Νέα έρευνα αποκαλύπτει περιχαράκωση των ιδεολογικών θέσεων των πολιτών

Το Brexit φαίνεται πως έχει ασκήσει πιέσεις στον κεντρώο πολιτικό χώρο της Βόρειας Ιρλανδίας, ωθώντας περισσότερους πολίτες σε ενωτικές και εθνικιστικές θέσεις.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά το Brexit διαπίστωσε ότι το ποσοστό των κατοίκων της περιοχής που δεν θεωρούν τον εαυτό τους ούτε ενωτικό ούτε εθνικιστή έχει μειωθεί στο 39%. Η έρευνα του οργανισμού Northern Ireland Life and Times (NILT) αποκάλυψε ότι αυτό το ποσοστό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια. Το 2017, οι πολίτες με τις αντίστοιχες θέσεις συγκροτούσαν το 50% των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση είχε δείγμα 1.200 ατόμων και διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς και μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι περισσότεροι Καθολικοί χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους εθνικιστή μετά το Brexit. Το ποσοστό τους πλέον αγγίζει το 60% ενώ μόλις δύο χρόνια νωρίτερα βρισκόταν στο 50%.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queens που συμμετείχαν στην έρευνα βρήκαν ότι το 67% των Προτεσταντών πλέον αυτοχαρακτηρίζονται ενωτικοί, σε σύγκριση με το 55% που είχε προκύψει από αντίστοιχη έρευνα του 2018.

Η πλειοψηφία δεν περιμένει ένωση της Ιρλανδίας

Ωστόσο, το 62% των ενωτικών πιστεύει ότι το ενδεχόμενο ένωσης της Ιρλανδίας σε ένα κράτος μέσα στα επόμενα 20 χρόνια είναι απίθανο, ενώ την ίδια άποψη μοιράζεται και το 37% των εθνικιστών.

Το Brexit δεν έχει επηρεάσει δραματικά τη σκέψη των ενωτικών, ακόμη και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Αν και σημειώθηκε ελαφριά αύξηση της τάξης του 7% σε εκείνους που δηλώνουν «Δεν Γνωρίζω» στην προοπτική μιας ενωμένης Ιρλανδίας, το Brexit δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στην συντριπτική πλειοψηφία που εξακολουθεί να προτιμά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο και οι τρεις ιδεολογικές κατηγορίες πολιτών – ενωτικοί, εθνικιστές και εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες – εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την αποκέντρωση των εξουσιών.

Οι συγγραφείς της έκθεσης σημείωσαν ότι η συντριπτική υποστήριξη της αποκεντρωμένης διοίκησης ήταν αναπάντεχη, αφού επί τρία χρόνια η τοπική βουλή είχε εγκλωβιστεί μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων, αδυνατώντας να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν και το γεγονός αυτό προκάλεσε εκτεταμένο θυμό στην κοινότητα, μόλις το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν το βρετανικό κοινοβούλιο να παίρνει το σύνολο των αποφάσεων που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στον γενικό πληθυσμό, μόλις το 30% δήλωσε ότι θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας ενωμένης Ιρλανδίας εντός των επόμενων 20 ετών.

Πηγή: www.theguardian.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr