Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Φλόιντ: Σοκαριστικό φάσμα παραβιάσεων από την αστυνομία στις διαδηλώσεις

Τζορτζ Φλόιντ: Σοκαριστικό φάσμα παραβιάσεων από την αστυνομία στις διαδηλώσεις

Η ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ένα σοκαριστικό φάσμα παραβιάσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβάνοντας το 80% των πολιτειών των ΗΠΑ

125 περιστατικά αστυνομικής βίας σε σαράντα πολιτείες των ΗΠΑ ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ριες, δημοσιογράφους και παρευρισκόμενους/ες κατά τη διάρκεια του κινήματος Black Lives Matter καταγράφει ο νέος διαδραστικός χάρτης της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ένα σοκαριστικό φάσμα παραβιάσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβάνοντας το 80% των πολιτειών των ΗΠΑ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η χαρτογράφηση ξεκίνησε στις 26 Μαΐου και τα διαθέσιμα δεδομένα είναι μέχρι τις 5 Ιουνίου. Για να αξιολογήσει αυτά τα περιστατικά, το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας συγκέντρωσε σχεδόν 500 βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, αυτό το ψηφιακό περιεχόμενο επαληθεύτηκε, εντοπίστηκε η γεωγραφική τοποθεσία του, και αναλύθηκε από ερευνητές/ριες με εμπειρία στα όπλα, τις αστυνομικές τακτικές και τους διεθνείς και αμερικανικούς νόμους που διέπουν τη χρήση βίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές/ριες μπόρεσαν επίσης να πάρουν συνέντευξη από τα θύματα και να επιβεβαιώσουν τη συμπεριφορά της αστυνομίας με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, στις 30 Μαΐου, μια κοινή περιπολία της αστυνομίας της Μινεάπολης και του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς της Μινεσότα έριξε παράνομα πλαστικές σφαίρες 37/40 χιλιοστών, που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, σε ανθρώπους που στέκονταν ειρηνικά στις μπροστινές αυλές των σπιτιών τους. Όταν είδαν τους ανθρώπους που τους μαγνητοσκοπούσαν με τα smartphone τους, οι δυνάμεις τους διέταξαν να μπουν μέσα και στη συνέχεια φώναξαν «ρίξτε τους» πριν πυροβολήσουν. Στο Fort Wayne της Ιντιάνα, την ίδια ημέρα, ένας τοπικός δημοσιογράφος έχασε το μάτι του όταν η αστυνομία του έριξε στο πρόσωπο χειροβομβίδα δακρυγόνων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει εκστρατεία και συλλογή υπογραφών απαιτώντας μεταρρυθμίσεις για την αστυνόμευση των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, όπως τον τερματισμό των εξωδικαστικών εκτελέσεων των μαύρων και τη λογοδοσία για τους θανάτους τους μέσω ανεξάρτητων, αμερόληπτων ερευνών που οδηγούν σε αποζημιώσεις για τα θύματα και τους επιζώντες.

Τη διασφάλιση του δικαιώματος ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία, χωρίς απειλή για τους διαδηλωτές/ριες, τους δημοσιογράφους ή τους παρευρισκόμενους/ες που στοχοποιούνται από την αστυνομική βία.

Την έγκριση ομοσπονδιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του PEACE Act, καθώς και νόμους του κράτους για τον περιορισμό της χρήσης βίας από την αστυνομία, μόνο όταν αυτή είναι απολύτως απαραίτητη κα αναλογική. Τον τερματισμό του δόγματος της «ειδικής ασυλίας», το οποίο εμποδίζει τη λογοδοσία της αστυνομίας όταν αυτή καταπατά τους νόμους. Την έγκριση ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την αποστρατικοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024