Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημιουργώντας «τράπεζα μνήμης» για τον κοροναϊό σε πραγματικό χρόνο

Δημιουργώντας «τράπεζα μνήμης» για τον κοροναϊό σε πραγματικό χρόνο

Η πρωτοβουλία του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων να δημιουργήσει μια «ειδική συλλογή» από την εποχή της πανδημίας, με περιεχόμενο που να σχετίζεται με το αντικείμενό του απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και ζητεί αποδέκτες.

Τι θα συλλέγατε εάν σχεδιάζατε μια έκθεση για την περίοδο της πανδημίας που να εξιστορεί και να αποκαλύπτει πώς η νέα πραγματικότητα και η κοινωνική απόσταση έχουν αλλάξει την καθημερινή ζωή, την ένδυση, ακόμη και τη μόδα και τι τελικά θα εκθέτατε;

Η πρωτοβουλία του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων να δημιουργήσει μια «ειδική συλλογή» από την εποχή της πανδημίας, με περιεχόμενο που να σχετίζεται με το αντικείμενό του απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και ζητεί αποδέκτες.

Ως φορέας διάσωσης και ανάδειξης της ιστορίας του ενδύματος, το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του ΛτΕ συγκεντρώνει αντικείμενα και μαρτυρίες από αυτή τη δύσκολη περίοδο που θα διαφυλαχθούν και θα γίνουν αντικείμενο μελέτης και επιστημονικών αναγνώσεων για τις επόμενες γενιές.

Δημιουργία… «τράπεζας μνήμης»

Άλλωστε η τήρηση αρχείων και η διατήρηση τεκμηρίων από την πρόσφατη Ιστορία είναι μέρος της αποστολής κάθε μουσείου.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας «τράπεζας μνήμης» σε πραγματικό χρόνο, με σεβασμό στο γεγονός ότι υπάρχουν αντικείμενα που δεν μπορούν στην παρούσα φάση να συλλεχθούν, καθώς και πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται ενόσω ακόμη ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί.

Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του ΛτΕ ενδιαφέρουν (ενδεικτικά):

– Αντικείμενα – ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός • ενδύματα και αξεσουάρ με μηνύματα (statements) • ενδύματα και αξεσουάρ (ακόμη και αυτά που δεν φοριούνται) που έγιναν «μόδα» • παράδοξες, αυτοσχέδιες επινοήσεις που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της κοινωνικής απόστασης • είδη ρουχισμού που συνδέθηκαν αναπόσπαστα με τη νέα πραγματικότητα και έχουν αποκτήσει άλλη χρήση ή έχουν φορτιστεί με νέο νόημα • ενδύματα ή κοσμήματα που κατασκευάστηκαν αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο κατά την περίοδο της καραντίνας και του εγκλεισμού • ενδύματα που μπορεί να σχετίζονται με τραυματικές εμπειρίες νοσούντων από τον ιό και συνδέονται με βιώματα ανθρώπων από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

– Απεικονίσεις – φωτογραφίες από εργαστήρια μοδιστρικής ή άλλους χώρους παραγωγής που δραστηριοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό • σκίτσα και κάθε μορφής έργα τέχνης που «σχολιάζουν» την επικαιρότητα, πάντα σε συνάφεια με τη συλλεκτική πολιτική του Μουσείου (δεκτά και σε ψηφιακή μορφή).

– Εφήμερα – αφίσες, ανακοινώσεις, συσκευασίες καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης που αντανακλούν τη δημόσια επικοινωνία και «διαχείριση» της νέας πραγματικότητας, σχετικά με τη νόσο COVID-19 (και σε ψηφιακή μορφή).

Ενδιαφέρουν επίσης πληροφορίες και μαρτυρίες όπως …

Πώς αλλάξαμε τον τρόπο ντυσίματός μας: τι φορούσαμε για να πάμε στην εργασία μας ή κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας • τι φορούσαμε για να φροντίσουμε έναν ασθενή • τι αλλάξαμε στη δική μας καθημερινή φροντίδα κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων (π.χ. κόμμωση).

Η επικοινωνία με το Μουσείο για «υλικό» που εκτιμάται ότι μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτή την «ειδική συλλογή», γίνεται με αποστολή μηνύματος στο messenger του Μουσείου ή με e-mail στο museum@lykeionellinidon.gr

#GreekCostumeMuseum #ContemporaryCollecting #CovidCollection&Stories

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πέντε παίκτες της Φενέρμπαχτσε κινδυνεύουν με αποκλεισμό έως ενός χρόνου! (pics+vid)

Με «βαριά καμπάνα» απειλούνται πέντε παίκτες της Φενέρμπαχτσε εξαιτίας του «ξύλου» με οπαδούς της Τράμπζονσπορ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024