Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Παράδειγμα σε διαμέρισμα στην Αθήνα

Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Παράδειγμα σε διαμέρισμα στην Αθήνα

Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό. Έτσι οι επιλογές θα πρέπει να είναι στοχευμένες στην ανάγκη του κάθε σπιτιού. Δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή. Θα πρέπει να γίνει μελέτη και να δοθεί η καλύτερη λύση για τις ανάγκες του σπιτιού.

Γράφει ο Διονύσης Κοκκολιάς*

Σήμερα θα δούμε πρακτικά παραδείγματα για την εξοικονόμηση ενέργειας που μπορείτε να πετύχετε με την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας μέσω του Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.

Όπως γνωρίζετε το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες διαμερίσματα, μονοκατοικίες και πολυκατοικίες. Το πρόγραμμα δίνει επιδοτήσεις που φτάνουν μέχρι και 70% για αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, αντικατάσταση και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, θερμομόνωση του κτιριακού κελύφους.
Θα δούμε ένα πρακτικό παράδειγμα από εργασίες σε διαμέρισμα διπλοκατοικίας στην Αθήνα. Οι πιθανός συνδυασμός των εργασιών ενεργειακή αναβάθμισης, που μπορούν να γίνουν σε μια κατοικία είναι μεγάλος. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλές εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας και με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Το σημαντικό όμως είναι να γνωρίζετε ότι ποτέ 2 σπίτια δεν είναι τα ιδία έστω και αν βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικία. Άλλες ανάγκες και περιορισμούς μπορεί να έχει το ένα και άλλες το άλλο.
Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό. Έτσι οι επιλογές θα πρέπει να είναι στοχευμένες στην ανάγκη του κάθε σπιτιού. Δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή. Θα πρέπει να γίνει μελέτη και να δοθεί η καλύτερη λύση για τις ανάγκες του σπιτιού.

Θέρμανση και κλιματισμός

Μια αναβάθμιση ή αλλαγή στην εγκατάσταση θέρμανσης είναι σημαντική καθώς μπορεί να δώσει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία σε καύσιμη ύλη. Μπορούν να εγκατασταθούν αντλίες θερμότητας, συστήματα με λέβητα υγραερίου και φυσικού αερίου, λέβητες πετρελαίου και πέλλετ κλπ.
Όμως υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείς να γίνει εγκατάσταση ξυλολέβητα στο κέντρο της Αθήνας; Αντίστοιχα ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να γίνει με επιτυχία στην Άνοιξη, στον Άγιο Στέφανο, στον Μαραθώνα όπου υπάρχουν μεγάλες μονοκατοικίες και χώρος για αποθήκευση ξυλείας. Τι γίνεται αν δεν παίρνει το φυσικό αέριο από την περιοχή; Είναι το σπίτι κοντά στην θάλασσα ή σε πολύ μεγάλο υψόμετρο;
Τι γίνεται με τα κλιματιστικά; Όλοι μας λέμε για την θέρμανση του σπιτιού. Τι γίνεται όμως με τον κλιματισμό; Το κόστος κλιματισμού είναι αρκετά σημαντικό. Καινούργια κλιματιστικά μπορούν να εγκατασταθούν σε μια ενεργειακή αναβάθμιση με το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για θέρμανση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται θέρμανση σύντομα και για λίγο π.χ. κάποια κρύα μέρα του φθινοπώρου.

Δείτε το σχετικό video και διαβάστε στην συνέχεια παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες από την κατασκευή.

Εξοικονομώ κατ’ Οίκον σε διαμέρισμα 145 τ.μ.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα αναφερθούμε σε διαμέρισμα 145 τ.μ. που εντάχθηκε στο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον 2 φάση ΙΙ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και οι εργασίες ολοκληρωθήκαν τον Μάιο του 2020.
• Έγινε εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με υγραέριο. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έγινε για μπουκάλες υγραερίου μιας. Έγινε εγκατάσταση λέβητα υγραερίου, γιατί στην συγκεκριμένη περιοχή δεν περνούσε το φυσικό αέριο το οποίο θα ήταν ίσως και η ιδανική λύση για το συγκεκριμένο διαμέρισμα.
• Έγινε εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα 3 τ.μ. και επιλεκτικής επιφάνειας στην στέγη της διπλοκατοικίας.
• Τέλος έγινε και η εγκατάσταση κλιματιστικών καινούργιας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής κλάσης.
Από τους υπολογισμούς και την τεχνική μελέτη πρόεκυψε ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα πλέον θα έχει 57% εξοικονόμηση σε κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Το ακίνητο ήταν ενεργειακής κλάσης Ε και με τις παρεμβάσεις που έγιναν ανέβηκε στην ενεργειακή κατηγορία Β, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του διαμερίσματος.
Έγινε αρκετά μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στην συγκεκριμένη κατασκευή. Ο λέβητας του υγραερίου, τα καινούργια κλιματιστικά και ο ηλιακός, είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Το κόστος θέρμανσης σε υγραέριο είναι σημαντικά χαμηλότερο από το πετρέλαιο. Αν λάβουμε υπόψη ότι το διαμέρισμα χρησιμοποιεί το λέβητα και για παράγωγη ζεστού νερού χρήσης (τις μέρες που δεν έχει ηλιοφάνεια) τότε η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
Η κατανάλωση θα ήταν ακόμα χαμηλότερη αν υπήρχε η δυνατότητα για σύνδεση με φυσικό αέριο ή αν θα μπορούσαμε να βάλουμε στην συγκεκριμένη εγκατάσταση δεξαμενή προπανίου, ούτως ώστε να έρχεται πιο οικονομικά η τιμή της καύσιμης ύλης.
Το διαμέρισμα αυτό έχει αποκτήσει πλέον άλλα χαρακτηριστικά. Έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά και η διαβίωση για τους ενοίκους είναι πολύ πιο άνετη. Εκτός όμως από τα ενεργειακά χαρακτηριστικά, έχει ανέβει και αξία του σπιτιού. Μια ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να ανεβάσει σημαντικά την προστιθέμενη αξία του σπιτιού.
Από ότι φαίνεται τα επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν έρθει για να μείνουν. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντικός στόχος την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και νέα φάση του προγράμματος μέσα στο 2020.

* Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής.

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024