Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ηλεκτρονική μουσική έχει ψυχή

Η ηλεκτρονική μουσική έχει ψυχή

Η πορεία ενός συγκροτήματος που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια {CR}και, ειδικά για την περίσταση, κυκλοφορεί ανέκδοτο υλικό {CR}από εμφανίσεις στο Βερολίνο, καθώς και μαρτυρίες οπαδών του

Το γεγονός ότι φέτος οι Depeche Mode συμπληρώνουν 40 χρόνια ζωής είναι θέμα μιας απλής αφαίρεσης. Δημιουργήθηκαν το 1980 στο Εσεξ της Αγγλίας και από τότε έως σήμερα παραμένουν ζωντανοί, δημιουργικοί και μέσα στην εποχή τους. Αν και τα χρόνια έχουν περάσει, τόσο για εμάς τους παλιούς φανς τους, όσο και για εκείνους, παραμένουν συνεπείς στον δρόμο που οραματίστηκαν κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας των μελών των Depeche Mode εμφανίστηκαν το 1977, με τους Βινς Κλαρκ και Αντριου Φλέτσερ να δημιουργούν ένα συγκρότημα με όνομα No Romance In China. Τα δύο μέλη χρησιμοποιούσαν κιθάρα και μπάσο. Το 1979, οι Μάρτιν Γκορ, Βινς Κλαρκ, Ρόμπερτ Μάρλοου (συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής) και ο φίλος τους Πολ Ρέντμοντ, δημιούργησαν προσωρινά το συγκρότημα The French Look, αρχίζοντας να χρησιμοποιούν περισσότερους ηλεκτρονικούς ήχους. Ενα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 1980, οι Κλαρκ, Γκορ και Φλέτσερ σχημάτισαν τους Composition Of Sound. Το συγκρότημα διασκεύαζε κυρίως τραγούδια άλλων συγκροτημάτων της ίδιας ή παλιότερης εποχής, ενώ οι εμφανίσεις τους γινόταν σε μικρές pub και σχολεία της περιοχής και των γύρω πόλεων.

Το 1980, με την έλευση του Ντέιβ Γκράχαμ, τα πράγματα άλλαξαν. Μετονομάσθηκαν σε Depeche Mode, τα όργανά τους ήταν τότε τα συνθεσάιζερ και drum machines επειδή ήταν εύκολο να τα μεταφέρουν στις συναυλίες τους στις τοπικές παμπ και δεν χρειάζονταν ενισχυτές. Η δε ονομασία του συγκροτήματος προέρχεται από ένα γαλλικό περιοδικό μόδας Dépêche mode, το οποίο σήμαινε βιαστική μόδα, όπως έχει δηλώσει  o Μάρτιν Γκορ. Το πρώτο τραγούδι που το συγκρότημα ηχογράφησε ως Depeche Mode είναι το «Photographic», το οποίο συμπεριλήφθηκε στη συλλογή Some Bizzare Album το 1981, στο οποίο συμμετείχαν και άλλα συγκροτήματα της εποχής. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε και στον παρθενικό δίσκο τους, «Speak and Spell», με διαφορετική εκτέλεση.

Κι αν στην αρχή οι Depeche Mode θεωρήθηκαν μια εφηβική ποπ μπάντα κατά την πρώιμη περίοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνοντας συνεντεύξεις  σε εφηβικά ποπ περιοδικά όπως το Smash Hits, μετά την αποχώρηση του Βινς Κλαρκ, όλα άρχισαν να αλλάζουν. Οι συνθέσεις τους ακολουθούσαν πλέον σκοτεινά και ενίοτε δύσβατα μονοπάτια με τον Μάρτιν Γκορ να καθορίζει πλέον τον ήχο αλλά και τη θεματολογία των τργουδιών. Το σεξ, η πολιτική και η θρησκεία βρέθηκαν και βρίσκονται στο επίκεντρο της δημιουργίας τους αλλά πάντα η λιγότερη φωτεινή πλευρά τους. Ο Μάρτιν Γκορ δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για τη μουναξιά, «η μοναξιά είναι η καλύτερη αναπαράσταση της πραγματικότητας» ενώ βρίσκει τα «χαρούμενα τραγούδια» ψεύτικα και μη ρεαλιστικά. Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι η μουσική του συγκροτήματος περιέχει «ένα στοιχείο ελπίδας».

