Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέος παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό - «Τρέμουν» οι ειδικοί στην Ελλάδα ένα δεύτερο κύμα του ιού

Νέος παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό – «Τρέμουν» οι ειδικοί στην Ελλάδα ένα δεύτερο κύμα του ιού

Η Ευρώπη αλλά και η χώρα μας φοβούνται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού στη χώρα μας δημιουργεί η αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου ενώ την ίδια στιγμή έχει σημάνει συναγερμός σε παγκόσμιο επίπεδο για την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται σε αρκετές χώρες.

Μετά την Ξάνθη, τη Θεσπρωτία αλλά και το άνοιγμα των συνόρων, και η υποδοχή στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης του πρώτου κύματος τουριστών από 29 χώρες φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Περιστατικά με συνωστισμό κόσμου σε beach bar, νυχτερινά κέντρα, σε Υπηρεσίας αλλά και στα ΜΜΜ όπου ορισμένοι επιβάτες μετακινούνται χωρίς μάσκες προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για τη χαλαρότητα που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, έπειτα από τους δύο «σκληρούς» μήνες της καραντίνας.

Την ίδια στιγμή, μετά την άρση των lockdown και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε όλον τον κόσμο, σε πολλές χώρες του πλανήτη παρατηρήθηκε γρήγορα ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης των κρουσμάτων.

Μαγιορκίνης: Ακόμα και εντός του καλοκαιριού το δεύτερο κύμα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, κρούει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο «MEGA Mag».

O καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας, ξεκαθάρισε πως η έλευση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας εδράζεται στο κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

«Πράγματι υπάρχει μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων αυτό το διάστημα. Αν συνεχιστεί αυτή η χαλάρωση, αυξάνεται η πιθανότητα έλευσης δεύτερου κύματος κοροναϊου» τόνισε, δίχως να αποκλείσει, το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό εντός του καλοκαιριού.

Αναφορικά με την στρατηγική του ΕΟΔΥ για τα τεστ ανά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «σκοπός είναι η πρόληψη ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού».

Τέλος, σχολιάζοντας την περίπτωση της Ξάνθης, εξήγησε ότι πραγματοποιούνται μαζικά τεστ για κοροναϊό στην περιοχή, λόγω των θανάτων που καταγράφηκαν.

«Σε καμία άλλη περιοχή δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός θανάτων σε λίγες μέρες. Δε γίνεται μια περιοχή να είναι γεμάτη κρούσματα και να μην έχει θανάτους. Αυτό σημαίνει ότι είναι εκτεταμένη η επιδημία στην περιοχή. Αυτό που βλέπουμε στην Ξάνθη, είναι έλευση δεύτερου κύματος κοροναϊού, αλλά σε τοπικό επίπεδο» σημείωσε.

Σύψας: «Δεν τελειώσαμε με τον κοροναϊό»

«Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω»… «Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, με φόντο τη χαλάρωση των μέτρων.

Παράλληλα, επεσήμανε πως ο μέγιστος κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η κακή συμπεριφορά των πολιτών σημειώνοντας ότι με τα πάρτι αλλά και τον συνωστισμό που παρατηρείται σε αρκετούς χώρους μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού και ταχεία ανάκαμψή του.

«Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι αυτό διασπείρεται ταχύτατα».

Επίσης, ο κ. Σύψας τόνισε πως θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στην χώρα μας.

«Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι».

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό όμως έχουμε σκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες αυτή την στιγμή ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία.

Προειδοποιεί ο Γώγος για τα νέα κρούσματα

«Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής, Χ. Γώγος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «στην Θράκη υπάρχει μια συνεχείς ροής κρουσμάτων με αποτέλεσμα τα κρούσματα να μην περιορίζονται εύκολα και να πολλαπλασιάζονται με τις ημέρες.

Υπάρχουν στην Ελλάδα συμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι με τις κατάλληλες συνθήκες υπερμετάδοσης μπορούν να διασπείρουν. Είναι αυτό που λέμε συνέχεια. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει εκλείψει ο ιός. Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Προς το παρόν το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο. Δεν χρειάζεται να τρελαινόμαστε. Αλλά αυτές είναι προειδοποιητικές βολές. Δείχνουν ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε πρόβλημα στη χώρα μας και μάλιστα πριν από τον τουρισμό», τόνισε.

«Φανταστείτε, λοιπόν, να έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα», είπε αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού και συνέχισε:

«Εάν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, συγχρωτισμού, σε μπαράκια, σε παραλιακές ζώνες, όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, σε συνθήκες υπερμετάδοσης, θα έχουμε προβλήματα».

«Βλέπουμε χώρες που η νόσος ήταν ελεγχόμενη και υπάρχει επανάκαμψη», είπε για τα ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία, η θεραπευτική ‘’φαρέτρα’’ μας έχει κλείσει, άρα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει κάτι άλλο από τα μέτρα προστασίας. Αποστάσεις, μάσκες υγιεινή των χεριών», κατέληξε.

Παγώνη: Να σταματήσει ο συνωστισμός στα πλοία και τα πάρτι στα νησιά

Με αφορμή τη νέα αύξηση κρουσμάτων που σημειώθηκε παγκοσμίως και τις περιπτώσεις έντονου συνωστισμού που έχουν παρατηρηθεί μιλώντας  η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας την επικινδυνότητα που υπάρχει στην περίπτωση που δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού.

«Ο κίνδυνος είναι από 1η Ιουλίου, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα», σημείωσε αναφερόμενη στο άνοιγμα του τουρισμού.

Η κ. Παγώνη μιλώντας στο Open και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουν τα πάρτι στα νησιά, θα πρέπει να σταματήσει ο συνωστισμός στα πλοία, θα πρέπει μέσα στα πλοία να φοράνε μάσκες. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, νομίζω πως όλοι είδαμε, ότι οι μισοί ήταν χωρίς μάσκες».

Ανησυχία ΠΟΥ για έξαρση του κοροναϊού

Μπορεί αρκετοί να πίστευαν ότι το καλοκαίρι θα εξασθενούσε ο κοροναϊός εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, ωστόσο τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα είναι ανησυχητικά καθώς σε πολλές χώρες παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα και νέες εστίες μόλυνσης.

Για άλλη μια φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια έφτασε τα 9 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την Κυριακή καταγράφτηκε ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, μέσα σε 24 ώρες καταγράφτηκαν τουλάχιστον 183.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 500.000.

Η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται στον κόσμο καθώς μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες καταγράφτηκαν 1 εκατομμύριο κρούσματα.

Το 50% των κρουσμάτων εντοπίζεται πλέον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Βραζιλία και Ινδία καταγράφουν απότομη αύξηση των μολύνσεων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες σκληρά πληγείσες χώρες αναφέρουν νέες εστίες, σύμφωνα με απολογισμό των πρακτορείων ειδήσεων Reuters και AFP.

Ακόμη 10 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, όπου επιβεβαιώθηκαν 503 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορoναϊού να φθάνει έτσι τους 8.895 νεκρούς επί συνόλου 190.862 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις μολυσματικές ασθένειες.

Στη Νότια Αφρική ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζει τους 2.000, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας του κοροναϊού και συγκεκριμένα στη Σεούλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Διπλασιάστηκαν οι θάνατοι τις τελευταίες εβδομάδες

Οι θάνατοι από την Covid-19 παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 7 εβδομάδες.

Η κρίση επιδεινώνεται στη Βραζιλία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 50.000, οι αρχές δεν διεξάγουν ευρέως διαγνωστικά τεστ και η χώρα παραμένει χωρίς έναν μόνιμο υπουργό Υγείας.

Στις ΗΠΑ, με περίπου 120.000 νεκρούς, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από μείωση εδώ και έναν μήνα, ενώ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περισσότερες πολιτείες.

Η Κίνα, επίσης, επιχειρεί να περιορίσει το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στο Πεκίνο, όπου διαβεβαιώνει πως έχει τη δυνατότητα να υποβάλει σε εξετάσεις πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα, μονάχα στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ακόμα και η Γερμανία, μια χώρα που θεωρείται ότι κατάφερε να περιορίσει τον ιό και τους θανάτους, τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται για έναν μακροπρόθεσμο περιορισμό.

Η Αυστραλία βρίσκεται, επίσης, ενώπιον της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στη Βικτόρια.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024