεστ, κανείς δεν εξετάζεται για HIV», εξηγεί ο Πόζνιακ στο CNN.

Εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θάνατοι

Τον περασμένο μήνα, μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύθηκαν από τη συνεργασία Stop TB υπολόγισαν ότι κατά τη διάρκεια ενός δίμηνου lockdown που ακολουθείται από δύο μήνες ανάκαμψης – δηλαδή στο καλύτερο πιθανό σενάριο – τα κρούσματα φυματίωσης σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια, πράγμα που θα κατέληγε σε περισσότερους από 340,000 επιπλέον θανάτους μέχρι το 2025. Και πάλι, αυτοί οι αριθμοί δεν αφορούν το σύνολο, αλλά προστίθενται στα 10 εκατομμύρια ετήσια κρούσματα που καταγράφονται συνήθως και στο 1,5 εκατομμύριο ετήσιων θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ για το 2018.

Ο έλεγχος της φυματίωσης απαιτεί την ταυτοποίηση των νοσούντων και την χορήγηση θεραπείας, πράγμα απαραίτητο τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις κοινότητες στις οποίες ζουν. Όπως ο κοροναϊός, έτσι και η φυματίωση μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τους φορείς και εκτιμάται ότι ένας φορέας μπορεί να μολύνει έως και 10 με 15 άτομα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Η ελονοσία πρόκειται επίσης να σημειώσει έξαρση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μοντέλα που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου από το Imperial College εκτιμούν ότι η ασθένεια θα σκοτώσει διπλάσιους ανθρώπους εντός της χρονιάς σε σχέση με το 2019, αγγίζοντας τους 760,000 θανάτους, εξαιτίας του γεγονότος ότι λιγότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε κουνουπιέρες που θα τους προστατεύσουν από τα μολυσμένα τσιμπήματα, σε συνδυασμό με τη μείωση των τεστ και της χορήγησης θεραπείας σε εκείνους που έχουν ήδη την ασθένεια.

Πέντε χρόνια πίσω

Οι φόβοι των ειδικών παίρνουν σάρκα και οστά στο Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), την μικρή χώρα με τα υψηλότερα επίπεδα λοιμώξεων  HIV στον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι το 2018 το 27,3% του πληθυσμού ζούσε με HIV – περισσότεροι από ένας στους τέσσερις – σύμφωνα με τον UNAIDS. Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί λίγα κρούσματα κοροναϊού σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, όχι όμως και σε σχέση με την υπόλοιπη ήπειρο. Μέχρι την 1η Ιουλίου έχουν καταγραφεί στη χώρα 954 λοιμώξεις και 13 θάνατοι.

Όμως η πανδημία έχει επιβαρύνει τον τομέα υγείας και ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται. Καθώς όλο και περισσότεροι πόροι διοχετεύονται για την καταπολέμησή του, οι ειδικοί ανησυχούν πολύ για τις άλλες λοιμώξεις που μπορεί να ξεσπάσουν στη σκιά τους.

Από τις 14 Μαρτίου, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού, και εξαιτίας των lockdown που ακολούθησε και των φόβων των εθελοντών ότι θα κολλήσουν τον ιό, οι αριθμοί των εξωτερικών ασθενών μειώθηκαν κατά 50%. Οι πληθυσμοί της χώρας ζουν κυρίως στην επαρχία, πράγμα που σημαίνει ότι η επίσκεψη σε κλινική συχνά απαιτεί μεγάλα ταξίδια ή χρήση ΜΜΜ.

Οι κινητές υπηρεσίες που προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν σταματήσει, καθώς συχνά οδηγούν σε μεγάλες συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους. Εξαιτίας όλων αυτών, τα τεστ για τον HIV μειώθηκαν κατά 40% τον Απρίλιο και ο αριθμός των ανθρώπων που ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία μειώθηκε κατά 50%.

Όμως οι πραγματικές επιπτώσεις δεν θα γίνουν αισθητές για μήνες – αν όχι χρόνια.

Αντίστοιχη εικόνα είχε δημιουργηθεί και παλιότερα εξαιτίας του Έμπολα. Υπολογίζεται ότι η αδυναμία πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες εν μέσω της επιδημίας είχε στοιχίσει τότε τη ζωή σε 10,000 άτομα που έπασχαν από HIV, φυματίωση ή ελονοσία.

Εκτός από τα τεστ και την χορήγηση φαρμάκων, ο έλεγχος των επιδημιών απαιτεί και ορισμένα επίπεδα εποπτείας ώστε οι γιατροί να είναι σίγουροι ότι οι ασθενείς τους τα λαμβάνουν με τον τρόπο που θα έπρεπε και δεν τα πουλούν για να ανταπεξέλθουν σε οικονομικές δυσκολίες.

Παράλληλα, έχουν διακοπεί και προγράμματα εμβολιασμών για ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και η ερυθρά, κυρίως λόγω αναστολής τους από την κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας. Στοιχεία του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι τουλάχιστον 80 μωρά κάτω του ενός έτους σε περισσότερες από 68 χώρες έχουν επηρεαστεί από τη διακοπή των εμβολιασμών.

Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες να αναπτυχθεί εμβόλιο για τον κοροναϊό έχουν διακόψει εκείνες που αφορούσαν άλλε ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο Ζίκα.

Μόνη αχτίδα φωτός είναι η ταχύτητα με την οποία προχωρά η έρευνα για αυτό το εμβόλιο, δημιουργώντας και ένα δεδικασμένο: Το εμβόλιο για τον κοροναϊό αποδεικνύει ότι η παραγωγή εμβολίων μπορεί να μετακινηθεί από την ανακάλυψη του ιού στις δοκιμές της φάσης ΙΙΙ και από εκεί στην εκτεταμένη παραγωγή εντός έξι μηνών. Συνήθως, η συγκεκριμένη διαδικασία κρατά 10 χρόνια.

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024