Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
«Εξοικονομώ κατ' Οίκον»: Ποιες εργασίες επιδοτούνται

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Ποιες εργασίες επιδοτούνται

Θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια μελέτη από ενεργειακό επιθεωρητή που να ελέγξει τις ιδιαιτερότητες της κατοικίας σας και να προτείνει τις καλύτερες παρεμβάσεις για την συγκεκριμένη κατοικία.

Γράφει ο Διονύσης Κοκκολιάς*

Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο 2020. Το πρόγραμμα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες και επιδοτεί εργασίες που στόχο έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας.
Καλό θα είναι να γνωρίζετε και να είστε προετοιμασμένοι, έτσι ώστε να μπορέσετε να εντάξετε το δικό σας σπίτι, την δική σας ιδιοκτησία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Διαβάστε το άρθρο και δείτε το σχετικό video που εξηγεί τις βασικές αρχές του προγράμματος.
Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος θα βασιστεί στους άξονες του παλαιού προγράμματος. Οι εργασίες θα παραμείνουν οι ίδιες μιας και οι είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε μια κατοικία με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Μην ξεχνάμε ότι σημαντικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Κυβέρνησης μας είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στις κατοικίες.
Μπορείτε λοιπόν να αναβαθμίσετε ενεργειακά το παλιό σας σπίτι είτε αυτό είναι διαμέρισμα σε πολυκατοικία, είτε είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία στο σύνολο της.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κατοικιών και να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες.
Θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια μελέτη από ενεργειακό επιθεωρητή που να ελέγξει τις ιδιαιτερότητες της κατοικίας σας και να προτείνει τις καλύτερες παρεμβάσεις για την συγκεκριμένη κατοικία.

Επιδοτούμενες Εργασίες

Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του προγράμματος είναι:

  • ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ – Μπορείτε να αντικαταστήστε τα παλιά σας κουφώματα με νέα κουφώματα ξύλινα, αλουμινίου ή PVC. Επίσης μπορείτε να βάλετε Ρολό, ή Εξώφυλλο και τέντες.
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ – Μπορείτε να βάλετε ένα σύστημα θερμομόνωσης στην τοιχοποιία , στην οροφή, ή την πυλωτή του σπιτιού σας. Θα περιορίσετε τις απώλειες της θερμότητας του σπιτιού σας και θα έχετε ζέστη τον χειμώνα σε ζέστη και το δροσιά το καλοκαίρι.
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ/ΨΥΞΗΣ – Στο σύστημα θέρμανσης μπορείτε να βάλετε αντλίες θερμότητας, φυσικό αέριο, λέβητα υγραερίου, ενεργειακό τζάκι, ξυλολέβητα κλπ. Μπορούν να μπουν έξυπνοι θερμοστάτες και άλλα συστήματα παρακολούθησης της θέρμανσης. Μπορούν επίσης να αντικατασταθούν και τα παλιά κλιματιστικά του σπιτιού σας.
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – Επιδοτείται η παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης είτε αυτό είναι από ηλιακούς θερμοσίφωνες ή συστήματα θέρμανσης.

Όλες αυτές οι εργασίες αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση και μόνο. Το εξοικονομώ κατ οίκον όπως είπαμε θα ξεκινήσει μέσα στο 2020 και καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=H4z3SPMJBMM

*Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής.

Sports in

Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή – Έρχονται ισχυρές βροχές, κεραυνοί και χαλάζι

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023