Νέο παζάρι ξεκινά σήμερα το απόγευμα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών ευρωπαϊκών θεσμών, με βασικό αντικείμενο την πρώτη κατοικία και το σχήμα επιδότησης δανείων.

Το μέχρι στιγμής κλίμα δείχνει πως δεν αναμένεται άμεση συμφωνία, με τα θέματα προς συζήτηση να είναι αρκετά, ενώ υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα προς λύση. Από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος έτους, όπου στη συνέχεια θα ισχύσει ο νέος πτωχευτικός νόμος, η Αθήνα προτίθεται να λειτουργήσει ένα σχήμα “γέφυρα”, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται επιδότηση δόσεων δανείων, που συνδέονται με την α΄κατοικία, όπου θα αφορά και τους ενήμερους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει φτάνει στο 90% για τα ενήμερα και τα μη εξυπηρετούμενα μειώνεται στο 70%. Ανοιχτό είναι το φάσμα της προστασίας και πόσοι θα είναι δικαιούχοι, ενώ οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν στοιχεία για τον αριθμό των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Στις συνομιλίες αναμένεται να τεθούν τα εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους.

Ο Ιούλιος αναμένεται καυτός και για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το νέο πτωχευτικό νόμο, οι οποίες ίσως καθυστερήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες.

Στις επιδιώξεις να μη φύγει πιάσει Αύγουστος και ως εκ τούτου αναζητείται η χρυσή τομή και η επίτευξη γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ όλων των πλευρών, δηλαδή κυβέρνησης, Θεσμών και τραπεζών.

Δεν αποκλειεται το μονοπάτι της πολιτικής συμφωνίας, ενώ τα ανοιχτά μέτωπα είναι η πτώχευση των νοικοκυριών, ο τρόπος, το ποσοστό και ο χρόνος της απαλλαγής του οφειλέτη από το χρέος και η συνδεση με την πρώτη κατοικία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr