Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γερμανικές αρχές έδιναν παιδιά σε παιδόφιλους για 30 χρόνια - Τι ήταν το «πείραμα Κέντλερ»

Οι γερμανικές αρχές έδιναν παιδιά σε παιδόφιλους για 30 χρόνια – Τι ήταν το «πείραμα Κέντλερ»

Οι αρχές του Δυτικού Βερολίνου έδιναν άστεγα παιδιά σε παιδόφιλους άνδρες, υποθέτοντας ότι ήταν... ιδανικοί για τον ρόλο του θετού γονέα. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι η αρρωστημένη πρακτική συνεχίστηκε για δεκαετίες

Ανατριχιάζει και ξεπερνάει κάθε αρρωστημένη φαντασία το «πείραμα Κέντλερ» που διεξήχθη στο Δυτικό Βερολίνο. Επί τρεις δεκαετίες οι αρχές του Δυτικού Βερολίνου έδιναν άστεγα παιδιά σε παιδόφιλους άνδρες, υποθέτοντας ότι θα έκαναν… ιδανικούς θετούς γονείς.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο καθηγητής ψυχολογίας Χέλμουτ Κέντλερ έθεσε σε εφαρμογή το «πείραμά του». Τα άστεγα παιδιά στο Δυτικό Βερολίνο δίνονταν σκόπιμα με παιδόφιλους άνδρες. Αυτοί οι άντρες θα γίνονταν εξαιρετικά στοργικοί ανάδοχοι γονείς, υποστήριζε ο Κέντλερ.

Η έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαϊμ διαπίστωσε ότι οι αρχές του Βερολίνου είχε κάνει αποδεκτή αυτή την πρακτική για σχεδόν 30 χρόνια. Οι «ανάδοχοι» παιδοφίλοι λάμβαναν ακόμη και… «τακτικό επίδομα φροντίδας»!

Ο Χέλμουτ Κέντλερ (1928-2008) κατείχε ηγετική θέση στο κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας του Βερολίνου. Ήταν πεπεισμένος ότι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ενηλίκων και παιδιών ήταν… ακίνδυνη. Τα γραφεία παιδικής πρόνοιας του Βερολίνου και η Γερουσία «έκαναν τα στραβά μάτια» ή και ενέκριναν το «πείραμα».

Πριν από αρκετά χρόνια, δύο από τα θύματα εμφανίστηκαν και έγραψαν την ιστορία τους, και έκτοτε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χίλντεσχαϊμ άρχισαν τις έρευνες σε αρχεία πραγματοποιώντας παράλληλα συνεντεύξεις.

Αυτό που βρήκαν ήταν ένα «δίκτυο διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», το κρατικό γραφείο πρόνοιας των νέων και η Γερουσία του Βερολίνου, στα οποία η παιδεραστία «έγινε αποδεκτή και  υποστηρίχθηκε».

Ο ίδιος ο Κέντλερ ήταν σε τακτική επαφή με τα παιδιά και τους «θετούς πατέρες τους». Σε βάρος του δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη, αφού μέχρι τα θύματά του να βρουν το θάρρος να μιλήσουν, τα εγκλήματά του είχαν ήδη παραγραφεί. Για τον λόγο αυτό τα θύματα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία αποζημίωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετοί από τους ανάδοχους πατέρες ήταν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί. Μιλούν για ένα δίκτυο που περιελάμβανε υψηλόβαθμα μέλη του φημισμένου Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και της διαβόητης Σχολής Odenwald στην Έσση της Δυτικής Γερμανίας, που ήταν στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκάνδαλου παιδεραστίας πριν από αρκετά χρόνια και πλέον ε΄χει κλείσει

Η υπεύθυνη για τη νεολαία γερουσιαστής του Βερολίνου Σάντρα Σέρρες χαρακτήρισε τα ευρήματα «συγκλονιστικά και τρομακτικά».

Μια πρώτη έκθεση για το «πείραμα του Κέντλερ» δημοσιεύθηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Οι ερευνητές δήλωσαν τότε ότι η Γερουσία του Βερολίνου φάνηκε να μην ενδιαφέρεται να αποκαλύψει την αλήθεια. Οι αρχές του Βερολίνου δεσμεύθηκαν να ρίξουν φως στο θέμα.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024