Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στον Μεσαίωνα: Η Ρουμανία απαγορεύει τις Σπουδές Φύλου

Επιστροφή στον Μεσαίωνα: Η Ρουμανία απαγορεύει τις Σπουδές Φύλου

Νόμος που ψηφίστηκε στη Ρουμανία απαγορεύει τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η ταυτότητα φύλου δεν ταυτίζεται με το βιολογικό φύλο

Ρουμάνοι πανεπιστημιακοί, φοιτητές αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει μια πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει ουσιαστικά τη διδασκαλία και την έρευνα πάνω σε ζητήματα ταυτότητας φύλου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτό ισοδυναμεί με επιστροφή στο Μεσαίωνα.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στις 17 Ιουνίου απαγορεύει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να «διαδίδουν θεωρίες και γνώμες πάνω στην ταυτότητα φύλου σύμφωνα με τις οποίες το φύλο είναι κάτι διαφορετικό από βιολογικό φύλο».

Δηλαδή, σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες υιοθετούν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στη Ρουμανία απαγορεύεται η έρευνα και η διδασκαλία πάνω στο αντικείμενο.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο η Ρουμανία, που έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ζητήματα κράτους δικαίου, εναρμονίζεται σε αυτό το θέμα με ανάλογες κατευθύνσεις που έχουν υιοθετήσει η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Σημειώνουμε εδώ ότι η Ουγγαρία είχε επίσης απαγορέψει τις σπουδές φύλου το καλοκαίρι του 2018, όμως εκεί μόνο δύο πανεπιστήμια προσέφεραν σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Όμως, στη Ρουμανία υπάρχει πλήθος σχετικών μαθημάτων και προγραμμάτων στα πανεπιστήμια.

Ακόμη και ένας κεντροδεξιός γερουσιαστής και πανεπιστημιακός όπως ο Βλαντ Αλεξαντρέσκου υποστήριξε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «αστυνομία σκέψης».

Στην ανάπτυξη των σπουδών φύλου αντιδρούσε για χρόνια η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την τροπολογία υποστήριξε ο Γερουσιαστής Βασίλε Κριστιάν Λούνγκου, με σπουδές θεολογίας.

Η συγκεκριμένη ρουμανική νομοθετική ρύθμιση εντάσσεται σε μια συνολικότερη συντηρητική στροφή στην Κεντρική Ευρώπη. Πρόσφατα η Ουγγαρία πέρασε νόμο που απαγορεύει την αλλαγή του αρχικού φύλου σε επίσημα έγγραφα όπως τα δελτία ταυτότητας και οι άδειες οδήγησης. Ακόμη και αυτοί που έχουν προχωρήσει σε εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου θα υποχρεώνονται να διατηρούν το φύλο που είχαν στη γέννησή τους.

Ούτε είναι τυχαίο ότι αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Συγκεκριμένα, η σύμβαση δεν έχει κυρωθεί από την Αρμενία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. Πιο πρόσφατη απόρριψη ήταν αυτή της Ουγγαρίας τον περασμένο Μάιο.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024