Το έμβλημα της Συνομοσπονδίας των Νοτίων στη σημαία του Μισισιπή μπήκε χθες στα βιβλία της Ιστορίας μετά την επικύρωση του νόμου από τον κυβερνήτη της πολιτείας που αφαιρεί αυτήν την υπενθύμιση της δουλείας.

Κατάργηση των συμβόλων…

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή Τέιτ Ριβς υπέγραψε το νομοσχέδιο (κεντρική φωτογραφία, πάνω και βίντεο, κάτω) για την αντικατάσταση της υπάρχουσας σημαίας της πολιτείας που περιλαμβάνει το έμβλημα της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών της Αμερικής, σε μια κίνηση που πυροδοτήθηκε από το ρεύμα υποστήριξης στις ΗΠΑ για κατάργηση των συμβόλων της δουλείας και του ρατσισμού.

Η αντικατάσταση της σημαίας – μακροχρόνια πηγή διαμάχης σε μια από τις νότιες πολιτείες που αποσχίστηκαν και πολέμησαν ενάντια στην κατάργηση της δουλείας στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1860 – έρχεται μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεσότα.

Η σημαία του Μισισιπή (φωτογραφία Reuters)

Ο θάνατός του προκάλεσε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα ενάντια στη φυλετική αδικία και την αστυνομική βαρβαρότητα και αναβίωσε αιτήματα για την απομάκρυνση αγαλμάτων ηγετών της Συνομοσπονδίας, του Χριστόφορου Κολόμβου και άλλων που θεωρούνται σύμβολα ρατσισμού και αποικιακής καταπίεσης.

«Κατανοώ την ανάγκη»

«Κατανοώ την ανάγκη να μπει στην Ιστορία η σημαία του 1894 και να βρούμε μια σημαία που συμβολίζει καλύτερα όλο το Μισισιπή», δήλωσε ο Ριβς σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι όσοι θέλουν αλλαγή δεν προσπαθούν να διαγράψουν την Ιστορία».

«Αυτή δεν είναι μια πολιτική χειρονομία, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούμε ως μια οικογένεια του Μισισιπή, να συμφιλιωθούμε και να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, πριν υπογράψει αυτόν τον νόμο.

Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση επιτροπής για τον σχεδιασμό νέας πολιτειακής σημαίας.

Οι πολίτες του Μισισιπή, σχεδόν το 40% των οποίων είναι Αφροαμερικανοί, θα πρέπει να ψηφίσουν για τη νέα σημαία τον Νοέμβριο. Εάν την απορρίψουν, η πολιτεία δεν θα έχει σημαία έως ότου εγκριθεί μία καινούργια.

Κυμάτιζε για 126 χρόνια

Η σημαία, η οποία περιελάμβανε τη σημαία της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών, κυμάτιζε πάνω από το Καπιτώλιο της πολιτείας στο Τζάκσον για 126 χρόνια.

Καταργήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και γερουσιαστές του Μισισιπή.

Το Μισισίπι ήταν η τελευταία αμερικανική πολιτεία που είχε στη σημαία της το έμβλημα της Συνομοσπονδίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο