Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική μείωση των εντόμων παγκοσμίως από τη χρήση εντομοκτόνων

Σημαντική μείωση των εντόμων παγκοσμίως από τη χρήση εντομοκτόνων

Περισσότερο από το 40% των ειδών εντόμων καταγράφουν μείωση παγκοσμίως, δηλώνουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

Περισσότερο από το 40% των ειδών εντόμων καταγράφουν μείωση παγκοσμίως, δηλώνουν με λύπη η μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth Europe και το Ινστιτούτο Heinrich Böll, που δημοσιεύουν Ατλαντα Εντόμων καταγγέλλοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

«Να μειωθεί η χρήση»

Οι δύο οργανώσεις ζητούν να μειωθεί κατά 80% η χρήση των συνθετικών εντομοκτόνων έως το 2030 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με «δίκαιη μετάβαση για τους αγρότες».

Ο Ατλας των Εντόμων υπογραμμίζει για παράδειγμα ότι ένα είδος πεταλούδας ή μέλισσας στα 10 απειλείται με εξαφάνιση στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα καταγγέλλει το γεγονός ότι οι μη βιολογικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν περισσότερα από 4 εκατομμύρια τόνους χημικών εντομοκτόνων κάθε χρόνο στον κόσμο.

Στις 20 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δύο νέες στρατηγικές για τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα της ευρωπαϊκής διατροφής και πρότεινε να μειωθεί στο ήμισυ η χρήση των εντομοκτόνων έως το 2030.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις μκο, αυτή η δέσμευση που αναμένεται να συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, απέχει πολύ από να θεωρείται αρκετή.

«Γεωργία με σεβασμό στα έντομα»

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) πρέπει να αναδιαμορφωθεί προκειμένου να συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά σε μια γεωργία που σέβεται τα έντομα και το κλίμα», υπογραμμίζει η Μπάρμπαρα Ούνμουσιγκ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση.

«Οι άμεσες ενισχύσεις στις μεγάλες εκτάσεις που ωφελούν μόνο μερικές μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να ανακατανεμηθούν για να στηρίξουν μια γεωργία μικρού μεγέθους, βιώσιμη από περιβαλλοντικής και κοινωνικής άποψης», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024