Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Λουκέτο στα ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Κοροναϊός : Λουκέτο στα ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων έκλεισε τα ιατρεία- εξεταστήρια σε όλα τα νησιά

Στο έλεος της πανδημίας αφήνονται οι πρόσφυγες, λίγες μόλις ώρες αφού σήμανε συναγερμός στη χώρα μας μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων του κοροναϊού.

Σε μια λοιπόν κρίσιμη περίοδο, αποφασίζεται να κλείσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα τρία εξωτερικά ιατρεία- εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτούργησε με χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έξω από τα τρία Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδα stonisi.gr.

Τα τρία εξωτερικά ιατρεία είχαν ξεκινήσει στη λειτουργία τους με πρωτοβουλία της Περιφερειακής στις 28 Μαρτίου.

«Ήταν ένας απαραίτητος και καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα μιας πρώτης εξέτασης των αιτούντων άσυλο, πριν τα ύποπτα κρούσματα μεταφερθούν στα νοσοκομεία των νησιών» εξηγεί στο «Ν» ο γιατρός, Νάσος Γαλής που υπηρετούσε στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Λέσβου.

Δεν ενδιαφέρεται κανείς

Το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στο «Ν» «αντί να σπαταλήσουμε τα χρήματα για γάντια και αντισηπτικά μόνο, τα διαθέσαμε για να στελεχωθούν ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, ώστε να οχυρωθούν καλύτερα οι νησιώτες».

Εντός του ΚΥΤ Μόριας παραμένουν μόνο τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ που εξετάσουν τους νεοεισερχόμενους σε καθημερινή βάση πλην Σαββατοκύριακου οι οποίοι είναι οι ίδιοι που εργάζονταν και πριν την πανδημία, όπως μεταδίδει το «Ν.

Το ιατρείο της Περιφέρειας λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με τον κ. Γαλή να εξηγεί ότι εξέταζε και τα έκτακτα περιστατικά και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί σημαντικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και να μειωθούν τα δρομολόγια του εΚΑΒ.

Τα χρήματα εξαντλήθηκαν και τα ιατρεία έκλεισαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, πλην της Χίου έξω από τη ΒΙΑΛ που λειτούργησε εθελοντικά από τους γιατρούς για 10 ημέρες ακόμα, καθώς στη ΒΙΑΛ δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ.

Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Μετανάστευσης και η αδυναμία λήψης απόφασης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών των νησιών. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024