Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ποιους μεγάλους εταίρους αφήνει εκτός εξωτερικών συνόρων η ΕΕ

Κοροναϊός : Ποιους μεγάλους εταίρους αφήνει εκτός εξωτερικών συνόρων η ΕΕ

Ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ενδέχεται να μην μπορούν να περάσουν τα πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν τα εξωτερικά σύνορα θα ανοίξουν ξανά, σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες.

Ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ενδέχεται να μην μπορούν να περάσουν τα πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν τα εξωτερικά σύνορα θα ανοίξουν ξανά, σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες.

Καθώς το μπλοκ εξετάζει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την 1η Ιουλίου, οι διπλωμάτες της Ε.Ε. προσανατολίζονται να συμπεριλάβουν έναν μικρό μόνο αριθμό χωρών στη λίστα με εκείνες που θεωρούνται ασφαλείς για την επανεκκίνηση των πτήσεων με την Ε.Ε., γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένταση με ορισμένους από τους μεγαλύτερους εταίρους της Ε.Ε. παγκοσμίως, σχολιάζει το Politico.

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα κριτήρια

Συνάντηση για αυτό το ζήτημα είχαν σήμερα οι πρεσβευτές της Ε.Ε., προκειμένου δηλαδή να συζητήσουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιτραπεί η επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη. Ένα από τα κριτήρια προκειμένου χώρες εκτός ΕΕ να συμπεριληφθούν στη λίστα εκτιμάται ότι θα είναι οι χώρες αυτές να έχουν ποσοστό λοίμωξης μικρότερο από τον μέσο όρο της Ένωσης.

Ως έχει έως σήμερα η κατάσταση, το κριτήριο ισοδυναμεί με την εξαίρεση από τη λίστα αρκετών χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ τα ταξίδια προς και από την Κίνα θα επιτρέπονται.

Τα ταξίδια με περίπου 50 χώρες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν, σύμφωνα με τις πρώτες λίστες, στις οποίες είχε πρόσβαση το Politico.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να ανοίξουν ξανά τα σύνορα για τους τουρίστες, αλλά άλλες είναι επιφυλακτικές για τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κοροναϊού.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε οι ΗΠΑ να περιορίσουν τον αριθμό των τεστ που διενεργούν, γεγονός που θα οδηγούσε στη μείωση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα. «Κάνοντας περισσότερα τεστ, εντοπίζουμε περισσότερες περιπτώσεις», είπε ο αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη. Ωστόσο, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες της κυβέρνησης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε παραγγείλει τον περιορισμό των τεστ για κοροναϊό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δύο εβδομάδες, παρουσίασε ένα σχέδιο για να ανοίξει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ, τονίζοντας ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. «πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν κοινό κατάλογο χωρών εκτός Ε.Ε. για τις οποίες μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί από την 1η Ιουλίου, ο οποίος θα επανεξετάζεται σε τακτική βάση».

Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν -και οι χώρες που καλύπτονται- αποτελούν αντικείμενο σκληρών συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχει καταλήξει πώς θα αξιολογήσει ποιες χώρες πληρούν τα πρότυπα υγείας. Μέρος του προβλήματος είναι η αξιολόγηση αξιόπιστων δεδομένων για την υγεία, αναφέρει το BBC.

Ορισμένες πρωτεύουσες ωστόσο ασκούν πιέσεις προκειμένου να ληφθούν υπόψη και άλλα δεδομένα, όπως τα ποσοστά διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή ο βαθμός ετοιμότητας και η αξιοπιστία των δεδομένων.

Πομπέο: Συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δηλώνει πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με χώρες στην Ευρώπη και αλλού για το τρόπο ασφαλούς επανέναρξης των ταξιδιών μετά από την αναστολή αυτών λόγω της πανδημίας.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε τον σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό, την κατάλληλη στιγμή και τις σωστές τακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου.

«Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024