Νικολακέας στο in.gr: Ποια βήματα πρέπει να κάνουν οι υπερχρεωμένοι για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό
Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται ότι ματαίωσε τους πλειστηριασμούς μέχρι τέλη Ιουλίου λόγω της πανδημίας του κοροναϊού καθώς το πλαίσιο της πρώτης κατοικίας έληγε στα τέλη Απριλίου.
Spotlight
-
«Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ»: Από υβριδικό κόμμα διαμαρτυρίας, ρυθμιστής στη γερμανική πολιτική σκηνή
-
Ο Κυριάκος μοιράζει χάντρες στους ιθαγενείς και στον ΣΥΡΙΖΑ ως το βράδυ θα αναρωτιούνται αν έμεινε κανείς
-
Η σωστή γνωριμία παιδιού και σκύλου για να παίξουν μαζί με ασφάλεια – Τα παιχνίδια που θα ευχαριστηθούν και οι δύο
-
Τα ανατριχιαστικά λόγια του 14χρονου μακελάρη της Τζόρτζια μόλις τον συνέλαβαν
Καταιγίδα πλειστηριασμών αναμένεται μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής τους, λόγω της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δρομολογεί την επανεκκίνησή τους.
Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται ότι ματαίωσε τους πλειστηριασμούς μέχρι τέλη Ιουλίου λόγω της πανδημίας του κοροναϊού καθώς το πλαίσιο της πρώτης κατοικίας έληγε στα τέλη Απριλίου.
Συνεπώς, από τον Σεπτέμβριο, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ για το 2020 είχαν αναρτηθεί 58.000 ακίνητα για πλειστηριασμό.
Έτσι, ο δικηγόρος και διαμεσολαβητής Αστικών & Εμπορικών Υποθέσεων, Στρατής Νικολακέας μιλώντας στο in.gr παρέχει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να γλιτώσουν από τη «μέγγενη» των πλειστηριασμών.
– κ. Νικολακέα, ποια βήματα πρέπει να κάνουν οι υπερχρεωμένοι για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό;
Στις 31 Ιουλίου 2020 πέφτει η αυλαία για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, όπως ξεκαθαρίζεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Eurogroup την 11η Ιουνίου 2020, καθώς η χώρα μας καλείται να εισαγάγει νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προβλέπει τη ρευστοποίηση όλων των εξασφαλίσεων.
Επιπλέον, έχει καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες ένεκα πανδημίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες έχουν περιθώριο μέχρι και τις 31 Ιουλίου για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βγει το ακίνητό τους σε πλειστηριασμό.
Παρά την οριστικοποίηση της άρσης του προστατευτικού πλαισίου, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η επιλογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τη ρύθμιση και επιδότηση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία (Ν. 4605/2019).
Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι ακόμα σε ισχύ ο Νόμος Κατσέλη (Ν. 3869/2010) και παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που δεν έχουν να κάνουν με την προστασία της κύριας κατοικίας, ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν και όσοι δεν επιθυμούν να προστατεύσουν ακίνητο και θέλουν να εξασφαλίσουν πλήρη διαγραφή υπολοίπου με εκχώρηση ακινήτου.
– Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια και ποιοι δικαιούνται έκπτωση;
Η πανδημία και η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρέθηκε η χώρα μας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη ρευστότητα και τη δυνατότητα αποπληρωμής χιλιάδων καταναλωτών, που είδαν τα δάνειά τους να κοκκινίζουν.
Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια λόγω της πανδημίας αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν συνολικά τα 80 δισ. ευρώ, με προσδοκία επιδείνωσης της κατάστασης για το β’ τρίμηνο του έτους.
Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» για νέα κόκκινα δάνεια κρούει η Moody’s
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επεξεργάζονται τις επιλογές που έχουν, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με έμφαση στη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.
Για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, προβλέπονται διευκολύνσεις στην πληρωμή κεφαλαίου και τόκων μέσα από λύσεις που θα κρίνονται κατά περίπτωση και θα προτείνονται από την εκάστοτε πιστώτρια τράπεζα ενώ θα τυγχάνουν της αντίστοιχης κρατικής επιδότησης.
Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι όσοι έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τη πανδημία. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, ενώ για τους εργαζόμενους θα πρέπει να είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας και να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Οι επιδοτήσεις θα ξεκινούν από 90% του πρώτους μήνες και σταδιακά θα περιορίζονται, μέχρι να περάσει χρονικό διάστημα δύο ετών. Επιπλέον, προβλέπονται διάφορα μέτρα, όπως αναδιάρθρωση δανείου με κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μειωμένες μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, καταβολή μόνο των τόκων, περίοδος χάριτος με κεφαλαιοποίηση τόκων.
Οι διευκολύνσεις θα παραχωρούνται σε συνδυασμό με τη γενικότερη εικόνα του δανειολήπτη, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα του, η περιουσιακή κατάσταση των ακινήτων, η ύπαρξη άλλων χρεών προς το Δημόσιο ή τρίτους και το ύψος κινητών αξιών (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις