Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανά σε λειτουργία τα εξωτερικά ιατρεία των ΚΥΤ

Ξανά σε λειτουργία τα εξωτερικά ιατρεία των ΚΥΤ

Η απόφαση έρχεται ύστερα από σειρά παρεμβάσεων της Περιφερειακής Αρχής, φορέων και της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου αλλά και δημοσιευμάτων.

Ξαναλειτουργούν από τη Δευτέρα τα τρία εξωτερικά ιατρεία τα οποία λειτουργούσαν και ως κέντρα ιχνηλάτησης του κοροναϊού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Η απόφαση έρχεται ύστερα από σειρά παρεμβάσεων της Περιφερειακής Αρχής, φορέων και της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου αλλά και δημοσιευμάτων, όπως μεταδίδει και η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr.

Θυμίζουμε ότι «λουκέτο» μπήκε στα τρία ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, τα οποία και αποτελούσαν κρίκο για να δημιουργηθούν και χώροι καραντίνας στη συνέχεια. Παρέμβαση έκανε χτες και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου.

Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου ευχαριστεί θερμώς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για την ικανοποίηση του αιτήματος του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας για συνέχιση της λειτουργίας των τριών «Εξωτερικών Ιατρείων», τα οποία εγκατέστησε και λειτούργησε εμπρός από το Κ.Υ.Τ Μόριας (Λέσβος), Χαλκειούς (Χίος) και Σάμου.

Δύο γιατροί θα υπηρετούν στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Μόριας, δύο στη Χίο και ένας στη Σάμο.

Η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου

Παρέμβαση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιατρείου Πρώτης Αξιολόγησης για κοροναϊό στο ΚΥΤ Μόριας έκανε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, επισημαίνοντας ότι η Λέσβος έχει παραμείνει νησί «καθαρό» από την πανδημία εδώ και τρεις μήνες και έτσι πρέπει να μείνει.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Τρίτη, πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου και Σάμου, τα οποία λειτουργούσαν και ως εξεταστήρια, αφήνοντας τους πρόσφυγες στο έλεος της πανδημίας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου χαρακτηρίζει τη διακοπή λειτουργίας τους «απαράδεκτη».

«Οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος) καλά θα κάνουν να έρθουν σε συνεννόηση ώστε άμεσα και απρόσκοπτα να συνεχιστεί η λειτουργία του ιατρείου. Η μετάθεση ευθυνών από τον ένα στον άλλο στερεί από το νησί μας και από το Νοσοκομείο ένα σπουδαίο κρίκο άμυνας απέναντι στην μετάδοση του κοροναϊου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σταμάτησε την λειτουργία του το ιατρείο πρώτης αξιολόγησης της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου στο ΚΥΤ Μόριας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ένα ιατρείο που συνέβαλε σημαντικά με την λειτουργία του στην οργάνωση όλων των ιατρικών υπηρεσιών υγείας στο ΚΥΤ, ώστε να δουλεύουν κάτω από την εποπτεία του ΕΟΔΥ και με τα κριτήρια του ΕΟΔΥ, αποσυμφορησε σημαντικά το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου και το ΕΚΑΒ, συνέβαλε στην προστασία των προσφύγων και μεταναστών αλλά και κυρίως του ντόπιου πληθυσμού.

Είναι απαράδεκτη η διακοπή της λειτουργίας του τώρα ειδικά που ανοίγουν οι συγκοινωνίες με πλοία και αεροπλάνα που αυξάνει η τουριστική κίνηση, όχι μόνο από την Δύση αλλά και από την Τουρκία με το πιθανό άνοιγμα των λιμανιών και των δρομολογίων .

Οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος) καλά θα κάνουν να έρθουν σε συνεννόηση ώστε άμεσα και απρόσκοπτα να συνεχιστεί η λειτουργία του ιατρείου. Η μετάθεση ευθυνών από τον ένα στον άλλο στερεί από το νησί μας και από το Νοσοκομείο ένα σπουδαίο κρίκο άμυνας απέναντι στην μετάδοση του κοροναϊου.

Επισημαίνουμε ότι το νησί μας δεν έχει μετάδοση κρουσμάτων εδώ και τρεις μήνες, είναι ένα νησί «καθαρό» – όσον αφορά στους ντόπιους αλλά και στους μετανάστες – οπότε ο κίνδυνος βρίσκεται στην εισαγωγή του ιού απ΄εξω.

Πέρα λοιπόν από τα άλλα μέτρα προστασίας, τα οποία πρέπει να παρθούν για τους νεοεισερχόμενους – και όσο αναβάλλεται ο απεγκλωβισμός των προσφύγων και το κλείσιμο του ΚΥΤ – χρειάζονται η άμεση επαναλειτουργία του ιατρείου στο ΚΥΤ με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές όπως (είχε αρχικά προβλεφτεί) ώστε να καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024