Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας - Σαλέχ: «Ναι» σε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας - Λιβύης και στο άνοιγμα ελληνικού προξενείου

Δένδιας – Σαλέχ: «Ναι» σε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης και στο άνοιγμα ελληνικού προξενείου

Το άνοιγμα ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη αλλά και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Λιβύης σε αντιπαράθεση με το τουρκολιβυκό σύμφωνο που έχουν υπογράψει οι Ερντογάν-Σαράζ, συζήτησε με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου ο Νίκος Δένδιας στην έκτακτη επίσκεψή του στη Λιβύη

Το άνοιγμα ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη αλλά και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Λιβύης σε αντιπαράθεση με το τουρκολιβυκό σύμφωνο που έχουν υπογράψει οι Ερντογάν-Σαράζ, συζήτησε με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου ο Νίκος Δένδιας στην έκτακτη επίσκεψή του στη Λιβύη.

Ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας

Μάλιστα ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως ο συνομιλητής του είναι ο «μόνος εκλεγμένος θεσμός στη λιβυκή πραγματικότητα» και στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε το προ μηνών ταξίδι του Aguila Saleh στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η Τουρκία «έχει ιστορικές ευθύνες» -κατά το πρότυπο της πρόσφατης δήλωσης του Γάλλου προέδρου Μακρόν- για τον εμφύλιο με την μεταφορά μισθοφόρων στη Λιβύη, ενώ στον απόηχο της παραβίασης του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία, συμπλήρωσε πως επίσης υπήρξε συμφωνία με τον Ακίλα Σαλέχ πως η επόμενη μέρα στη Λιβύη «προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων».

Συναντίληψη μεταξύ του προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών υπήρξε και για την πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου για την ειρήνευση στη Λιβύη αλλά και τη Διαδικασία του Βερολίνου στην αντιμετώπιση του λιβυκού ζητήματος.

Σημειώνεται ότι προς ώρας, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από τη βουλή η οποία στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την κυβέρνηση  Σαράζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν πετύχει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής:

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Aguila Saleh, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα.

Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Al-Sisi. Συμφωνήσαμε με τον Aguila Saleh ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Macron. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες.

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης.

Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024