Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Λιβύη με τη μία μετά την άλλη τις εμπλεκόμενες -έμμεσα ή άμεσα- δυνάμεις να παίρνουν θέση και να στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

Τελευταίος τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σερκέι Λαβρόφ, που τονίζει ότι η μόνη λύση για την διευθέτηση του ζητήματος της Λιβύης είναι η κατάπαυση του πυρός και ο διάλογος.

Μυρίζει μπαρούτι

Νέα δεδομένα και επιπλοκές στην ήδη δύσκολη κατάσταση στην Λιβύη, δημιούργησε η παρέμβαση της Αιγύπτου με επίκεντρο την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η Αίγυπτος, μετά την πρόταση για ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση – απειλή πως ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Σύρτης (περίπου 900 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο) ή της αεροπορικής βάσης Αλ-Τζούφρα από δυνάμεις πιστές στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε άμεση αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη έχει πλέον νομιμότητα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η σκληρή απάντηση από την πλευρά Σάρατζ, ήταν θέμα ωρών: «Κάτω τα χέρια από τη Λιβύη» τόνισαν, κατηγορώντας την Αίγυπτο για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Κάτω τα χέρια σου από τη Λιβύη, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης» έγραψε, σύμφωνα με το aljazeera, ο Αμπντουραχμάν Σατέρ, μέλος της λιβυκής βουλής, στο Twitter.

Ακόμα, υπογράμμισε πως οι δηλώσεις του Αλ Σίσι «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου» ξεκαθαρίζοντας πως η πλευρά του Σάρατζ δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω.

Παρέμβαση Λαβρόφ

Με το κλίμα να βαραίνει επικίνδυνα για άλλη μια φορά στη Λιβύη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέ Σούκρι, όπως αναφέρει το sputniknews.gr.

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και αναφέρθηκαν στην απουσία εναλλακτικών λύσεων πέρα από την άμεση και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών της Λιβύης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την Κυριακή.

Η θέση της Ελλάδας

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Αιγύπτου για πολιτική λύση στη Λιβύη επαναλαμβάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την περιπλοκή της κατάστασης με φόντο την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση τόνισε:

«Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο