Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Μαζί με τους νέους κάνει πάρτι και ο… κοροναϊός

ΗΠΑ : Μαζί με τους νέους κάνει πάρτι και ο… κοροναϊός

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα πάρτι των νέων αποτελούν κύριες εστίες μετάδοσης του ιού σε πολιτείες όπως το Τέξας και η Φλόριντα

Ο κοροναϊός μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ασθένεια των νέων στις ΗΠΑ, καθώς το μήνυμα «μένουμε σπίτι» ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων έχει καταστεί ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν να εισάγουν περιορισμούς στην κυκλοφορία και να βάζουν λουκέτο σε χώρους όπου συγκεντρώνονται οι νέοι. Οι ειδικοί υγείας των ΗΠΑ τονίζουν ότι οι μικρότεροι σε ηλικία είναι πιθανότερο να είναι δραστήριοι και ασυμπτωματικοί, επιτρέποντας στον κοροναϊό που έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 130,000 Αμερικανούς να εξαπλωθεί.

Στην Αριζόνα, τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 20 έως 44 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων της Φλόριντα είναι στα 37 – σε σύγκριση με τα 65 τον Μάρτιο. Στην κομητεία Χέιζ του Τέξας, οι άνθρωποι που διανύουν τη δεκαετία των 20 αποτελούν το 50% των λοιμώξεων.

Στην αρχή της πανδημίας, οι νέοι συμβουλεύονταν να μείνουν στο σπίτι ως ένδειξη αλληλεγγύης. Όμως από τη στιγμή που οι πολιτείες άρχισαν να ανοίγουν και πάλι, το διαδίκτυο πλημμύρισε φωτογραφίες συνωστισμού σε μπαρ και εστιατόρια.

«Πραγματικά το «καίνε», δηλώνει η Σάντι Κοξ, δήμαρχος του Λέικγουεϊ, ενός προαστίου του Όστιν, στο Τέξας. Την περασμένη εβδομάδα, η Κοξ ανάρτησε ένα βίντεο στο Facebook προειδοποιώντας τους πολίτες ότι μαθητές λυκείου έκαναν «ένα πολύ μεγάλο πάρτι» ακριβώς έξω από την πόλη της. Έκτοτε, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους έχουν βγει θετικοί στον ιό, σύμφωνα με το σύστημα υγείας του Όστιν.

«Είστε νέοι, είστε ανίκητοι και δεν πιστεύετε ότι πρόκειται να συμβεί σε σας. Και αν συμβεί σε εσάς, πιστεύετε ότι θα πάνε όλα καλά», είπε η Κοξ σε συνέντευξή της. «Το μήνυμα είναι «αγαπήστε τον πλησίον σας», όμως δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητό».

Οι αρχές σε όλη τη χώρα προσπαθούν να περιορίσουν το πρόβλημα σφραγίζοντας μπαρ και εστιατόρια. Στο Μάντισον του Γουισκόνσιν, από τους 614 ανθρώπους που βγήκαν θετικοί στον ιό στην κομητεία Ντέιν στη διάρκεια δύο εβδομάδων του Ιουνίου, σχεδόν οι μισοί ήταν 18 έως 25 ετών, ενώ οι 132 είχαν κολλήσει τον ιό σε κάποιο μπαρ.

«Ιδιαιτέρως οι συγκεντρώσεις στα μπαρ είναι ανησυχητικές, γιατί οι άνθρωποι ανακατεύονται μεταξύ τους, ενώ συχνά χρειάζεται να μιλήσουν δυνατά για να ακουστούν, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν και περισσότερα σταγονίδια. Το αλκοόλ θολώνει την κρίση τους, ενώ συχνά οι παρευρισκόμενοι δεν είναι σε θέση να δώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας των ανθρώπων με τους οποίους ήρθαν σε στενή επαφή», αναφέρει η τοπική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Κίνδυνο, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελούν και δραστηριότητες οι οποίες μοιάζουν αθώες με την πρώτη ματιά.

Η Σεκόγια Γκρέγκορι, μια 17χρονη από το Όρεγκον, είδε για πρώτη φορά τους φίλους της πριν δύο εβδομάδες. Ήταν σε απομόνωση για τέσσερις μήνες. Κράτησαν αποστάσεις, κυρίως γιατί η Γκρέγκορι ανησυχούσε για τη μητέρα της, η οποία πάσχει από καρκίνο του εντέρου σε τέταρτο στάδιο. Είναι πολύ χαρούμενη που δεν τους πλησίασε: Αποδείχθηκε ότι οι φίλοι της είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που βγήκαν θετικά στον ιό, αφού πρώτα είχαν παρευρεθεί σε πάρτι.

Αύξηση των νέων και στις ΜΕΘ

Στο Χιούστον, όπου τα νοσοκομεία δέχονται έντονες πιέσεις από τη συρροή ασθενών, πολλοί νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε ΜΕΘ, όπως δήλωσε ο διευθυντής των έκτακτων ιατρικών υπηρεσιών της πόλης, Ντέιβιντ Πέρς, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα.

«Είναι πάρα πολύ άρρωστοι», τόνισε ο Περς. «Αν πιστεύουν ότι θα αρρωστήσουν και θα γίνουν καλά, πρέπει να γνωρίζουν ότι το 15% των ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι στις δεκαετίες των 20 και των 30».

Σύμφωνα με την Κάθριν Τρόισι, επιδημιολόγο στο UTHealth School of Public Health στο Χιούστον, ένας τρόπος που θα μπορούσαν οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας να αποτρέψουν την ανάγκη των νέων για ξέσπασμα που προκύπτει από το lockdown, είναι δίνοντας έμφαση στη μείωση του κινδύνου.

«Όπως μας έχει δείξει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η ενθάρρυνση στην αποχή δεν λειτουργεί και τόσο καλά», εξηγεί. «Το ζήτημα είναι η μείωση του κινδύνου, όχι το να κλειστούν στα υπνοδωμάτιά τους για ολόκληρες εβδομάδες».

Πηγή: www.bloomberg.com

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024