Βρέθηκε μια δεύτερη «πύλη» εισόδου του κοροναϊού στα ανθρώπινα κύτταρα
Η προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, γνωστή και ως πρωτεΐνη S (Spike), προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία που της προσφέρουν οι πύλες υποδοχής ACE2 και NRP1
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια δεύτερη «πύλη» μέσω της οποίας ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει προκαλώντας τη νόσο Covid-19. Πρόκειται για την πρωτεΐνη NRP1 (Neuropilin-1), η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη γνωστή ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης).
Η προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, γνωστή και ως πρωτεΐνη S (Spike), προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία που της προσφέρουν οι πύλες υποδοχής ACE2 και NRP1. Η NRP1 πιθανώς θα αποτελέσει ένα νέο στόχο για τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα.
Οι πρώτες μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα και ζώα (ποντίκια) στο εργαστήριο δείχνουν ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που προσδένεται στη NRP1, μπορεί να αποτρέψει τα σωματίδια του κορονοϊού να κάνουν το ίδιο και έτσι μπλοκάρει τη λοίμωξη.
Η σχετική ανακοίνωση για τη NRP1, σύμφωνα με το «Nature», έγινε από δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες μέσω των σχετικών προδημοσιεύσεων στη διαδικτυακή βιοϊατρική πλατφόρμα bioRxiv (δεν έχουν υπάρξει ακόμη κανονικές επιστημονικές δημοσιεύσεις). Η πρώτη μελέτη έγινε με επικεφαλής ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ενώ η δεύτερη του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.
- Η συνταξιοδότηση δεν είναι λόγος απόλυσης από το Δημόσιο έκρινε ο Άρειος Πάγος
- Λευκός Οίκος με σοβαρότητα α λα Τραμπ – Νέο βίντεο σε μορφή βιντεοπαιχνιδιού για τα πλήγματα στο Ιράν
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα για το πρώτο παιχνίδι με τη Μπέτις (vid)
- Μπάρμπρα Στρέιζαντ: Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για τη recordwoman του Χόλιγουντ
- O πόλεμος του Ιράν πλησιάζει τα σύνορα της Ευρώπης – Μπορεί η γηραιά ήπειρος να κοιμάται ήσυχη;
- Βουλιαγμένη – Ολυμπιακός 11-14: Πήραν το ντέρμπι οι Ερυθρόλευκοι



