Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» φώναζε διανομέας - θύμα αστυνομικής βίας

Γαλλία: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» φώναζε διανομέας – θύμα αστυνομικής βίας

Ο 42χρονος διανομέας ξεψύχησε μετά την ακινητοποίησή του στο έδαφος κατά τη διάρκεια ελέγχου για την κυκλοφοριακή συμπεριφορά του. Τα αμείλικτα ερωτήματα γύρω από τον θάνατό του επανήλθαν στην επιφάνεια μετά και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων παγκοσμίως κατά της καταγγελλόμενης αστυνομικής βίας.

Η οικογένεια του Σεντρίκ Σουβιά, του Γάλλου διανομέα που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου τον Ιανουάριο, αξίωσε σήμερα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου του.

Ο 42χρονος διανομέας ξεψύχησε μετά την ακινητοποίησή του στο έδαφος κατά τη διάρκεια ελέγχου για την κυκλοφοριακή συμπεριφορά του. Τα αμείλικτα ερωτήματα γύρω από τον θάνατό του επανήλθαν στην επιφάνεια μετά και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων παγκοσμίως κατά της καταγγελλόμενης αστυνομικής βίας.

Ο πατέρας του Σουβιά δήλωσε πως ο γιός του τόνιζε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει –ακριβώς τα ίδια λόγια που είχε εκφέρει και ο Φλόιντ–με βάση τις εικόνες από το βίντεο της σύλληψής του τον Ιανουάριο, το οποίο διέρρευσε κατόπιν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Le Monde ή το Mediapart.

«Φώναζε ‘δεν μπορώ να αναπνεύσω, δε μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω'», δήλωσε ο Κριστιάν Σουβιά στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η οικογένεια του διανομέα.

«Απευθύνομαι προσωπικά και άμεσα στον πρόεδρο Μακρόν. Απαιτούμε απαντήσεις», τόνισε από την πλευρά της η αδελφή του Σοφιά.

Η οικογένεια ενημέρωσε πως η ιατροδικαστική εξέταση απέδειξε κάταγμα στον λάρυγγα του Σουβιά και προέτρεψε τον Μακρόν να θεσπίσει αλλαγές σε ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να πραγματοποιεί συλλήψεις, κάνοντάς τις λιγότερο βίαιες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δεν θέλησαν σε πρώτο χρόνο να ανταποκριθούν στο κάλεσμα να σχολιάσουν τις δηλώσεις της οικογένειας.

Δικαστικές πηγές τόνισαν πως η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει έρευνα για ανθρωποκτονία για τον θάνατο του Σουβιά. Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψή του πρόκειται να καταθέσουν αναφορικά με το περιστατικό.

Οργή από την οικογένεια

Η οικογένεια του διανομέα έχει εκφράσει την οργή της για το γεγονός ότι οι τέσσερις αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο Ντενί Ζακόμπ, συνδικαλιστής του αστυνομικού σωματείου Alternative Police, απέρριψε τον ισχυρισμό πως οι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να τον συγκρατήσουν διότι δεν συμπεριφερόταν με ήρεμο τρόπο. «Οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να ρίξουν φως στην υπόθεση», δήλωσε ο ίδιος στο δίκτυο BFM TV.

Ο Λοράν-Φρανκ Λιενάρ, μέλος της ομάδας δικηγόρων που υπερασπίζεται τους αστυνομικούς, ισχυρίσθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI πως τα όργανα ουδέποτε άκουσαν τον Σουβιά να λέει πως είχε αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της σύλληψής του τον Ιανουάριο.

Οργανώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζουν πως οι καταγγελίες για αστυνομική βία, κυρίως στα υποβαθμισμένα προάστια όπου οι κάτοικοί τους είναι συνήθως μετανάστες, συχνά παραμένουν αναπάντητες.

Οι δε, αστυνομικές ενώσεις έχουν εγκαλέσει τον Μακρόν και την κυβέρνησή του ότι δείχνει ασέβεια απέναντί τους έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ νωρίτερα αυτόν το μήνα πως θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε ρατσιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό των δυνάμεων της δημόσιας τάξης και απαγόρευσε την λαβή πνιγμού που χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση των υπόπτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024