Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Υγειονομική βόμβα» τα ελληνοαλβανικά σύνορα : Δεκάδες χιλιάδες αφίξεις χωρίς κανέναν έλεγχο

«Υγειονομική βόμβα» τα ελληνοαλβανικά σύνορα : Δεκάδες χιλιάδες αφίξεις χωρίς κανέναν έλεγχο

Καμπανάκι χτυπούν αστυνομικοί και τελωνειακοί για τους τρεις σταθμούς εισόδου στη χώρα μας από την Αλβανία καθώς, όπως ισχυρίζονται, οι αφίξεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ενώ δεν γίνονται έλεγχοι και δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Καμπανάκι χτυπούν αστυνομικοί και τελωνειακοί για τους τρεις σταθμούς εισόδου στη χώρα μας από την Αλβανία καθώς, όπως ισχυρίζονται, οι αφίξεις είναι δεκάδες χιλιάδες ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα μηδέν.

«Δεν υπάρχει τίποτα»

Οπως σημειώνει το epirusonline.gr, το αλαλούμ συνεχίζεται και μαζί η αγωνία όσων εργάζονται στα σύνορα, αλλά κυρίως της κοινωνίας, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται έλεγχοι και να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.

Κακαβιά, Μέρτζιανη και Μαυρομάτι οι τρεις σταθμοί εισόδου από την Αλβανία και τα νούμερα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι γνώστες της καθημερινής πραγματικότητας, αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί και προκαλεί ανησυχία σε όλους.

Οι διελεύσεις χιλιάδες και οι πρόεδροι των Τελωνειακών Υπαλλήλων και των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για «μετακινούμενη υγειονομική βόμβα», καθώς οι διελεύσεις ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του Προμαχώνα και του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

(Φωτογραφία Eurokinissi)

Τι ζητούν; Το πιο απλό: Τοποθέτηση μόνιμων κλιμακίων ΕΟΔΥ και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς, όπως λένε, αυτήν τη στιγμή στα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν υπάρχει τίποτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα οι αφίξεις και από τους τρεις σταθμούς ανήλθαν στις 37.314. Για να γίνει πιο κατανοητό, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας έδωσε τα αντίστοιχα νούμερα για Προμαχώνα όπου καταγράφηκαν 14.000 αφίξεις και αναχωρήσεις και για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όπου το νούμερο φτάνει τις 13.170.

«Κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο»

«Η είσοδος γίνεται χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες φαίνεται ότι η κίνηση φτάνει στο 80% της κανονικής. Δεν εισέρχονται μόνο όσοι διαθέτουν εξάμηνες κάρτες. Ολοι οι άλλοι μπαίνουν και βγαίνουν κανονικά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων Αλέξανδρος Βαγγελής.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Τελωνειακών Πέτρος Λυκίδης, ξεκαθάρισε ότι η διέλευση στα ελληνοαλβανικά σύνορα «είναι ελεύθερη με μόνο μία μικρή κατηγορία πολιτών να μην μπορεί να περάσει τα σύνορα. Καθημερινά, πάνω από δύο χιλιάδες διελεύσεις καταγράφονται στην Κακαβιά, και πάνω από 500 σε Μαυρομάτι και Μέρτζανη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα», τόνισε και έκανε λόγο για έλλειψη υγειονομικών ελέγχων:

«Μπαίνουν και βγαίνουν την ίδια μέρα. Αυτό αποτελεί μετακινούμενη υγειονομική βόμβα. Δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός έλεγχος. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και θα πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

(Φωτογραφία Eurokinissi)

«Και σύνορα της Ευρώπης»

Ο κ. Γρίβας, μίλησε για «αλαλούμ» λέγοντας ότι μέσα σε μια εβδομάδα πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

«Δεν είναι μόνο δικά μας σύνορα αλλά και σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα λοιπόν πρέπει να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σήμερα στη μεθόριο ισχύει το “μπάτε σκύλοι να αλέσετε”» είπε.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου ερωτηθείς για το θέμα ξεκαθάρισε ότι θα επικοινωνήσει και θα αποτυπώσει την κατάσταση στα υπουργεία μαζί με το αίτημα της λήψης μέτρων.

Οταν ρωτήθηκε για την «απουσία» του από τη συνάντηση με τον Νίκο Χαρδαλιά είπε: «Είχαμε προγραμματισμένο περιφερειακό συμβούλιο και ο κ. Μαυρογιώργος είχε θέμα υγείας. Αλλωστε και ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη συνεργασία μας με τα καλύτερα λόγια».

Ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι από πλευράς της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να φτάσει το θέμα στους αρμόδιους.

Χειροτερεύει η κατάσταση στην Αλβανία

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το epiruspost.gr, κάθε μέρα είναι και χειρότερα για τη γειτονική Αλβανία. Η επέλαση της πανδημίας συνεχίζεται και καταγράφεται νέα και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 90 θετικά κρούσματα ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ρεπόρτερς έξω από το κεντρικό νοσοκομείο των Τιράνων (φωτογραφία EPA)

Καθημερινά αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται ιατρική περίθαλψη με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 80 ασθενείς εκ των οποίων οκτώ βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους και νεαρή μητέρα με το μόλις δύο μηνών μωρό της που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Τίρανα και Αργυρόκαστρο

Το υπουργείο Υγείας απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους για αυστηρή τήρηση των μέτρων. Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε λήψη επιπρόσθετων μέτρων παρά την έκρηξη των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στα Τίρανα ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αύξηση σημειώνεται και στο Αργυρόκαστρο καθώς τα επτά προχθεσινά κρούσματα ανήλθαν χθες σε δέκα.

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024