Σάουντρακ ζωής

Σε νεότερους ακροατές τα παραπάνω μπορεί να φανούν μπερδεμένα και αλλοπρόσαλα, αλλά σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες και την πέμπτη που ήδη διανύουμε, οι Depeche Mode έχουν βάλει και αυτοί το λιθαράκι τους, στο σάουντρακ της ζωής εκατομμυρίων ακροατών ανά τον κόσμο. Ενα κοινό ετερόκλητο αφού τα τραγούδια τους δίνουν αυτό το δικαίωμα. Οι ρίζες των επιρροών τους βρίσκονται στους Kraftwerk, από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της ηλεκτρονικής μουσική. Σύμφωνα με τον Γκορ, το όνειρό του ήταν «να συνδυάσω το συναίσθημα του Νιλ Γιανγκ ή του Τζο Λένον. Μουσική ψυχής δηλαδή που παίζεται από ηλεκτρονικά όργανα». Οι επιρροές τους όμως δεν σταματούν εκεί. Στο σακούλι των τραγουδιών – συνθέσεων έχουν βάλει τους Ντέιβιντ Μπάουι, Clash, Roxy Music, Μπράιαν Ινο, Ελβις Πρίσλεϊ, Velvet Underground ακόμη και μπλουζ. Για αυτό και η μουσική των Depeche Mode, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί εύκολα. Είναι synth-pop, new wave, ηλεκτρονικό ροκ, dance rock, εναλλακτικό ροκ αλλά και ποπ. Επίσης, το  συγκρότημα πειραματίστηκε επίσης με διάφορα άλλα είδη καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των avant-garde, electronica, pop, soul, techno, industrial rock και heavy metal.

Στο ενεργητικό τους έχουν συνολικά 14 άλμπουμ στούντιο, 10 άλμπουμ συλλογής, έξι ζωντανά άλμπουμ, οκτώ σετ κουτιών, 13 άλμπουμ βίντεο, 71 μουσικά βίντεο και 54 single. Εχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους και έχουν παίξει ζωντανά σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια θαυμαστές παγκοσμίως. Το συγκρότημα είχε 50 τραγούδια στο UK Singles Chart και ένα νούμερο ένα άλμπουμ στις ΗΠΑ και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, όλα τα στούντιο άλμπουμ τους έχουν φτάσει στο Top 10 του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ έχουν μείνει συνολικά πάνω από 210 εβδομάδες στα βρετανικά τσαρτς. Το 2010 ταξινομήθηκαν στη θέση #98 του VH1 τη λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Οι Depeche Mode, σύμφωνα με βρετανίδα κριτικό, είναι «η τελευταία σοβαρή αγγλική επιρροή ενώ όσο περνούν τα χρόνια φίνεται ακόμη πιο σημαντική». Ισως να μην έχει και άδικο. Σίγουρα πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής, ένα από τα μεγαλύτερα ποπ συγκροτήματα όλων των εποχών και το βρετανικό μουσικό περιοδικό Q τούς έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τις «50 μπάντες που άλλαξαν τον κόσμο». Σε συνέντευξή του το 2009, ο τραγουδιστής των Simple Minds, Τζιμ Κερ, υποστήριξε ότι οι Depeche Mode και οι U2 ήταν οι μόνοι σύγχρονοι της μπάντας του, οι οποίοι παρέμειναν πιστοί (σχετικά) στον δρόμο που χάραξαν.

Οι βρετανοί σούπερ σταρ, έχουν επηρεάσει συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι No Doubt, Marilyn Manson, Killers, Coldplay, Muse, Linkin Park, Fear Factory, La Roux, Gotye, Rammstein, a-ha,  Arcade Fire, Nine Inch Nails, Pet Shop Boys και Gary Numan όπως έχουν αναφέρει οι παραπάνω δημιουργοί σε συνεντεύξεις τους.

Στις 15 Ιανουαρίου 2020 το συγκρότημα εξελέγη στο Rock and Roll Hall of Fame, η δε τελετή που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάιο αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Εχουν όμως ανάγκη τα βραβεία και τις τελετές; Εντυπωσιακότερη τελετή από την παρακολούθηση συναυλίας τους, δεν μπορεί να υπάρξει.

Δισκογραφία

  • «Speak & Spell» (1981)
  • «A Broken Frame» (1982)
  • «Construction Time Again» (1983)
  • «Some Great Reward» (1984)
  • «Black Celebration» (1986)
  • «Music for the Masses» (1987)
  • «Violator» (1990)
  • «Songs of Faith and Devotion» (1993)
  • «Ultra» (1997)
  • «Exciter» (2001)
  • «Playing the Angel» (2005)
  • «Sounds of the Universe» (2009)
  • «Delta Machine» (2013)
  • «Spirit» (2017)

Τα δημοφιλή

Τα παρακάτω δέκα σινγκλ στη σελίδα του συγκροτήματος στη μουσική πλατφόρμα spotify θεωρούνται έως τα πλέον δημοφιλή τους, πλησιάζοντας τα 800.000.000 streaming. H δε σελίδα τους στην ίδια πλατφόρμα έχει περί τους 7.500.000 ακροατές, μηνιαίως

  • Just Can’t Get Enough
  • People Are People
  • Personal Jesus
  • Strangelove
  • Enjoy The Silence
  • Precious
  • Policy Of Truth
  • It’s No Good
  • Never Let Me Down Again
  • Wrong

Τα μέλη του συγκροτήματος

Αντι Φλέτσερ: κίμπορντς από το 1980 (και μπάσο το 1980)

Μάρτιν Γκορ: κίμπορντς, τραγουδιστής αλλά και backing vocals

Ντέιβ Γκάχαν: ο βασικός τραγουδιστής

Μέλη κατά τις περιοδείες τους

Κρίστιαν Εϊνγκερ: ντραμς, κίμπορντς από το 1997 έως σήμερα

Πίτερ Γκορδένο: κίμπορντς, μπάσο, πιάνο, backing vocals από το 1998 έως σήμερα

Πρώην μέλη

Βινς Κλαρκ: κίμπορντς,  backing vocals, co-lead vocals, κιθάρες (1980-1981)

Αλαν Γουάλιντερ: κίμπορντς, πιάνο, ντραμς,  backing vocals (1982-1995) καθώς και μία και μοναδική εμφάνιση σε συναυλία το 2010.

ΝΕΟ CD

SPiRiTS in the Forest

Μετά από την τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε η Global Spirit Tour ( 5 Μαου 2017 – 27 Ιουλίου 2018) οι Depeche Mode θα κυκλοφορήσουν από την Panik Records και τη Sony Music το ντοκιμαντέρ και το φιλμ με τίτλο «Depeche Mode: SPiRiTS in the Forest», σε DVD και Blu-Ray στις 26 Ιουνίου 2020. Πρόκειται για μια ειδική κυκλοφορία που θα περιλαμβάνει 2 CD και 2 DVD. Τα 2 DVD περιέχουν, το ντοκιμαντέρ «SPiRiTS in the Forest» και το «LiVESPiRiTS», τη συναυλία των Depeche Mode, η οποία οπτικοποιήθηκε στα δύο τελευταία shows στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους τα οποία δόθηκαν στο Waldbühne του Βερολίνου. Αυτό το υλικό δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ ξανά. Εκτός από τα DVD, περιλαμβάνονται και 2CDs με το ηχητικό της εμφάνισής τους. Οσον αφορά στο φιλμ των Depeche Mode, αυτό προβλήθηκε πέρυσι, σε περισσότερους από 3.000 κινηματογράφους παγκοσμίως και το παρακολούθησαν 220.000 φαν του γκρουπ. Προβάλλει τις συναισθηματικές ιστορίες 6 ιδιαίτερων φαν του γκρουπ από όλο τον κόσμο. Μαζί με τις ιστορίες των fans, η ταινία ενσωματώνει υλικό από τα τελευταία shows του συγκροτήματος το 2017/2018 στο Global Spirit Tour, στο οποίο η θρυλική μπάντα έπαιξε για πάνω από 3 εκατομμύρια fans σε 116 συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Το «Depeche Mode: SPiRiTS in the Forest» σύμφωνα με το Forbes ήταν «the new gold standard for concert films». Η ταινία έφερε κέρδη 4,5 εκατ. δολαρίων και το είδαν πάνω από 220.000 fans.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024