Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ταμείο Ανάκαμψης : Βέβαιος για συμφωνία ο Μακρόν - Αγεφύρωτες διαφορές βλέπει ο Ρούτε

Ταμείο Ανάκαμψης : Βέβαιος για συμφωνία ο Μακρόν – Αγεφύρωτες διαφορές βλέπει ο Ρούτε

Την πεποίθησή του ότι οι «27» της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης τη ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε. Τη βεβαιότητα όμως αυτή δεν συμμερίζονται οι Ολλανδοί.

Την πεποίθησή του ότι οι 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης τη ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 750 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

«Μετά τη χθεσινή επίσκεψή μου στη Χάγη για μία μακρά ανταλλαγή απόψεων με τον Μαρκ Ρούτε, είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος. Και οι δύο πιστεύουμε στην αλληλεγγύη που στηρίζει την Ευρώπη μας», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο LinkedIn σήμερα.

Δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή οι Ολλανδοί

Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Ολλανδοί δεν είναι το ίδιο βέβαιοι.

Μία πηγή με γνώση της συζήτησης ανέφερε ότι η ολλανδική πλευρά εξακολουθεί να έχει την εντύπωση ότι ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας παραμένουν αγεφύρωτες.

Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν

Ο Γάλλος ηγέτης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα ξεκινήσει στις 17 Ιουλίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο Μακρόν θα μιλήσει, επίσης, με τους ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει σε επιστροφές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τις χώρες που συνεισφέρουν καθαρά (πληρώνουν περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνουν από αυτόν), όπως η Ολλανδία, για να υπάρξει στήριξη στο σχέδιο ανάκαμψης.

Η Ολλανδία, μαζί με τη Δανία και τη Σουηδία, οι οποίες έχουν εκφράσει επίσης την αντίθεσή τους στο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφάλισαν μειώσεις των εισφορών τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, συνολικού ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, με τις επιστροφές αυτές να μη μεταφέρονται αυτόματα στον επόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να συμφωνηθεί φέτος.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει δείξει ότι κορυφαία προτεραιότητά της θα είναι να διατηρήσει την έκπτωση παρά να αποσπάσει αλλαγές στο σχέδιο ανάκαμψης.

Ο Μακρόν και η Μέρκελ θα συναντηθούν στον πύργο Μέσεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου, για να συζητήσουν το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, την κλιματική αλλαγή, υγειονομικά και άλλα θέματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Ελιζέ.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν να προωθούν το ταμείο ανάκαμψης, προτείνοντας να δοθούν επιχορηγήσεις τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ για να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024