Η έρευνα που διενεργήθηκε σε έξι χώρες αποκαλύπτει ότι η πανδημία οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στο να θέλουν να εργαστούν για οργανισμούς με έργο τους την βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, είπαν οι ερευνητές.

Η πανδημία του κοροναϊού ενισχύει τόσο τον εθνικισμό όσο και το κοινοτικό πνεύμα προκαλώντας αλλαγές απόψεων που θα χρειάζονταν χρόνια για να διαμορφωθούν, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε έξι χώρες αποκαλύπτει ότι η πανδημία οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στο να θέλουν να εργαστούν για οργανισμούς με έργο τους την βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, είπαν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι είναι όλο και περισσότερο ενήμεροι για το τι συμβαίνει στην κοινότητά τους και επίσης γίνονται πιο επικριτικοί ως προς αυτό», λέει ο Μάρτιν Λάμπερτ, ο συνιδρυτής του ολλανδικού ερευνητικού ινστιτούτου Glocalities.

Πιο ρευστά τα πράγματα

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σήμερα για αλλαγή επειδή σε περιόδους κρίσης, τα πράγματα γίνονται πιο ρευστά και οι αλλαγές μπορούν να συμβούν πολύ γρηγορότερα», δήλωσε ο ίδιος στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Η έκθεση για τις τάσεις στην διάρκεια της πανδημίας βασίστηκε σε δύο δημοσκοπήσεις για τις απόψεις 4.271 πολιτών σε έξι χώρες –η πρώτη διεξήχθη πριν από την κρίση και η δεύτερη όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο βρίσκονταν σε καραντίνα.

Ο αριθμός εκείνων που απάντησαν ότι έχουν εμπλακεί ενεργά στις κοινότητές τους σημείωσε αύξηση 10% στην Ιταλία, 9% στις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ολλανδία και 6% στην Νότια Κορέα, ενώ παρέμεινε σταθερός στην Βραζιλία.

«Είναι μια ισχυρή τάση. Συνήθως παρατηρούμε αλλαγές στην διάρκεια πολλών ετών», είπε ο Λάμπερτ.

Αντιμέτωποι με μια κοινή υγειονομική απειλή και έχοντας αποκοπεί από την υπόλοιπη κοινωνία εξαιτίας της παγκόσμιας καραντίνας οι άνθρωποι επικεντρώθηκαν περισσότερο στα άμεσα δίκτυά τους και σε εκείνους που είναι κοντά τους, εξήγησε ο ίδιος.

Γινόμαστε λιγότερο εγωιστές

«Οι άνθρωποι θέλουν να συμβάλλουν και ενδιαφέρονται περισσότερο για την κοινωνική βελτίωση. Γίνονται λίγο λιγότερο εγωιστές».

Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτει ότι η πανδημία οδήγησε στην «συρρίκνωση» των ζωών και σε μια τάση ενδοσκόπησης ενισχύοντας μια ροπή προς τον εθνικισμό που ήταν ορατή και πριν από την υγειονομική κρίση.

Η δυσπιστία προς τους τρίτους αυξήθηκε και η ανεκτικότητα προς διαφορετικές φιλοσοφίες μειώθηκε. Η εμπιστοσύνη προς τις εθνικές κυβερνήσεις αυξήθηκε, ενώ οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς τους διεθνείς οργανισμούς.

Αλλά σύμφωνα με τον Λάμπερτ, η μειούμενη δεκτικότητα και ο διεθνισμός έχουν οδηγήσει σε μια απώθηση όσων είναι περισσότερο διεθνιστές ή υποστηρικτές της ισότητας και της ισονομίας «δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος» για κοινωνικά ακτιβιστικά κινήματα όπως το «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» (Black Lives Matter).

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε πριν από την έναρξη των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε όλον τον κόσμο που προκλήθηκαν από τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις στην διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από έναν λευκό αστυνομικό.

Εμπιστοσύνη στην επιστήμη

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης και μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

«Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο επικρίσεων από τους πολίτες έναντι των ειδικών και έπειτα από την προώθηση ‘εναλλακτικών γεγονότων’, η επιστήμη και η παιδεία εν γένει, ανακτούν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων επειδή οι ζωές μας εξαρτώνται από αυτές», εξηγεί ο Λάμπερτ. «Ζούμε σε μια εποχή που απαιτεί περισσότερη διαφάνεια και ειλικρίνεια».

Δύο στους πέντε ερωτηθέντες στην Βραζιλία και το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις τους ήταν ανειλικρινείς απέναντί τους σχετικά με την πανδημία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr