Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές: «Μάχη» υποψηφίων για μία θέση στις περιζήτητες σχολές

Αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές: «Μάχη» υποψηφίων για μία θέση στις περιζήτητες σχολές

Την ώρα που η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από το παρατεταμένο lockdown αλλά και να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος του ιού στη χώρα, οι υποψήφιοι θα μπουν τη Δευτέρα στα εξεταστικά κέντρα, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι οι οποίοι μετά από μία πρωτόγνωρη χρονιά, όπου τα σχολεία έμειναν κλειστά για δύο και πλέον μήνες, καλούνται από τις 15 Ιουνίου να δώσουν τη «μάχη» τους για μία θέση στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Την ώρα που η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από το παρατεταμένο lockdown αλλά και να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος του ιού στη χώρα, οι υποψήφιοι θα μπουν τη Δευτέρα στα εξεταστικά κέντρα, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

Λίγες ημέρες πριν  ξεκινήσει ο… Γολγοθάς των πανελλαδικών, οι τελειόφοιτοι μαθητές της Γ΄ λυκείου  σταθμίζουν όλα τα δεδομένα που έχουν και κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις ώστε να είναι πανέτοιμοι για τις εξετάσεις που θα κρίνουν την είσοδό τους σε ένα από τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι εισακτέοι και τα ποσοστά επιτυχίας

Η ηγεσία του  υπουργείου Παιδείας, επέλεξε φέτος  να κρατήσει αμετάβλητο τον αριθμό των εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι στην προσπάθειά τους να ανοίξουν τις «πύλες» των τμημάτων της αρεσκείας τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το τέλος των περσινών πανελλαδικών όπου για μία ακόμη χρονιά εισήχθησαν στα ΑΕΙ  χιλιάδες υποψήφιοι με βαθμούς κάτω της βάσης, η υπουργός Παιδείας είχε προαναγγείλει ότι θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Τελικά η πανδημία άλλαξε τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Έτσι μετά την περικοπή της ύλης που ανακοινώθηκε λόγω του «λουκέτου» στα σχολεία, ανακοινώθηκε ο ίδιος αριθμός θέσεων σε όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σε μία πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πήχης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον όσο αφορά στον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΓΕΛ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι διαφορές με την περσινή χρονιά

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μπορεί ο αριθμός των θέσεων να παρέμεινε σταθερός, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τις προηγούμενες χρονιές όταν θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό.

Ο φόβος της πανδημίας αλλά και η άσχημη οικονομική κατάσταση αρκετών οικογενειών, είναι βέβαιο ότι βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τους υποψηφίους, όσο αφορά τις επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο και τη σειρά των τμημάτων που θα δηλώσουν.

Η επιλογή στην κορυφή του μηχανογραφικού τμημάτων που εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους προβληματίζει τους  υποψήφιους και τις οικογένειές τους, καθώς αρκετοί είναι όσοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα ακόμη σπίτι.

Πόσοι  θα μείνουν εκτός στα τμήματα υψηλής ζήτησης

Αν και οι πανελλαδικές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, αρκετοί υποψήφιοι έχουν βγάλει τα… κομπιουτεράκια προκειμένου να υπολογίσουν τα ποσοστά επιτυχίας στα τμήματα της αρεσκείας τους.

Μπορεί βάσει των στοιχείων που σχετίζονται με τον αριθμό των θέσεων και των υποψηφίων, να εξάγεται το συμπέρασμα ότι 8 στους 10 θα εισαχθούν σε κάποιο τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης, ωστόσο τα ποσοστά επιτυχίας αλλάζουν δραματικά όταν πρόκειται για τα πρωτοκλασάτες σχολές όπου ο ανταγωνισμός χτυπάει «κόκκινο».

Σε σχολές όπως Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές αλλά και σε Οικονομικές και Παιδαγωγικές, ο προσφερόμενος αριθμός θέσεων είναι πολύ μικρότερος από τη ζήτηση και συγκεκριμένα από τον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων, έτσι όπως καταγράφεται στα μηχανογραφικά.

Ως εκ τούτου και τη φετινή χρονιά χιλιάδες υποψήφιοι – ακόμη και κάποιοι από αυτούς  που θα συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες – θα μείνουν εκτός των σχολών πρώτης προτίμησης.

Τα ποσοστά επιτυχίας για μία σειρά τμημάτων υψηλής ζήτησης που προσφέρουν καλές προοπτικές στον «επαγγελματικό στίβο» ή σχολών με κύρος, όπως οι Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές αναμένεται για μία ακόμη χρονιά να πέσουν στο… ναδίρ.

Η αγωνία για την επαγγελματική αποκατάσταση, η ανάγκη – λόγω της οικονομικής κρίσης να σπουδάσουν τα παιδιά κοντά στον τόπο κατοικίας τους – είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που θα κρίνουν τον τρόπο επιλογής των τμημάτων.

Οι «πρωταθλητές» των προτιμήσεων

Η περσινή εικόνα με τις πρώτες προτιμήσεις δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί δραματικά, τουλάχιστον όσο αφορά τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές.

Ως εκ τούτου, και τη φετινή χρονιά τα τμήματα που οδηγούν στα λεγόμενα «χρυσά» πτυχία θα έχουν την τιμητική τους.

Αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα της πλέον υψηλόβαθμης σχολής του μηχανογραφικού δελτίου που δεν είναι άλλη από την Ιατρική Αθήνας. Από τους 2.475 υποψηφίους που τη δήλωσαν πέρυσι στην κορυφή του μηχανογραφικού μόλις οι 165, όσες δηλαδή ήταν και οι θέσεις εισήχθησαν σε αυτή. Το ποσοστό επιτυχίας, με απλά λόγια ανήλθε στο 6,6%!

Εξαιρετικά χαμηλό ήταν το ποσοστό και στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει το 11,7%.

«Συνωστισμός» αριστούχων

Ο «συνωστισμός» των αριστούχων δεν αφορά όμως μόνο τις Ιατρικές σχολές. Τα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  είχαν επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Στο  13,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς από τους  981 που το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση εισήλθαν μόνο οι 133.

Στο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το ποσοστό ήταν λίγο υψηλότερο (15,9%). Συγκεκριμένα «ψηφίστηκε» στην κορυφή του μηχανογραφικού από 1.619 υποψηφίους όταν οι θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 259.

Ψυχολογία και τμήματα Φυσικής Αγωγής

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα τμήματα Φυσικής  Αγωγής και Ψυχολογίας τα οποία  επιλέγονται από υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες . Στο Αριστοτέλειο  το ποσοστό  επιτυχίας στα ΤΕΦΑΑ ανήλθε σε 21,7% ενώ  στο Ψυχολογίας στο 15,7%.

Στο Καποδιστριακό, για το ΤΕΦΑΑ κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 15% ενώ στο  τμήμα Ψυχολογίας το ποσοστό έπεσε στο 11,3%.

Οι Νομικές και Οικονομικές σχολές

Όσο αφορά στις Νομικές, στην Αθήνα, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 24,2% με τις πρώτες προτιμήσεις να εκτοξεύονται στις 1.791. Ευκολότερη ήταν η εισαγωγή στο τμήμα του Αριστοτελείου όπου κατάφερε να εισαχθεί 1 στους 3 από όσους το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση.

Τέλος, σχετικά με τις σχολές του Οικονομικού πανεπιστημίου, υπάρχουν ορισμένες όπως αυτή της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 16,4%, απόρροια των ευοίωνων προοπτικών στην αγορά εργασίας .

Το νέο τοπίο στα εξεταστικά κέντρα

Η πανδημία του κοροναϊού δεν επηρέασε μόνο την προετοιμασία των υποψηφίων καθώς φέρνει αλλαγές και στον τρόπο διεξαγωγής τους.

Συγκεκριμένα, θα ισχύουν νέοι κανόνες στα εξεταστικά κέντρα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός υποψηφίων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, προαιρετική θα είναι η χρήση μάσκας για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές ενώ η απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει μέσα στις αίθουσες φτάνει το 1,5 μέτρο.

Η ίδια απόσταση θα πρέπει να τηρείται και στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024