Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Εναλλακτική ενεργειακή πολιτική

Εναλλακτική ενεργειακή πολιτική

Εχει γραφτεί πολλές φορές, αλλά καλό είναι να το θυμίζουμε. Εάν μας φαίνεται τρομακτική η εμπειρία της πανδημίας, ας θυμόμαστε ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις, και μάλιστα μη αντιστρέψιμες για σημαντικό βάθος χρόνου.

Εχει γραφτεί πολλές φορές, αλλά καλό είναι να το θυμίζουμε. Εάν μας φαίνεται τρομακτική η εμπειρία της πανδημίας, ας θυμόμαστε ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις, και μάλιστα μη αντιστρέψιμες για σημαντικό βάθος χρόνου.

Να το πούμε απλά: χωρίς δραστικά μέτρα, σε λίγες δεκαετίες, περίπου όταν οι σημερινοί έφηβοι θα είναι σαραντάρηδες-πενηντάρηδες, μεγάλες σημερινές κατοικημένες εκτάσεις θα έχουν καταστεί ακατοίκητες είτε από την αύξηση της στάθμης των θαλασσών είτε εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ τα καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά.

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε αυτό εφιαλτικό ενδεχόμενο, πιο σωστά να αποτρέψουμε το να είναι τόσο εφιαλτικό, είναι να προχωρήσουμε σε μια βίαιη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να μηδενίσουμε τις εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Δείτε επίσης: 
Αιολικά πάρκα: Βουνό ή θάλασσα;

Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια τιτάνιας σχεδόν κλίμακας στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό σημαίνει δύο πράγματα κυρίως: φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη αντιπαράθεση για τις ανεμογεννήτριες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που αγαπούν το περιβάλλον, θεωρώντας ότι οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν παρθένα δάση και αλλοιώνουν το τοπίο.

Ως έναν βαθμό μπορεί να έχουν και δίκιο, μια που φαίνεται ότι αρκετές χωροθετήσεις δεν έγιναν ύστερα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, όμως αυτό δεν μπορεί να σημαίνει άρνηση συνολικά των αιολικών πάρκων. Το ακριβώς αντίθετο: απαιτεί ακόμα πιο εντατικό σχεδιασμό για να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές θέσεις, σε ορεινούς όγκους, σε άλλες περιοχές, υπεράκτια.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, που άλλωστε θα έχουν και μερίδιο στα οφέλη, να υπάρχει ένας εθνικός χάρτης με όλες τις θέσεις για αιολικά πάρκα, μικρότερα και μεγαλύτερα.

Ενα τέτοιο σχέδιο θα προστάτευε περιοχές που πρέπει να μείνουν «εκτός ανάπτυξης», θα έδειχνε πόσες θέσεις υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων) και θα αντιμετώπιζε θετικά τα όποια φοβικά αντανακλαστικά υπάρχουν. Γιατί το στοίχημα είναι να μην έχουμε ένα μέλλον κυριολεκτικά αβίωτο.

Sports in

Τέτοια «ληστεία» για πρώτη φορά μετά το 1995!

Για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια ο Ολυμπιακός είδε και κόκκινη και δυο πέναλτι εις βάρος του στο ίδιο παιχνίδι. Και όχι μόνο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023