Αρνητική απάντηση στο αίτημα να πραγματοποιηθεί συναινετική νηοψία στο φορτηγό πλοίο Cirkin, έδωσε ο πλοίαρχος ενός εκ των τριών τουρκικών φρεγατών που συνοδεύουν το πλοίο που είναι ύποπτο για μεταφορά στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής άμυνας, νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής δύναμης έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες» που πλέει ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη να προσεγγίσει το φορτηγό πλοίο που φέρει σημαία Τανζανίας.

Το ύποπτο πλοίο συνοδεύουν τρεις τουρκικές φρεγάτες

Περίπου στις 6 το πρωί από τη φρεγάτα Σπέτσες απονηώθηκε ελικόπτερο Sikorsky S-70B το οποίο πέταξε πάνω από το ύποπτο φορτηγό πλοίο.

Οι Έλληνες χειριστές ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στο πλαίσιο της επιχειρήσης Irini που έχει ως βασικό σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση Irini έχουν την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει και σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποσκοπούν στον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη.

Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες»

Στο αίτημα των χειριστών του ελληνικού ελικοπτέρου για πραγματοποίηση συναινετικής νηοψίας απάντησε ο ένας εκ των πλοιάρχων των τουρκικών φρεγατών, αναφέροντας ότι το φορτηγό πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Λίγη ώρα μετά ο επιχειρησιακός διοικητής από το Στρατηγείο της Ρώμης διέταξε αφενός το πλήρωμα του ελικοπτέρου να επιστρέψει στην φρεγάτα «Σπέτσες» και αφετέρου ζήτησε από το ελληνικό πλοίο να γίνει σκιά του ύποπτου εμπορικού και των συνοδών τουρκικών πλοίων, τα οποία παρακολουθούνται από απόσταση 10 ναυτικών μιλίων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο