Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ECDC : Μέτριος ως υψηλός ο κίνδυνος επαναφοράς των lockdown

ECDC : Μέτριος ως υψηλός ο κίνδυνος επαναφοράς των lockdown

To Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) επεσήμανε ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος covid-19 που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown είναι μέτριος με υψηλός, και εξαρτάται από τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους πολίτες.

Η κρίση δημόσιας υγείας που προκαλεί η πανδημία covid-19 στην Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σήμερα, καλώντας τις κυβερνήσεις να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν τη συστηματική διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους πολίτες και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

«Δεν την έχουμε ξεπεράσει ακόμη (την κρίση). Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε η Κυριακίδου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ εν μέσω ανησυχιών για νέο κύμα της επιδημίας covid-19, καθώς οι χώρες του μπλοκ έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι σταδιακά τις οικονομίες τους και τα σύνορά τους, αλλά και μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η πανδημία δεν έχει περάσει

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) επεσήμανε ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος covid-19 που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown είναι μέτριος με υψηλός, και εξαρτάται από τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους πολίτες.

Το ECDC εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια μέτρια αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, αν και τόνισε ότι η ασθένεια στις ευρωπαϊκές χώρες έχει περάσει την κορύφωσή της.

«Η πανδημία δεν έχει περάσει», υπογράμμισε η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι αν και παρατηρείται πτωτική τάση στις νέες μολύνσεις σε όλη την Ευρώπη, χρειάζεται να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση προς τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση και να τηρηθούν τα υψηλά στάνταρ στην υγιεινή των χεριών και τους κανόνες συμπεριφοράς» που αφορούν τη χρήση μάσκας, υπογράμμισε. «Η συμβολή όλων θα κάνει τη διαφορά».

Μέτριος ως υψηλός ο κίνδυνος νέου lockdown

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλαν πολλές χώρες περιόρισαν τη μετάδοση της covid-19.

Όμως παράλληλα επεσήμανε ότι τα lockdown «προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά» και ότι πολλές χώρες πλέον έχουν αρχίσει να ανοίγουν ή έχουν ήδη ανοίξει καταστήματα και δημόσιους χώρους.

«Αυτή τη στιγμή, λίγο πριν την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς οι χώρες μέλη χαλαρώνουν τους περιορισμούς, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να μην τηρούν πιστά τα συνιστώμενα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν, λόγω της κόπωσης της απομόνωσης», προειδοποίησε το ECDC.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της covid-19 σε επίπεδα που θα απαιτήσουν και πάλι την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων είναι μεγάλος, αν το lockdown αρχίσει να αίρεται όταν ακόμη υπάρχουν μολύνσεις στην κοινότητα και δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή συστήματα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.

Όμως ο κίνδυνος θα είναι μέτριος, αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν πιο σταδιακά, αν η μετάδοση του ιού έχει περιοριστεί σε σποραδικές εστίες και αν υπάρχει ένα σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς δήλωσε χθες Πέμπτη σε εκδήλωση στη Γενεύη ότι «ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει απολύτως πραγματικός (…) Τώρα είναι η ώρα να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί».

«Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι, αν και η κατάσταση βελτιώνεται εδώ στην Ευρώπη, παγκοσμίως επιδεινώνεται. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε την παγκόσμια αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε εντελώς την πανδημία αυτή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024