Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προκαταβολή φόρου : Αυτές οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται - Η νέα κλίμακα [πίνακας]

Προκαταβολή φόρου : Αυτές οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται – Η νέα κλίμακα [πίνακας]

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες προβλέψεις της συγκεκριμένης παρέμβασης για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Ακόμη και μηδενική προκαταβολή φόρου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες προβλέψεις της συγκεκριμένης παρέμβασης για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Η σειρά των πρόσθετων μέτρων είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις και όσες έχουν μειωμένο τζίρο κατά 35%.

Κριτήριο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου αποτελούν τα δεδομένα του τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται την περίοδο αυτή από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τα έσοδα που απέκτησαν το 2019.

Η κλίμακα για την προκαταβολή του φόρου

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν:

  •  Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
  • Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
  • Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

Έτσι, η κυβέρνηση δίνει «ανάσα» σε πολλές επιχειρήσεις που δέχθηκαν φέτος ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του κοροναϊού, όπως οι τουριστικές, οι επιχειρήσεις εστίασης κλπ.

Εν τω μεταξύ το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει:

  1. Χορήγηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.
  2. Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.
  3. Κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
  4. Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
  5. Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Κορκίδης για μέτρα: Για την αγορά, ο χρόνος είναι χρήμα

«Το επιχειρείν, δηλαδή η πραγματική οικονομία, χρειάζεται στήριξη στην παρούσα ιδιόμορφη συγκυρία και η κυβέρνηση, που το έχει αντιληφθεί, το πράττει δυναμικά. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μας βρίσκουν σύμφωνους. Είναι αναγκαίο, το προσεχές κρίσιμο διάστημα του εξαμήνου που απομένει για να κλείσει το 2020, η κυβέρνηση να κινηθεί με ευελιξία και οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν με ταχύτητα, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση και απορρόφηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί. Για την αγορά, ο χρόνος είναι χρήμα.», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης.

Και ανάσα για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατα με νομοσχέδιο ορίστηκαν οι αυξημένες δόσεις στις οποίες θα πληρωθεί φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση πληρωμής ΕΝΦΙΑ λήγει φέτος στις 30 Σεπτεμβρίου. Η εξόφληση θα γίνει σε 6 (αντί για 5 που ίσχυε έως πέρυσι) μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με την τελευταία να καταβάλλεται στις 26 Φεβρουαρίου.

Σε 8 μηνιαίες δόσεις, από την 31η Ιουλίου έως την 26η Φεβρουαρίου του 2021, θα πληρώσουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τον φόρο εισοδήματος, αντί των 3 και 6 αντίστοιχα που ίσχυαν έως τώρα. Σημειώνεται ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα δικαιούνται έκπτωση 2% και θα ληφθεί μέριμνα, σύμφωνα με πληροφορίες, να επωφεληθούν της έκπτωσης και όσοι έχουν ήδη πληρώσει.

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024