Εξαγριωμένοι είναι οι κάτοικοι της Μελβούρνης, καθώς όπως καταγγέλλουν, η υπηρεσία υγείας της Βικτόρια δεν τους έχει αποστείλει επαρκείς προμήθειες, με ορισμένα τρόφιμα μάλιστα να έχουν λήξει

Οι κάτοικοι εννιά οικιστικών συγκροτημάτων της Μελβούρνης που έχουν τεθεί σε αυστηρή καραντίνα καταγγέλλουν ότι έχουν αναγκαστεί να δημιουργήσουν δικά τους δίκτυα υποστήριξης, από τη στιγμή που δεν μπορούν να βασιστούν στην κυβέρνηση για είδη πρώτης ανάγκης ή αναγκαία πληροφόρηση.

«Χθες μέχρι τις 2 το πρωί, ορισμένα σπίτια δεν είχαν λάβει ακόμη φαγητό», τονίζει ο Αχμέντ Ντινί, κάτοικος των πύργων της Βόρειας Μελβούρνης και κοινωνικός λειτουργός.

Νομίζω πως υπάρχει πολύς θυμός προς την DHHS (Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών). Αυτή τη στιγμή υπάρχει περισσότερος θυμός προς την DHHS παρά προς την αστυνομία, αφού υποσχέθηκαν πως θα διανείμουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης».

Ληγμένα είδη έλαβαν οι κάτοικοι

Όταν τα τρόφιμα παραδόθηκαν εντέλει, πολλά πακέτα δεν περιείχαν βασικά αγαθά όπως ψωμί ή γάλα, ενώ πολυμελείς οικογένειες έλαβαν μικρά δέματα. Το Seven News δημοσίευσε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται κάτοικος ενός από τους πύργους να βγάζει από το δέμα του ληγμένα τρόφιμα, αναφέροντας μάλιστα πως κάποια από αυτά έχουν λήξει από το 2019.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Ντάνιελ Άντριους δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό έλαβε δέμα με τρόφιμα και γάλα. Όμως ο Ντινί ισχυρίζεται ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων δεν δέχονται πλέον τα τρόφιμα που αποστέλλει η υπηρεσία.

«Κανείς δεν αγγίζει τα τρόφιμα της DHHS. Απλώς συσσωρεύονται στο διάδρομο γιατί κανείς δεν θέλει να τα βάλει στο σπίτι του».

«Μπορεί κανείς να δει πακέτα τροφίμων που έχουν παρατηθεί μπροστά στο ασανσέρ, γιατί περιέχουν χοιρινό. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων στους πύργους είναι μουσουλμάνοι, επομένως δεν μπορούν να το φάνε».

Ο Ντοινί σημειώνει ότι η ομάδα κοινωνικής στήριξης στην οποία συμμετέχει, το Ubuntu Project έχει αναλάβει να παραδώσει προμήθειες στους κατοίκους.

«Πήραμε μεγάλο μέρος της κατάστασης στα χέρια μας. δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ζητάμε από τους πολίτες να μας φέρουν ζεστό φαγητό και τρόφιμα που δεν έχουν λήξει», εξηγεί ο Ντινί.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η ομάδα του κατάφερε να οργανώσει εθελοντές για να παραδώσουν φρέσκα λαχανικά σε αυτούς που τα χρειάζονται.

«Ουσιαστικά έχουμε γίνει το επίκεντρο για εκείνους που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες. Ζητάμε από όσους χρειάζονται κάτι να επικοινωνούν πρώτα με τη γραμμή που έχει δώσει η κυβέρνηση, και αν δεν καταφέρουν να εξυπηρετηθούν, να απευθύνονται σε εμάς».

Επιτυχή διανομή ανακοίνωσε ο Άντριους

Τη Δευτέρα, ο Άντριους δήλωσε ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι εταιρείες προσέφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πύργους, με τη βοήθεια της κυβέρνησης.

«Η τράπεζα τροφίμων, για παράδειγμα. Τρεις χιλιάδες γεύματα και 500 καλάθια έχουν διανεμηθεί σε κατοίκους. Διανεμήθηκαν χθες. Η τράπεζα τροφίμων έχει προσφέρει 1,000 καλάθια με τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως δημητριακά, γάλα μακράς διαρκείας, ζάχαρη, ζυμαρικά, λαχανικά σε κονσέρβα», εξήγησε.

«Η Fair Share, άλλη μια καταπληκτική φιλανθρωπική οργάνωση που μαγειρεύει γεύματα για πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα, έχει παραχωρήσει 3,000 προ-μαγειρεμένα γεύματα και 4,500 αρτοσκευάσματα. Η Victorian Trades Hall σε συνεργασία με τον οργανισμό Moving Feast έχει διανείμει αρκετές χιλιάδες γεύματα χαλάλ».

«Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που είναι εξαιρετικά ετερογενής ως προς την κουλτούρα και τη γλώσσα, και είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν λαμβάνουν μόνο μεγάλες ποσότητες φαγητών, αλλά και κατάλληλες για εκείνους».

Ο Άντριους τόνισε ότι η Coles παρείχε και επτά παλέτες ειδών πρώτης ανάγκης.

Ομάδες από διάφορες οργανώσεις Σιχ έχουν επίσης συγκεντρωθεί γύρω από τους πύργους, προσφέροντας χορτοφαγικά γεύματα.

Προληπτική καραντίνα

Την Κυριακή, ο αρχίατρος της Βικτόρια, Μπρετ Σάτον, παραδέχτηκε ότι δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα κοροναϊού και στους εννέα πύργους:

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα μεταξύ των ατόμων που μένουν εκεί. Επομένως, πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά, θεωρώντας ότι έχει υπάρξει διασπορά μεταξύ των πύργων, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλους».

Φόβος και ελλιπής ενημέρωση

Ο Ντινί σημείωσε ότι οι κάτοικοι δύο εκ των πύργων έχουν ήδη λάβει επιστολές που τους πληροφορούν ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες, και όχι για πέντε, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι, και έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν έτσι. Νομίζω ότι μεγάλο μέρος του θυμού τους οφείλεται στην απόφαση να επιβληθεί lockdown με άμεση εφαρμογή», σημειώνει ο Ντινί.

«Η αστυνομία ήρθε στην κοινότητα μέσα σε ένα τέταρτο. Μια γυναίκα και κάποια παιδιά που ήταν στην είσοδο, είδαν την αστυνομία και απλώς έτρεξαν να μπουν μέσα στο κτίριο. Δεν ήξεραν τι συνέβαινε. Υπήρχαν άνθρωποι που κλείδωναν την πόρτα τους και έλεγαν «ποτέ μην καλέσεις την αστυνομία». Υπήρξε πολλή παραπληροφόρηση. Υπήρξε πάρα πολύς φόβος».

Ο Ντινί εξηγεί ότι για πολλούς κατοίκους, η εισβολή της αστυνομίας στο κτίριο ήταν τρομακτική εμπειρία που τους έφερνε στο νου άσχημες αναμνήσεις.

«Πολλοί από τους γηραιότερους της κοινότητας έχουν αποδράσει από χώρες με βάναυσους δικτάτορες που χρησιμοποιούσαν την αστυνομία ως μηχανισμό καταπίεσης. Επομένως, μπορείτε να φανταστείτε πώς ένιωσαν όταν κλούβες κα περιπολικά γέμισαν την είσοδο του κτιρίου τους. Πρόκειται για κάτι που θα τρόμαζε τον οποιονδήποτε».

«Ακόμη και αν έπρεπε όντως να μπούμε σε καραντίνα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει στείλει πρώτα κοινωνικούς λειτουργούς και επαγγελματίες υγείας. Όμως πρώτη ήρθε η αστυνομία και από εκεί και πέρα το μόνο που μας είπαν ήταν «δεν μπαίνει κανείς άλλος στο κτίριο, θα σας πούμε τι θα γίνει στο εξής», θυμάται ο Ντινί.

Ήδη σε αρκετούς πύργους πραγματοποιούνται τεστ για τον κοροναϊό που θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Μέχρι σήμερα το πρωί, είχαν εξεταστεί περίπου 400 – 500 ένοικοι.

Πηγή: www.theguardian.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr