Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψευτογιατρός: Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία στην Κύπρο - «Απολάμβανα τον τίτλο του γιατρού», λέει ο απατεώνας

Ψευτογιατρός: Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία στην Κύπρο – «Απολάμβανα τον τίτλο του γιατρού», λέει ο απατεώνας

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει.

Δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταγγελία για τον «ψευτογιατρό» από την Ελλάδα, ούτε και αποτελεί μέλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, ο οποίος καλεί τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν περιπτώσεις που εγείρουν υποψίες.

Σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

«Η μάχη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) εναντίον του τσαρλατανισμού είναι διαρκής και αταλάντευτη. Η σύλληψη του «ψευτογιατρού» στην Ελλάδα και οι απανωτές αποκαλύψεις για τη δράση του μας συγκλονίζουν.Ο συγκεκριμένος δεν είναι μέλος του Συλλόγου και ουδέποτε είχαμε δεχθεί οποιαδήποτε καταγγελία που να συνδέεται μαζί του. Εάν κάτι τέτοιο προκύψει τότε, σε συνεργασία με την Αστυνομία θα χειριστούμε την κατάσταση. ‘Αλλωστε έχουμε άριστη συνεργασία με την Αστυνομία, στην οποία παραπέμπουμε τις όποιες υποθέσεις υποπέσουν στην αντίληψή μας.

Αυτό που μας ανησυχεί ως ΠΙΣ, είναι πως παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στην Κύπρο. Για ακόμη μια φορά καλούμε τους συμπολίτες μας να είναι πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν περιπτώσεις που εγείρουν υποψίες.

Δυστυχώς επιτήδειoι καραδοκούν και εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση ασθενών, καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες για θεραπείες, φτάνοντας στα όρια του τσαρλατανισμού.

Σε περίπτωση αμφιβολίας οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται είτε στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είτε στους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι κάποιος είναι νόμιμος γιατρός ή όχι.Ως ΠΙΣ συστήνουμε στους χρόνιους πάσχοντες να μην εγκαταλείπουν τις θεραπείες που προτείνονται από το θεράποντα γιατρό τους.

Όλοι οι γιατροί οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι υποχρεωτικά στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ο οποίος εκδίδει και τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο αντιληφθεί ή υποψιαστεί εξαπάτηση του, μπορεί άμεσα να ενημερώνει τον ΠΙΣ στο Μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε την επικίνδυνη δράση επιτήδειων ‘ψευτοθεραπευτών’».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να υποβάλουν τα επόμενα 24ωρα αίτημα προς τις κυπριακές Αρχές για να λάβουν κατάθεση από Κύπριο ασθενή, διερευνώντας την υπόθεση του 47χρονου ψευδογιατρού, ο οποίος υποσχόταν θεραπεία σε ασθενείς με βαριά νοσήματα.

H απολογία του ψευτογιατρού

Από την άλλη, στο πάθος του για την βοτανολογία ,το οποίο του εμφύσησε ο παππούς του, στις γνώσεις του για την ιατρική, απόρροια της μελέτης πολλών βιβλίων, αλλά και στην πρόθεση του να βοηθήσει εκείνους που είχαν ανάγκη αναφέρθηκε στην απολογία του ο «βαθιά θρησκευόμενος» ψευτογιατρός Νίκος Κοντοστάθης.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, επιχείρησε ενώπιον του ανακριτή να πείσει για το γεγονός ότι είχε καλές προθέσεις απέναντι σε ανθρώπους με ανίατες ασθένειες στους οποίους δεν φρόντισε, όπως παραδέχτηκε, να άρει την πλάνη τους ότι είναι γιατρός.

Ο 47χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχτηκε πως υποδυόταν τον γιατρό διευκρινίζοντας πως  δεν είναι σε θέση να καταθέσει τι ακριβώς ανέφερε στο καθένα από τα θύματα του ενώ ισχυρίστηκε πως παραπλάνησε και τους δυο συγκατηγορουμένους του γιατρούς.

«Δεν ψάρευα υποψηφίους ασθενείς αλλά προσέφερα τις υπηρεσίες μου κατόπιν συστάσεων από στόμα σε στόμα» ισχυρίστηκε και αναφερόμενος στην  δήθεν ιατρική του ιδιότητα είπε πως «το αληθές είναι ότι αρχικά δεν παρουσιαζόμουν ως τέτοιος αλλά με την ιδιότητα που πράγματι θεωρούσα ότι διέθετα, αυτή του βοτανολόγου, έστω και εμπειρίκου».

Μάλιστα, έριξε την ευθύνη για την …παρεξήγηση στους άτυχους ασθενείς οι οποίοι «άρχισαν να με συστήνουν περαιτέρω ως γιατρό και ουδέν έπραξαν προκειμένου να άρω την πλάνη».

«Στη συνέχεια με πήρε η κατρακύλα και ξεκίνησα να απολαμβάνω τον τίτλο του γιατρού διανθίζοντας τον με διάφορες επιπλέον ιδιότητες βρισκόμενος σε μία ψυχολογική κατάσταση αδράνειας χωρίς δηλαδή να μου περνάει από το μυαλό ότι αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε και πρόσθεσε «Τους έδινα τα βότανα για να αποφύγουν τους πόνους και τα άσχημα συμπτώματα της χημειοθεραπείας».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των μεθόδων του λέγοντας πως από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει ότι οι προτάσεις του «αποτελούν τις κατεξοχήν μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής για τον καρκίνο».

«Ανεξαρτήτως, λοιπόν του ζητήματος της αποτελεσματικότητας τους, η βοτανοθεραπεία και τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής» είπε.

«Είμαι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος»

Ο 47χρονος απολογούμενος εμφανίστηκε ως εμπειρικός βοτανολόγος. Όπως είπε με την βοτανοθεραπεία ασχολήθηκε από μικρό παιδί  «όταν και ο παππούς μου, μου μετέδωσε την αγάπη του για το συγκεκριμένο αντικείμενο».

«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου ως και σήμερα αυτή η ενασχόληση είναι το πάθος μου και έχω παρακολουθήσει πλήθος σχετικών σεμιναρίων ενώ έχω διαβάσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες σχετικά βιβλία και άρθρα.

Βεβαίως αυτό δεν με κάνει παρά έναν εμπειρικό βοτανολόγο, βοτανοθεραπευτή. Εντούτοις η έλλειψη κάποιου τίτλου δεν συνεπάγεται έλλειψη γνώσης του αντικειμένου» φέρεται να ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος ο οποίος ανέφερε πως μέχρι το  2015 η «σχετική «δράση»» του περιοριζόταν σε ένα στενό κύκλο φίλων και γνωστών. «Είμαι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος.» είπε.

Έτος ορόσημο για τον κατηγορούμενο αποτελεί, όπως λέει, το 2015 όταν επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπεδίου και εκεί του ανέφεραν ότι αρκετοί μοναχοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα προστάτη και πως οι συμβατικές θεραπείες που ακολουθούσαν δεν τους είχαν βοηθήσει.

«Τους πρότεινα μία εξειδικευμένη θεραπεία με βότανα η οποία είχε ευεργετικά αποτελέσματα» περιέγραψε και από τότε η φήμη του εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα.

Μετά τους μοναχούς, που είχαν πρόβλημα με τον προστάτη, επιχείρησε να βοηθήσει με εναλλακτικές θεραπείες, όπως λέει, μια καλόγρια η οποία έπασχε από καρκίνο στο συκώτι και αντιμετώπιζε έντονες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία.

«Ζητάω συγγνώμη»

Ο Ν. Κοντοστάθης αποδέχεται στη συνέχεια ότι παρίστανε τον γιατρό και ότι πράγματι παραπλάνησε τους ασθενείς και δηλώνει πως τους ζητάει τώρα συγγνώμη. «Ουδέποτε παρέστησα ψευδώς στον οποιονδήποτε ότι αυτό που προμήθευα συνιστά φαρμακευτική αγωγή με την παραδοσιακή έννοια. Άλλωστε άπαντες οι άλλοι μάρτυρες καταθέτουν ότι οι προτάσεις μου στηρίζονται σε φυσικές μεθόδους με βότανα βιταμίνες και αποστάγματα» υποστηρίζει ο 47χρονος ενώ αναφερόμενος στα δυο παιδιά αλλά και τον 76χρονο άνδρα που σύμφωνα με τη δικογραφία έχασαν τη ζωή τους, επειδή ο ίδιος τους είχε πει να διακόψουν τις θεραπείες τους, υποστηρίζει: «Η ασθένεια από την οποία έπασχαν και τα δύο παιδιά αποτελεί ανίατη ασθένεια με πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Δηλαδή ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες η πλήρης ίαση δεν ανήκει στο επίπεδο του προβλεπτού αλλά μεταφορικώς του «θαύματος». Επιπλέον, η πλήρης ίαση ενός ανθρώπων 76 ετών που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες δεν ανήκει στο επίπεδο του προβλεπτού αλλά του μεταφορικά θαύματος».

Όλα ήταν εις γνώση τόσο των γονέων των άτυχων παιδιών όσο και των μελών της οικογένειας του 76χρονου άνδρα, ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος και επισημαίνει: «Ουδέποτε εξέφρασα άποψη ότι η προτεινόμενη από εμένα θεραπεία επιτρέπει από μόνη της την εξάλειψη της πορείας της νόσου στο μέλλον. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής των κατά τα λοιπά δυστυχώς ετοιμοθάνατων ανθρώπων… Ουδέποτε είπα σε κάποιον ότι πρέπει να διακόψει την θεραπεία που είχε επιλέξει να πραγματοποιεί. Απλώς ανέφερα ότι δεν ήταν δυνατόν να λαμβάνονται τα βότανα τις ημέρες που πραγματοποιούνταν χημειοθεραπείες εξαιτίας των στομαχικών παρενεργειών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ζήτησα το οποιοδήποτε χρηματικό αντάλλαγμα, ενώ από τις μοναχές ή τους μοναχούς ζήτησα απλώς την προσευχή τους».

Ο κατηγορούμενος χαρακτηρίζει μάλιστα «έωλο το συμπέρασμα ότι οι γονείς των παιδιών που απεβίωσαν καθώς και ο 76χρονος βρίσκονταν σε κάποιου είδους πλάνη» και με θράσος που προκαλεί υποστηρίζει: «Προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους προσέφερα θετικές αν μη τι άλλο υπηρεσίες Placebo»!

Ο Κοντοστάθης επισημαίνει πως έχει παράσχει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς ενώ επιμένει πως «μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο καταδεικνύει ότι αυτά που πρότεινα αποτελούν τις κατεξοχήν μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής για τον καρκίνο». Ταυτόχρονα, δηλώνει πως δυο γιατροί που έχουν κατηγορηθεί για την υπόθεση, παραπλανήθηκαν από τον ίδιο και ισχυρίζεται πως ουδέποτε υπήρξε δόλος από πλευράς του με σκοπό να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημία».

Τι λέει για τα θύματά του

Ερωτηθείς για τα θύματά του ο κατηγορούμενος, αναφέρει πως την οικογένεια του ενός νέου τη συνάντησε στο τέλος του 2015 στην καφετέρια ενός νοσοκομείου. Εκεί όπως αναφέρει, πληροφορήθηκε για την κατάσταση της υγείας του παιδιού χωρίς να μου δει τις εξετάσεις του! «…Σε όλους τους ασθενείς κατέστησα σαφές εξαρχής ότι δεν έχω τη δυνατότητα να χορηγήσω οποιαδήποτε φαρμακευτική συμβατική αγωγή και ότι μπορώ να τους χορηγήσουν μόνο βότανα».

Όσον αφορά το όφελος που ο ίδιος μπορεί να είχε απαντά: «Τα αιθέρια έλαια είναι ακριβά. Η αξία τους είναι 2 έως 3 ευρώ και οι υπόλοιπες 20.000 ευρώ αποτελεί το κόστος των αποσταγμάτων και των βαμμάτων. Εγώ δεν έλαβα κάποια αμοιβή, δεν βιοπορίζομαι από αυτό. Τις γνώσεις αυτές τις είχα αποκτήσει από μικρή ηλικία. Συναντούσα τους ασθενείς σε χώρους νοσοκομειακούς κατά επιλογή των συγγενών των ασθενών, επειδή βρίσκονταν ήδη στα νοσοκομεία».

Ακόμη αναφερόμενος σε θεραπεία που φέρεται να χορήγησε σε μητέρα γιατρού, ο 47χρονος λέει στην απολογία του: «Επειδή είχε εξαντλήσει οποιαδήποτε μορφή συμβατικής θεραπείας ήθελε να ακολουθήσει μία αγωγή για τη μητέρα του βασισμένη σε βότανα και έτσι απευθύνθηκε σε μένα. 22.000 ευρώ αντιπροσώπευαν το αντίτιμο που εισέπραξα για την αγορά των βοτάνων. Επρόκειτο για βότανα που δεν υπήρχαν στο Πήλιο και που τα προμηθεύτηκα εγώ ο ίδιος και τους τα έδωσα εγώ αξίας τριών χιλιάδων ευρώ. Τα υπόλοιπα βάμματα – αποστάγματα ήταν αξίας 14 χιλιάδων ευρώ». Μάλιστα, ο 47χρονος αναφέρεται και στην περίπτωση μιας μοναχής που έπασχε από καρκίνο στο συκώτι, περιστατικό για το οποίο ο ίδιος λέει στην απολογία του: «Επειδή αντιμετώπιζε έντονες παρενέργειες από την χημειοθεραπεία της, προσφέρθηκα να της συστήσω εναλλακτικούς συμπληρωματικούς τρόπους αντιμετώπισης με φυσικά συστατικά».

Μιλώντας για την περίπτωση άλλης γυναίκας που είχε την ατυχία να πέσει στα δίχτυα του, δήλωσε πως προσπαθούσε να κάνει καλύτερες τιμές γιατί προέρχεται και ο ίδιος από στρατιωτική οικογένεια και ο πατέρας της συγκεκριμένης γυναίκας είναι στρατιωτικός. «Δεν έπαιρναν την θεραπεία μία και έξω. Όταν κατάλαβα την ανάγκη των ανθρώπων όχι μόνο δεν κράτησα την επιταγή η οποία ανταποκρινόταν στο ύψος των βοτάνων που είχα προσφέρει αλλά εστάλησαν ανώνυμα ταχυδρομικά στο Άγιο Όρος από εμένα. Όχι μόνο δεν κέρδισα σε αυτή την περίπτωση αλλά και ζημιώθηκα. Και αυτό με μεγάλη μου ευχαρίστηση και κατανοώντας την ανάγκη των ανθρώπων» λέει ο Κοντοστάθης και συνεχίζει: «Τους έδινα τα βότανα για να αποφύγουν τους πόνους και τα άσχημα συμπτώματα της χημειοθεραπείας. …Ο,τι έκανα το έκανα από καλή πρόθεση για να τους βοηθήσω όλους και δεν είχα κακή πρόθεση να δημιουργήσω εσκεμμένα οποιοδήποτε κακό. Ουδέποτε ζήτησα και έλαβα από οποιονδήποτε ασθενή χρήματα για εξετάσεις, δεν είχα ούτε το διαγνωστικό κέντρο ούτε τα μηχανήματα να κάνω εξετάσεις. Απλά ορισμένες φορές του συνόδευα στο διαγνωστικό κέντρο και νοσοκομείο στο οποίο θα έκαναν την εξέταση…».

Ενδείξεις για συνεργούς του στο Άγιον Όρος

Ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος θυμάτων του ψευτογιατρού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Όλα τα στοιχεία που έρχονται στα χέρια μου κάθε μέρα καταδεικνύουν νέες πτυχές της υπόθεσης. Το ερώτημα είναι αν ο «Νίκος Κοντός» είχε συνεργούς και ποιους. Από την αρχή κάναμε λόγο για εμπλοκή ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την Εκκλησία και δρουν ανενόχλητοι σε έναν άγιο και ησυχαστικό τόπο, όπως το Άγιον Όρος.

Τώρα, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που καταφθάνουν στο γραφείο μου, μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για βασιμότητα και όχι για φήμες. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνταγογράφησε το 2017, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 2017, σε καρκινοπαθή από τη Λάρισα που έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος, μέσω SMS, ιατρικές εξετάσεις μικροβιολογικές που ήταν περί διαγνώσεως καρκινικών δεικτών. Ο άνθρωπος αυτός κατέληξε το 2018, έπειτα από 7-8 μήνες» είπε ο κ. Σούρλας και επεσήμανε ότι την Παρασκευή θα καταθέσουν οι μάρτυρες.

«Κάθε μέρα εκπλήσσομαι με αυτά που συναντώ και μαθαίνω. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι ξεγλιστρούσε από τις Αρχές λόγω του γεγονότος ότι «δεν είχε κάποια έδρα, δεν είχε συγκεκριμένο μέρος. Άλλαζε συνέχεια μέρος, ιδιότητες είχε το ψευδώνυμο, όλα αυτά δημιουργούσαν αμφιβολία για το πού είναι αυτός ο άνθρωπος, πώς μπορούμε να τον εντοπίσουμε».

Όσο για το γεγονός ότι μπαινόβγαινε στα σαλόνια επιχειρηματιών, υπουργών και στο Άγιον Όρος είπε: «Αυτό δημιουργεί εύλογες απορίες και ενδείξεις για συνεργασία με συγκεκριμένη μονή του Αγίου Όρους, όπου ο απατεώνας είχε άμεση επικοινωνία και πιθανότατα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι είναι παραβατικοί από την ελληνική Δικαιοσύνη, λειτουργούσαν ως συνεργοί του συγκεκριμένου ανθρώπου και διευκόλυναν τη δράση του. Τυχαίνει να είμαι νομικός σύμβουλος μίας από τις 20 ιερές μονές του Αγίου Όρους και έχω ιδίαν πείρα» υπογράμμισε.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024