Σε ποια ηθική στέκεται η πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά στοιχεία, το 2015, όταν ξεκίνησε η θητεία της, και να αποσύρει τη σχετική διάταξη όταν ολοκλήρωσε τη θητεία της το 2019; αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας

Σε ποια ηθική στέκεται η πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά στοιχεία, το 2015, όταν ξεκίνησε η θητεία της, και να αποσύρει τη σχετική διάταξη όταν ολοκλήρωσε τη θητεία της το 2019; αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ηθική του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την άποψή του για το αν τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα ανήκουν στην δικαιοδοσία του και τι πρέπει να κάνει, ο κ. Τσιάρας είπε ότι στις 24/12/2015, ο τότε αναπληρωτής υπουργός καταθέτει μια τροπολογία με την οποία νομιμοποιεί τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα, και «ω του θαύματος» τον Ιούνιο του 2019, ο ίδιος υπουργός αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Πως τυχαίνει αυτό το πράγμα να συνδυάζεται με τον χρόνο που ξεκινά μια κυβέρνηση τη θητεία της και να καταλήγει με το χρόνο που ολοκληρώνει η ίδια κυβέρνηση τη θητεία της; Που στέκεται η ηθική; αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης:

«Όταν ξεκινάμε τη θητεία μας, τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά είναι καλά για να τα χρησιμοποιούμε, (αλλά) όταν τελειώνουμε τη θητεία μας δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε; Σε ποια ηθική στέκεται αυτό; Δικαιολογήστε το», κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι δεν θα μπει στη λογική να κρίνει τις δικονομικές διαδικασίες: «Κάποιοι άλλοι προδίκαζαν και εκ των προτέρων προανήγγειλαν αποφάσεις, δημιουργούσαν δεδομένα και γενικότερο κλίμα», είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε επίσης τους βουλευτές, ή όλοι μαζί να κάνουμε το γενναίο βήμα και να αφήσουμε πίσω μια πρακτική που λειτούργησε αρνητικά στη δικαιοσύνη, «ή εάν θέλετε να γυρίσουμε πίσω, μπορούμε να το κάνουμε με άλλους όρους και εντελώς διαφορετικές πρακτικές».

Αντιπερισπασμός

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για πολιτικό παιχνίδι αντιπερισπασμού από το «υπαρκτό»σκάνδαλο Novartis αλλά και από την τρέχουσα «ζοφερή» οικονομική κατάσταση, ενώ κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να απαντήσει για την χρήση παρανόμως κτηθέντων μέσων.

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης μίλησε για «σχιζοφρενικές» αντιφάσεις της ΝΔ, λέγοντας ότι «η πολιτική βδέλλα, που λέγεται Μιωνής, που ηχογραφεί, που βρίσκεται συνομιλητής σχεδόν όλων των κυβερνήσεων το τελευταίο διάστημα, όταν συναντά τον Παππά είναι μέγα σκάνδαλο, αλλά όταν συναντά τον Σαμαρά είναι απλά… καθημερινή».

Από το περιστύλιο της Βουλής, ο Γιάννης Ραγκούσης μέλος της προανακριτικής επιτροπής δήλωσε:

«Στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας του κυρίου Μητσοτάκη συμβαίνουν παγκοσμίως πρωτοφανή πράγματα. Την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η Novartis αναγκάζεται να παραδεχθεί το σκάνδαλο -το σκάνδαλο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά- και να πληρώσει το ατιμωτικό πρόστιμο των 310 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτό.

Την ώρα που επίσης στις ΗΠΑ οι προστατευόμενοι μάρτυρες πραγματικά προστατεύονται και πλέον τους παρέχεται άσυλο από το αμερικανικό Δημόσιο. Την ίδια ώρα εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να υποτιμά με δραματικό τρόπο την νοημοσύνη των πολιτών και συνεχίζει να μιλά για δήθεν σκευωρία. Κυρίως όμως συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για αυτό το βαρύτατο και απάνθρωπο σκάνδαλο».

Βρώμικο 89 ή κάθαρση;

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Β. Κεγκέρογλου χαρακτήρισε ιεροσυλία τη σύγκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου με την παραπομπή του Παπαγγελόπουλου. Όσο για τα λεγόμενα από τον κ. Τσίπρα για το «βρώμικο 1989» διερωτήθηκε: «Είναι βρώμικο, τελικά, το 1989 κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Συνασπισμό ή (είναι) κάθαρση, όπως υποστηρίζει η δήθεν Αριστερά εδώ και χρόνια;».

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στην αθλητική τροπολογία Αυγενάκη στο παραπάνω νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τη «κατάπτυστη και επικίνδυνη» καθώς «με μία απλή τροποποίηση του νόμου αντικαθιστά τη λέξη «τελεσίδικα» με τη λέξη «αμετάκλητα», βάζοντας υπόδικους – όσους έχουν καταδικαστεί και στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό για κακούργημα – για να διοικήσουν στον χώρο του αθλητισμού. Το μόνο που απομένει, είναι «να μας μοιράσουν τις φωτογραφίες όλων όσων ευνοούνται απ’ αυτήν την τροπολογία»», είπε ο κ. Συντυχάκης.

Πηγή ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr