Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Σάλος για τον θάνατο ομογενoύς που χτυπήθηκε με taser από αστυνομικούς - Ξεσπά η μητέρα του

ΗΠΑ : Σάλος για τον θάνατο ομογενoύς που χτυπήθηκε με taser από αστυνομικούς – Ξεσπά η μητέρα του

Ο γείτονας που κάλεσε την αστυνομία και από τον οποίο ξεκίνησαν όλα, φέρεται να παρενοχλούσε συστηματικά τον Γιώργο Ζαπάντη.

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του ομογενούς, Γιώργου Ζαπάντη στη Νέα Υόρκη, έπειτα από χτυπήματα που δέχτηκε με taser από αστυνομικούς.

Ο 29χρονος άνδρας έπαθε καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Γιώργος Ζαπάντης, που  έπασχε από διπολική διαταραχή, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου με taser από τους αστυνομικούς διότι είχε… ντυθεί… σαμουράι και έπαιζε.

Οι αστυνομικοί τον κτυπούσαν με ηλεκτρικά φορτία και παρ’ ότι ο 29χρονος φώναζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, οι αστυνομικοί τον ειρωνεύονταν και του έλεγαν να σταματήσει και να «μην παίζει αυτό το χαρτί».

Τελικά, ο Γιώργος Ζαπάντης έπεσε νεκρός και μάλιστα δίχως να έχει προβεί στην παραμικρή εγκληματική ενέργεια.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ένας γείτονας του άτυχου Γιώργου Ζαπάντη, τηλεφώνησε στην τοπική Αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι ένας άνδρας οπλοφορούσε στη γειτονιά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τέσσερις αστυνομικοί έφτασαν στην οικία του ομογενούς και διαπίστωσαν ότι  είχε ντυθεί σαν μονομάχος και κρατούσε ένα σπαθί σαμουράι.

Όπως υποστηρίζουν αμερικανικά μέσα, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον Ζαπάντη να πετάξει το σπαθί, αγνοώντας όμως ότι έχουν να κάνουν με ένα ψυχικά άρρωστο άτομο.

Στην προσπάθειά τους να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, οι αστυνομικοί έκαναν παρατεταμένη χρήση teaser κάτι που κόστισε τη ζωή στον ελληνοαμερικανό.

Πάντως, οι συμπατριώτες και οι γείτονες του Ζαπάντη, κάνουν λόγο για ένα ήσυχο και ευγενικό παιδί που ποτέ δεν απειλούσε κανέναν.

Ο λόγος πλέον βρίσκεται στην αμερικανική Δικαιοσύνη και βέβαια στην Αστυνομία, οι οποίες οφείλουν να ερευνήσουν τις ενέργειες των τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίες απέβησαν μοιραίες για τον 29χρονο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γείτονας που κάλεσε την αστυνομία και από τον οποίο ξεκίνησαν όλα, φέρεται να παρενοχλούσε συστηματικά τον Γιώργο Ζαπάντη, κάτι που γνώριζαν η μητέρα και οι δικοί του άνθρωποι.

Αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου, ο γείτονας χειροκροτούσε και φώναζε «μπράβο».

Ξεσπά η μητέρα του 29χρονου

«Δεν μπορώ να ανεχτώ το τι τράβηξε το παιδί μου» λέει χαρακτηριστικά η μητέρα του Γιώργου Ζαπάντη ξεσπώντας σε κλάματα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Αθανασία Ζαπάντη περιγράφει τις δραματικές ώρες που έζησε ο γιος της.

Ο 29χρονος, πριν τον συλλάβουν, τηλεφώνησε στη μητέρα του και είπε ότι οι αστυνομικοί είναι έξω από το σπίτι. Δεν είχε καταλάβει ότι είχαν έρθει για αυτόν και φαίνεται ότι πανικοβλήθηκε, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να παραδοθεί. Η μητέρα του κάνει λόγο για υπερβολική χρήση βίας.

Δήλωσε ότι η οικογένεια αναμένει τα αποτελέσματα μίας ανεξάρτητης αυτοψίας σχετικά με την αιτία θανάτου του γιου Τζορτζ. Ωστόσο, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η αστυνομία δεν κάλεσε έναν κοινωνικό λειτουργό για να εξομαλύνει την κατάσταση.

«Ο γιος μου έπρεπε να πάει στη δουλειά και εγώ πρέπει να πάρω τηλέφωνο και να πω… Ξέρετε, δεν πρόκειται να επιστρέψει. Κλαίω, γιατί δεν ήμουν εδώ για τον γιο μου τις τελευταίες στιγμές του και πέθανε με τόσο φρικτό τρόπο» προσέθεσε, συμπληρώνοντας «Ήταν τα πάντα και πέθανε χωρίς λόγο».

Η οικογένεια του Γιώργου Ζαπάντη ζητά  απαντήσεις για τις συνθήκες με τις οποίες έφυγε από τη ζωή το παιδί τους, ενώ ο δικηγόρος τους, Γιώργος Βομβολάκης, επισημαίνει στη New York Post ότι θεωρεί ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πολύ μεγάλη τάση με αποτέλεσμα το χτύπημα να είναι μοιραίο.

«Αν και οι έρευνες είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, ενδεχομένως να έχουμε ένα άλλο περιστατικό αστυνομικής βίας.

«Υπήρχαν στιγμές που ο Τζορτζ είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, όταν τραβούσαν το πουκάμισό του», είπε μία μάρτυρας και πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί του έλεγαν «κανείς δεν σε πνίγει…».

«Ήταν άοπλος»

Οι αστυνομικοί «χτύπησαν» επανειλημμένως τον κ. Ζαπαντη με έναν taser, το οποίο τελικά προκάλεσε το θάνατό του», δήλωσε ο κ. Βομβολάκης το βράδυ της Δευτέρας. Υπογράμμισε δε ότι ο 29χρονος ήταν άοπλος την ώρα της σύλληψης του.

«Τη στιγμή που τον χτύπησαν με το taser, τον είχαν υπό έλεγχο ενώ μάλιστα είχε τα χέρια του πίσω από την πλάτη του», είπε ο δικηγόρος του επισημαίνοντας πως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε σπαθί στα χέρια του.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024