Τα πάνω κάτω έχουν έρθει σε εργαζομένους και ανέργους με τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά όσον αφορά στις αναστολές, τα επιδόματα και τις απολύσεις.

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή τον Ιούνιο,  δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ και η πληρωμή του θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Οι πληττόμενοι κλάδοι είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και οι μεταφορές.

Για τον Ιούλιο και Αύγουστο θα είναι λιγότερες οι περιπτώσεις που θα εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους.

Όσοι από τους εποχικούς εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου δεν προσληφθούν, δικαιούνται επίδομα ανεργίας 400 ευρώ, το οποίο αφορά κάθε μήνα εκτός εργασίας. Οι μήνες επιδότησης είναι ο Ιούνιος,  ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ενδεχομένως και ο Σεπτέμβριος.

Αναφορικά με την εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση, αυτή θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου. Όσοι ενταχθούν σε αυτό θα έχουν μειωμένο ωράριο και μειωμένο μισθό έως και 50%. Ο μισθός πληρώνεται 50% από τον εργοδότη και 30% από το κράτος, ενώ απαγορεύεται η απόλυση όσο διαρκεί η «Συν-εργασία».

Κινδυνεύουν να απολυθούν όσοι βρίσκονται σε αναστολή, αυτή λήξει και περάσουν 45 μέρες. Όσοι απολυθούν θα πάρουν επίδομα ανεργίας 400 ευρώ για ένα χρόνο.

Για όλα αυτά μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εργατολόγος, Ασπασία Παπαθανοσπούλου

Σύμφωνα με την κυρία Παπαθανασοπούλου, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν διστακτικά το πρόγραμμα «Συν-εργασία» σε σχέση και με το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κίνδυνος απόλυσης είναι υπαρκτός.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων πήρε παράταση για την Παρασκευή 26 Ιουνίου και αφορούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ εντάσσονται και αυτές που δεν απασχολούν υπαλλήλους.

«Είναι σημαντική η διεύρυνση των δικαιούχων», υποστήριξε η κυρία Παπαθανασοπούου και πρόσθεσε πως «είναι μια στήριξή και βοήθεια, αλλά να μην επαναπαυθούμε σε αυτό».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο